Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έντομα-ρομπότ στο άμεσο πρόγραμμα του Πενταγώνου

ΕΠΙΣΤΗΜΗ στις 16/01/2019

Κάλεσμα σε ρομποτιστές για κατασκευή και ανάπτυξη “μικρών” προηγμένων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης

|> Στην κατασκευή και ανάπτυξη ιπτάμενων ρομπότ σε μέγεθος εντόμου με τεχνητή νοημοσύνη, προσανατολίζεται η Υπηρεσία Εξελιγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού Πενταγώνου και καλεί ρομποτιστές να καταθέσουν σχετικές ερευνητικές προτάσεις.

Σε μια πρόσφατη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, η DARPA ανακοίνωσε ότι αναζητά τρόπους να χρησιμοποιήσει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου «πολύ μικρών ιπτάμενων εντόμων» και να μοντελοποιήσει τις λειτουργίες τους σε ρομπότ που θα λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη. Η πρόταση θέλει να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη ρομπότ που θα είναι μικρότερα, με μικρή ενεργειακή κατανάλωση και ευκολότερα εκπαιδευόμενα.

Η DARPA αναζητά προτάσεις που κατανοούν τα αισθητήρια και νευρικά συστήματα σε μικροσκοπικά έντομα και μπορούν να τα μετατρέψουν σε «πρωτότυπα υπολογιστικά μοντέλα».

Αυτά τα μοντέλα θα ενσωματωθούν στη συνέχεια σε κάποιο είδος υλικού που μιμείται πώς σκέφτονται και συμπεριφέρονται τα έντομα, εξήγησε η Υπηρεσία.

«Η φύση έχει σχεδιάσει έτσι αυτά τα μικρά έντομα, έχοντας σμικρύνει δραστικά τα συστήματά τους και τα έχει σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο ώστε να χρειάζονται ελάχιστη ενέργεια», αναφέρει η ανακοίνωση.

Προτάσεις για το πρόγραμμα, που ονομάζεται Microscale Biomimetic Robust Artificial Intelligence Networks, ή MicroBRAIN, θα κατατεθούν μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου και το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι η μοντελοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης με βάση έναν εγκέφαλο εντόμων είναι πολύ πιο εύκολη από την προσπάθεια να αναδημιουργηθεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος περιέχει περίπου 86 δισεκατομμύρια νευρώνες, ενώ ο εγκέφαλος ενός εντόμου αποτελείται από περίπου 1.000 νευρώνες.

Όπως και τα ευρύτερα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης της DARPA, έτσι και το MicroBRAIN ελπίζει να επιταχύνει την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: