Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πένθος στο ελληνικό θέατρο από τον χαμό του Γιώργου Μεσσάλα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 21/07/2021

Έφυγε χθες νικημένος από την επάρατο σε ηλικία 79 ετών – Ποιος ήταν αυτός ο ηθοποιός, ο σκηνοθέτης, αυτός ο θεατράνθρωπος

|> Θανατικό έπεσε στον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο, αφού μετά τον Τόλη Βοσκόπουλο και την Γκέλυ Μαυροπούλου που έφυγαν τη Δευτέρα, χθες Τρίτη έκλεισε τα μάτια του ο Γιώργος Μεσσάλας, μετά από σκληρή μάχη με την επάρατο. Το κακό τρίτωσε…

Ο Γιώργος Μεσσάλας έφυγε από τη ζωή στα 79 του χρόνια. Ήταν ηθοποιός, σκηνοθέτης και ενδυματολόγος, ενώ έκανε και θεατρικές παραγωγές. Ήταν κι αυτός ένας θεατράνθρωπος, με την στόφα των παλιών θεατρίνων…Ήταν ένας καλός άνθρωπος, ευγενικός. με ήπιο χαρακτήρα, συνεργάσιμος, γενικά αγαπητός και πέρα από τον θεατρικό χώρο. Μαζί με την γυναίκα του Ντένη (Θεμελή) είχαν τον Αλέξη Μινωτή σαν πατέρα τους και δεν είναι καθόλου τυχαίο που βάπτισαν τον γιό τους Αλέξη…  Υπήρξε βοηθός και προσωπικός φίλος του Μινωτή, ιδιαίτερα όταν ο μεγάλος θεατράνθρωπος ήταν γενικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου επί μία δεκαετία (1974-1984). Μάλιστα ο Αλέξης Μινωτής, με διαθήκη κληροδότησε στον Μεσσάλα δεκαεπτά μπαούλα με τα θεατρικά κοστούμια του!

Ο Γιώργος Μεσσάλας γεννήθηκε στο Αιγάλεω το 1942 και μετά την φοίτησή του στη δραματική σχολή έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα συνεργαζόμενους με διάφορους θιάσους. Σταθμός στη ζωή και την επαγγελματική του σταδιοδρομία υπήρξε η γνωριμία και η συνεργασία του με τον Αλέξη Σολωμό, στο “Θέατρο Προσκήνιο”. Ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα «Ο αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου (1969), «Ο κοριός» του Μαγιακόφσκυ (1969), «Σαν περάσουν πέντε χρόνια» του Λόρκα (1970), «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπρεχτ κ.α.

Το 1973 ίδρυσε την δική του θεατρική στέγη, το «Μοντέρνο Θέατρο» όπου ανέβασε ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής πολυάριθμα έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Παράλληλα έβαλε την υπογραφή του σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου αλλά και του ελεύθερου θεάτρου και συμμετείχε σε περιοδείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Από το 1992 έως το 2012 στεγάστηκε επαγγελματικά στο θέατρο “Αλκυονίδα”, στο οποίο διατηρούσε και παιδική σκηνή.

Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη του Αλ. Σολωμού και πήρε μέρος σε όλες τις μεγάλες περιοδείες του Εθνικού Θεάτρου σε ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα,  Ιαπωνία, Γαλλία, Βέλγιο και Γιουγκοσλαβία.

Ο Γιώργος Μεσσάλας υπηρέτησε και τον ελληνικό κινηματογράφο, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’60. Συμμετείχε μεταξύ άλλων στις ταινίες «Αχ αυτή η γυναίκα μου», «Διπλοπενιές», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», «Η ωραία του κουρέα», «Καπετάν φάντης μπαστούνι», «Ο ατσίδας», «Το λεβεντόπαιδο» κ.α.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook: «Συγκλονισμένος αισθάνομαι αυτή τη στιγμή που μόλις έμαθα ότι ακόμα ένας αγαπημένος μου άνθρωπος αποχώρησε από κοντά μας μέσα σ’ αυτές τις μαύρες μέρες που αποχαιρετάμε τόσους φίλους… Ο μεγάλος θεατράνθρωπος Γιώργος Μεσσάλας μας άφησε…. Ο άνθρωπος που με πίστεψε και με πρωτοπήγε στην Επίδαυρο, ο άνθρωπος που διδάχτηκε ήθος από τον μεγάλο Μινωτή και δίδαξε ήθος θεατρικό σε όλους μας… Ο σπουδαίος οικογενειάρχης. Αγαπημένε μου Γιώργο δεν θα σε ξεχάσω ποτέ και θα σ’ ευχαριστώ πάντα για την φιλία σου..,».

Συλλυπητήριο από Μενδώνη

«Με τον ήπιο δυναμισμό του και τη θεατρική του παιδεία, την οποία διδάχθηκε από τους σπουδαίους δασκάλους του ελληνικού θεάτρου, τον Αλέξη Μινωτή και τον Αλέξη Σολωμό, ο Γιώργος Μεσσάλας υπηρέτησε το θέατρο με αγάπη και ήθος» αναφέρει η Λίνα Μενδώνη. «Ιδρύοντας πριν από σχεδόν πενήντα χρόνια, το 1973, το Μοντέρνο Θέατρο, ανέβασε με συνέπεια παραστάσεις ρεπερτορίου, ενώ για δύο δεκαετίες στέγασε το όραμά του στην ‘’Αλκυονίδα”, καθώς ήταν από τους πρώτους που δημιούργησε θεατρικούς χώρους εκτός της στενής περιμέτρου του θεατρικού κέντρου της Αθήνας. Η απώλειά του θα είναι αισθητή, όμως δεν πρόκειται να ξεχαστεί η αγαπητή του παρουσία, η εργατικότητα και το πάθος του για τη θεατρική τέχνη».

> Γιώργο, καλό ταξίδι.
Παντελής Ξ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: