Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έκπτωση για τις αποθηκευτικές χρεώσεις στο λιμάνι ζήτησε το ΕΒΕΠ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 17/07/2015

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), με επείγουσα επιστολή του προέδρου, Β. Κορκίδη, στον αν. υπουργό Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα, καθώς επίσης και με σχετικές επιστολές στον πρόεδρο και δ/νοντα Σύμβουλο της ΟΛΠ ΑΕ, Ι. Κούβαρη, στον εμπορικό διευθυντή του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ),  Τ. Βαμβακίδη και στον πρόεδρο της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης (ΔΝΕ), Ι. Χατζηαντωνίου, ζήτησε την απαλλαγή ή την έκπτωση των χρεώσεων αποθήκευσης των εμπορευμάτων, στο λιμάνι, λόγω της παρατεταμένης αργίας των τραπεζών, όπως άλλωστε προβλέπεται σε καταστάσεις ανωτέρας βίας – “force majeure”.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, στο δ.σ. του Ο.Λ.Π. της 16/7, ζήτησε να συζητηθεί το θέμα, προ ημερήσιας διάταξης και η πρότασή του είχε θετική αποδοχή από τον Πρόεδρο και τα παρόντα μέλη του δ.σ. Ωστόσο, σύμφωνα με τη κανονιστική διάταξη του ΟΛΠ, λόγω απουσίας 2 τακτικών μελών, συμφωνήθηκε, τόσο η απόφαση, όσο και ο καθορισμός του ποσοστού έκπτωσης, να ληφθούν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδος. Σε κάθε περίπτωση, το ΕΒΕΠ οφείλει να αναγνωρίσει, ότι η διοίκηση του ΟΛΠ επανειλημμένως, σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν  ενήργησε με υπευθυνότητα απέναντι στους χρήστες του λιμανιού, χορηγώντας εκπτώσεις από 60% έως 95%, στα αποθηκευτικά τέλη, για την αποκατάσταση των απωλειών, που υπέστησαν οι επιχειρήσεις, χωρίς να είναι υπαίτιες, από τις καθυστερήσεις και την αναγκαστική παραμονή έμφορτων containers στο χώρο του ΟΛΠ.

Αναλυτικότερα, από την έναρξη της τραπεζικής αργίας, στις 29 Ιουνίου 2015, έως και σήμερα, το Επιμελητήριο, δέχεται καθημερινά εκατοντάδες μηνύματα από τις επιχειρήσεις, οι οποίες,  αδυνατούν, είτε να παραλάβουν τα εμπορεύματα τους, που έχουν φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά, είτε να προχωρήσουν στον εκτελωνισμό τους, παρά τις διευκολύνσεις των τελωνειακών υπηρεσιών στον τρόπο συναλλαγής. Παρόλα αυτά, οι συνέπειες στη λειτουργία τους είναι πολύ μεγάλες κυρίως από την έλλειψη ρευστότητας, αλλά και ακυρώσεων παραγγελιών, που εντείνουν και διευρύνουν προβλήματα και καθυστερήσεις στα τελωνεία. Eπιπλέον, θα ζητηθεί, να εκδοθούν πιστωτικά τιμολόγια για τις ήδη επιβληθείσες πλήρεις χρεώσεις των αποθηκεύτρων, που έχουν αποσταλεί προς πληρωμή από τις ναυτιλιακές εταιρίες, ώστε να υπάρξει αντίστοιχη πίστωση στα τιμολόγια των ναυτιλιακών εταιριών προς τις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο των ενεργειών που καταβάλλει το ΕΒΕΠ να εξυπηρετήσει κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνήθεις επιχειρηματικές συναλλαγές, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο, κατά την οποία δοκιμάζεται η υπομονή και αντοχή όλων μας, είναι να εξασφαλιστεί μία έκπτωση στις “σταλίες”.

Τα εκτεταμένα φαινόμενα καθυστερήσεων των παραδόσεων, που έχουν γίνει γνωστά, αφορούν σε περισσότερα από 2.500 containers στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ έχουν προξενήσει ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη σε πολλές εισαγωγικές επιχειρήσεις. Το βέβαιο είναι ότι το Ε.Β.Ε.Π. προτιμά, να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν, η ομαλή λειτουργία των τραπεζών, των επιχειρήσεων, και του λιμανιού, από την οποιαδήποτε προσωρινή διευκόλυνση.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: