Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 94 ετών, ο κορυφαίος ιατρός καθ. Βασίλης Γολεμάτης

ΕΠΙΣΤΗΜΗ,ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 26/07/2023

Παγκόσμια μορφή της Χειρουργικής – Εκ των πρωτοπόρων της λαπαροσκοπικής – Ο πρώτος που χειρούργησε οροθετικούς ασθενείς

|> Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος χειρουργός καθηγητής Βασίλης Γολεμάτης– μία παγκοσμίου ακτινοβολίας ιατρική μορφή. Ήταν ένας εκ των πρωτοπόρων της ελληνικής Χειρουργικής, ο πρώτος που χειρούργησε στη χώρα μας λαπαροσκοπικά* και ο πρώτος που χειρούργησε σε πανεπιστημιακή κλινική οροθετικούς ασθενείς, σε μια περίοδο όπου ο φόβος για το AIDS ήταν έντονος.

Είχε γεννηθεί το 1929 στα Λεύκτρα Θηβών. Αποφοίτησε από την Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1955 και ειδικεύτηκε στην Χειρουργική στο ‘’Αρεταίειο’’, ενώ μετεκπαιδεύτηκε στη Χειρουργική του πεπτικού συστήματος στη Βρετανία.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα εκλέχθηκε Υφηγητής Χειρουργικής και μετέπειτα έκτακτος Καθηγητής στην Α’ Χειρουργική Κλινική του ‘’Λαϊκού’’. Το 1981 εκλέχθηκε τακτικός Καθηγητής και Διευθυντής της Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής στο ‘’Ιπποκράτειο’’. Το 1989 εκλέχθηκε Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής και το 1996 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή.

Κατά την μοναδική σταδιοδρομία του διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ‘’Αγίου Σάββα’’, πρόεδρος του Ωνασσείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, πρόεδρος του δ.σ. του νοσοκομείου ‘’Ανδρέας Συγγρός’’, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ασθενών και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Metropolitan General, όπου προσέφερε τις υπηρεσίες του έως τα 92 του χρόνια.

Σημειώνεται ότι επί των ημερών του δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο ‘’Ανδρέας Συγγρός’’ η μονάδα ασθενών με AIDS και με πολυάριθμες ομιλίες και διαλέξεις, εξ άλλου, συνέβαλλε στην ορθή ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής του πορείας, ο Βασίλης Γολεμάτης συνεργάστηκε με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς Έλληνες φοιτητές και νέους ιατρούς να θητεύσουν εκεί.

Είχε εκλεγεί επίτιμο μέλος της Ένωσης Χειρουργών Βρετανίας και Ιρλανδίας, της Αμερικανικής Χειρουργικής Εταιρείας και επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Southern University του Λος Άντζελες. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το αργυρό μετάλλιο, ενώ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα.

Παρά τις τόσες αναγνωρίσεις και τις τόσες θέσεις που κατείχε, ο Βασίλης Γολεμάτης, παρέμενε ένας απλός καλοσυνάτος άνθρωπος, για κάθε φοιτητή Ιατρικής, για κάθε συνάδελφο και συνεργάτη του, για κάθε ασθενή.

Ο αείμνηστος καθηγητής Βασίλης Γολεμάτης, άφησε πίσω του την σύζυγο του Νίκη -επίσης ιατρό- τις τρεις κόρες το, τους γαμπρούς του και τα τέσσερα εγγόνια του.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: