Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δάκης: Ένας έφηβος ετών 79, που ήταν κόσμημα στο Τραγούδι μας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 29/05/2022

Αιγυπτιώτης από την Αλεξάνδρεια, που μόλις ήρθε στην Αθήνα κατέκτησε τις πίστες και δίδαξε το τι σημαίνει ποιότητα και αξιοπρέπεια

|> Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, ο Βρασίδας Χαραλαμπίδης – ο μεγάλος ερμηνευτής Δάκης. Ο αιώνιος έφηβος, που όμως “έμεινε” για να μας θυμίζει ότι το ήθος, η αγωγή, η ποιότητα και η ταπεινοφροσύνη είναι τα κύρια στοιχεία που αποτελούν το μεγαλείο ενός ανθρώπου, ενός καλλιτέχνη…

Ο Δάκης ήταν γέννημα-θρέμμα Αλεξανδρινός. Γεννήθηκε στην “μαργαριταρένα” πόλη του Καβάφη στις 26 Αυγούστου του 1943 και το 1963 η οικογένεια έπεσε θύμα του ξεριζωμού των Ελλήνων της Αιγύπτου και βρέθηκε στην Αθήνα. Ήταν εξάδελφος με τον επίσης αξέχαστο Ντέμη Ρούσσο. Μέσα σε ένα χρόνο, ο Δάκης άρχισε να χειροκροτείται στις πίστες και το 1968 μπήκε στα στούντιο για ηχογραφήσεις.

Μιλούσε ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και αραβικά, γεγονός που του επέτρεπε να ερμηνεύει διεθνές ρεπερτόριο.

Το 1968 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα ελληνικά με τίτλο “Γεια σου σ′ ευχαριστώ” του Κώστα Ξενάκη και αμέσως μετά ακολούθησε η πρώτη συνεργασία του με τον Μίμη Πλέσσα και οι διαχρονικές επιτυχίες “Τόσα καλοκαίρια” και “Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά”. Εκτός από τον Κώστα Ξενάκη και τον Μίμη Πλέσσα, συνεργάστηκε με τους: Γιάννη Σπανό, Γιώργο Κατσαρό, Γιώργο Χατζηνάσιο, Κώστα Χατζή, Ρόμπερτ Ουίλλιαμς, Αλέξη Παπαδημητρίου, Γιώργο Μανίκα, Σάκη Τσιλίκη, Χάρη Χαλκίτη, Βαγγέλη Πιτσιλαδή, Γιώργο Κριμιζάκη, Γιώργο Θεοφάνους, Πυθαγόρα, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Μάνο Ελευθερίου, Σάσα Μανέτα, Δημήτρη Ιατρόπουλο, Σώτια Τσώτου κ.ά.

Ας σημειωθεί ότι ο Δάκης είχε συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, καθώς και σε ελληνικές ταινίες, όπως “Γοργόνες και μάγκες”, “Η θεία μου η χίπισσα” κ.ά., ενώ είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ τραγουδιού, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: