Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παγκόσμιο Συνέδριο Μαρινών τον Οκτώβριο στο ΚΠΙΣΝ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στις 18/07/2018
Από την Ένωση Μαρινών Ελλάδας με εκατοντάδες ξένους προσκεκλημένους

|> Τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για επιχειρηματικές συνεργασίες και επενδύσεις στη χώρα μας, αναμένεται να αναδείξει το Παγκόσμιο Συνέδριο Μαρινών που θα γίνει εφέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δηλαδή σε μία χώρα που παρά τη θέση και τις δυνατότητές της, κάτι την εμποδίζει να αναπτύξει την υπόθεση “μαρίνες” και “διώχνει” τα σκάφη στην απέναντι όχθη…

Στο παγκόσμιο συνέδριο, οι ειδικοί του κλάδου θα μιλήσουν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που θα ορίσουν το μέλλον των τουριστικών λιμένων, ενώ θα αναλύσουν στο πολυπληθές ακροατήριο τις σωστές πρακτικές ανάπτυξης των δικτύων μαρινών και τις τεράστιες προοπτικές στην Ελλάδα.

Στο τριήμερο συνέδριο, 25 -27 Οκτωβρίου 2018, που θα διεξαχθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα “Cross Sea Challenges for Marinas-Setting the Scene for Collective Development and Growth“, θα συζητηθεί η θέση της βιομηχανίας των μαρινών ως μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας και του θαλάσσιου τουρισμού.

Περισσότεροι από 400 προσκεκλημένοι θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου του Διεθνούς Συμβουλίου Ενώσεων Ναυτικής Βιομηχανίας (ICOMIA) υπό την οργάνωση και φιλοξενία της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας (ΕΜΕ) και θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε άμεση επαφή με Έλληνες επιχειρηματίες, προκειμένου να εξετασθούν οι δυνατότητες συνεργασίας επί ελληνικού εδάφους.

Ένας από τους στόχους του συνεδρίου είναι να στηθεί ένα δίκτυο επαφών τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, το οποίο θα λειτουργήσει σε σταθερή βάση και θα αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης αμοιβαία επωφελών συνεργασιών τα επόμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, για πρώτη φορά θα επισκεφθούν τη χώρα μας Αμερικανοί και Αυστραλοί, ειδικοί στην ανάπτυξη μαρινών, αλλά και επαγγελματίες από τις χώρες αυτές, οι οποίοι εξετάζουν δυνατότητα επέκτασης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων στην αγορά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ειδικότερα, καταγράφεται ενδιαφέρον στον τομέα των θαλάσσιων υποδομών σε τουριστικούς λιμένες στην Ελλάδα, για προϊόντα και υπηρεσίες στον τομέα διαχείρισης μαρινών, των κατασκευών νέας τεχνολογίας όπως πλωτές κατοικίες και άλλα πλωτά ναυπηγήματα καθώς και για εμπορικές συνεργασίες στο χώρο των θαλάσσιων σπορ.
Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας Σταύρου Κατσικάδη, ο οποίος επισημαίνει:
«Το Παγκόσμιο Συνέδριο Μαρινών που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα δώσει τη δυνατότητα διερεύνησης επιχειρηματικών συνεργασιών στον χώρο των τουριστικών λιμένων που θα θέσουν τη χώρα μας στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων σε μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη του κλάδου που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα φέρει πολλαπλάσια οφέλη στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες».

Οι εκπρόσωποι των προηγμένων αγορών, όπως είναι η Αμερική και η Αυστραλία, θα αναλύσουν και στους εκπροσώπους των ελληνικών αρχών, όπως είναι τα Υπουργεία, το ΤΑΙΠΕΔ, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου αλλά και η Enterprise Greece τις πρακτικές που ακολούθησαν προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από τη λειτουργία των μαρινών. Η παρουσία των ηγετών της παγκόσμιας βιομηχανίας αποτελεί για τους οργανωτές του το πρώτο βήμα για την εγκαθίδρυση ενός δικτύου πληροφόρησης που θα μας βοηθήσει ως χώρα να επιλέξουμε τις καλύτερες δυνατές στρατηγικές για την ανάπτυξη του κλάδου στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για τις τελευταίες εξελίξεις από τις αναδυόμενες αγορές στις μαρίνες της Αν. Μεσογείου, της Κύπρου, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Ρωσίας.

Άλλωστε, όσον αφορά στο, θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό βρισκόμαστε σε με περίοδο μεγάλων αλλαγών και στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «γαλάζια οικονομία». Ο τομέας του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, που συνδέεται απόλυτα με τη λειτουργία των μαρινών, αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία θαλάσσια οικονομική δραστηριότητα. Ο τομέας αυτός, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απασχολεί συνολικά περίπου 3,2 εκατομμύρια άτομα και παράγει ακαθάριστη προστιθέμενη αξία 183 δισ. Ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί περίπου με το 33%της θαλάσσιας οικονομίας της Ε.Ε.
O θαλάσσιος τουρισμός, του οποίου αναπόσπαστο μέρος είναι οι μαρίνες, συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ θεωρείται ότι μπορεί να προωθήσει την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Για τους λόγους αυτούς η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αποφάσισε για πρώτη φορά να επενδύσει στην βιομηχανία των μαρινών.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο συνέδριο έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους 32 ομιλητές, Έλληνες και ξένοι προερχόμενοι από αγορές όπως η Αμερική, η Ασία, η Αυστραλία, η Μεσόγειος, η Κύπρος, η Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και η Ρωσία.

> Περισσότερες πληροφορίες: www.worldmarinasconference.com

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: