Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος, ο κεντρώος πολιτικός και δικηγόρος (76)

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 19/12/2022

Τασούλας: ‘’Έβαλε το δικό του προσωπικό αποτύπωμα στις θέσεις ευθύνης που υπηρέτησε. Ήταν ταγμένος στο δημόσιο συμφέρον’’

|> Από παθολογικά αίτια έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Κώστας Αλαβάνος. Ο κεντρώος πολιτικός και δικηγόρος ήταν 76 ετών. Ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Φεβρουαρίου του 1946 και ήταν γόνος σημαντικής πολιτικής οικογένειας των Κυκλάδων: γιος του Νικολάου Αλαβάνου, και εγγονός του Κωνσταντίνου Αλαβάνου. Αδελφός του ήταν ο Αλέκος Αλαβάνος, ενώ ήταν ο μεγαλύτερος από τα έξι αδέλφια.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και υπήρξε ενεργό μέλος του φοιτητικού συλλόγου. Συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ υπήρξε και διοργανωτής λαϊκών συγκεντρώσεων για τις οποίες και δικάστηκε το 1966 στο Ηράκλειο, Κρήτης και το 1967 στην Τήνο.

Στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του 1974 διορίστηκε υφυπουργός Δημοσίων Έργων και στις βουλευτικές εκλογές του 1974 εξελέγη βουλευτής με την Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις (μετέπειτα Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου – ΕΔΗΚ). Επανεξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 1977, αλλά απέτυχε σε αυτές του 1981, όπου η ΕΔΗΚ έχασε τις δυνάμεις της, λόγω της αποχώρησης βουλευτών της για την ‘’διεύρυνση’’ της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά την διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Αλαβάνος μετά από πρόταση της Μελίνας Μερκούρη ανέλαβε γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, όπου θήτευσε έως το 1987.

Το 1997 διορίστηκε γενικός διευθυντής της ΕΤ1, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 2001. Και από το 2003 έως το 2008 διετέλεσε γενικός διευθυντής στο τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής.

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, έκανε την παρακάτω ακόλουθη δήλωση:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούμε έναν ξεχωριστό άνθρωπο της πολιτικής, του πολιτισμού και της ευρύτερης δημόσιας ζωής, τον Κωνσταντίνο Αλαβάνο. Εξελέγη δύο φορές βουλευτής με την Ένωση Κέντρου τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, διετέλεσε Υφυπουργός Δημοσίων Έργων, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού επί σειρά ετών, Γενικός Διευθυντής της ΕΤ1, πρώτος Συντονιστής του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής. 

Η παρουσία του στο τιμόνι της Τηλεόρασης της Βουλής, της οποίας ανέλαβε την ίδρυση, συνδέθηκε με έναν φιλόδοξο δημοκρατικό στόχο, την αδιαμεσολάβητη ενημέρωση των πολιτών για τα κοινοβουλευτικά τεκταινόμενα, αλλά και με την επιλογή και προβολή ενός πολιτιστικού προγράμματος υψηλής ποιότητας.

Με βαθιές πολιτικές οικογενειακές ρίζες, ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος έβαλε το δικό του προσωπικό αποτύπωμα στις θέσεις ευθύνης που υπηρέτησε. Ήταν ένας δημιουργικός, καλλιεργημένος, ευγενής, μετριοπαθής και προσηνής άνθρωπος, οραματιστής αλλά και πραγματιστής, ταγμένος στη δημοκρατία και στο δημόσιο συμφέρον. Στην οικογένεια, στους οικείους του και στους συνεργάτες του απευθύνω τα ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

>>> Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Αλαβάνος, αν και βρέθηκε από την ΕΔΗΚ στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ήταν ο ανιδιοτελής κεντρώος, ο αξιοπρεπής πολιτικός και ένας συνειδητός σοσιαλδημοκράτης. Για όλους εμάς τους παλιούς ΕΔΗΝίτες και  συναγωνιστές του, ο Κώστας Αλαβάνος θα βρίσκεται πάντα ανάμεσά μας.       Π. Ξ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: