Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Λίνα Μενδώνη: Ο λεγόμενος Τύμβος των Σαλαμινομάχων

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 04/11/2020

Αναστάτωση από τη δήλωση τής υπουργού Πολιτισμού ότι είναι ταφικό μνημείο νεώτερων ταφών

|> “Συναγερμός” σήμανε στην Αντιπεριφέρεια Νήσων Αττικής, από το “φουντούκι” (;) που πέταξε η υπουργός Πολιτισμού για τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων, αποκαλώντας τον “λεγόμενο”. Σε άλλη χώρα, εάν ο υπουργός Πολιτισμού έκανε τέτοιου λάθος, μετά από μία ταπεινή “συγγνώμη” θα δήλωνε και την παραίτησή του! Όμως η Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στη Βουλή το ξεκαθάρισε, λέγοντας πως ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων “είναι ένα ταφικό μνημείο που αφορά σε πολύ νεότερες ταφές“. Ίσως τυπικώς να μην έχει άδικο, καθώς Δηλαδή και πού να μην γιορτάζαμε εφέτος την επέτειο των 2.500 χρόνων της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας!

Με το άκουσμα του περίεργου χαρακτηρισμού για τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων, από την υπουργό Πολιτισμού, η αντιπεριφερειάρχης Βάσω Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, αντέδρασε αμέσως και χθες το πρωί συγκάλεσε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής, στην οποία μετείχαν: ο βουλευτής Β’ Πειραιά (ΝΔ) Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο βουλευτής Β’ Πειραιά (ΣΥΡΙΖΑ) Τρύφων Αλεξιάδης, η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων Άντα Κάττουλα, η δικηγόρος του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης της Περιφερειακής Ενότητας Αργυρώ Φραντζέσκου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σαλαμίνας Παντελής Διολέτης και ο Κρίτων Βλάχος μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Ανάδειξη και Αξιοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων του Δήμου Σαλαμίνας.

Η αντιπεριφερειάρχης μετέφερε στους παριστάμενους τη σύγχυση που δημιούργησαν οι δηλώσεις της υπουργού, η οποία αναφερόμενη στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων τον αποκάλεσε «λεγόμενο» και τόνισε ότι ο Τύμβος αποτελεί διαχρονικό όσο και αδιαπραγμάτευτο ιστορικό σύμβολο, άποψη με την οποία συμφώνησαν όλοι.

Η εκπρόσωπος της αρμόδιας Εφορίας Αρχαιοτήτων περιέγραψε από τη πλευρά της όλα τα στοιχεία και τα ευρήματα, τα οποία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εκεί δημιουργήθηκε Τύμβος μεταξύ 5ου και 4ου αιώνα π.Χ.

Ανάλογες απόψεις εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του Δήμου Σαλαμίνας, καταθέτοντας μάλιστα ΦΕΚ (2011) του ΥΠΠΟ, στο οποίο ο Λόφος Μαγούλα αναφέρεται ως Τύμβος Σαλαμινομάχων.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος τόνισε ότι αναμφίβολα δεν υπήρξε εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού κακή πρόθεση, εστιάζοντας στο γεγονός ότι η ίδια η υπουργός έχει αφιερώσει τη ζωή της στην αρχαιολογία και στην προστασία των αρχαιοτήτων.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης, αφού συνεχάρη την περιφερειακή διοίκηση Νήσων Αττικής για τα γρήγορα αντανακλαστικά της, τόνισε ότι απαιτείται προσοχή, καθώς στην περιοχή δρουν επιχειρηματικά συμφέροντα και πως δεν νοείται αναθεωρητική στάση χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα επιστημονικά στοιχεία.

Οι μετέχοντες στη σύσκεψη εξέφρασαν γενικότερα τον προβληματισμό τους για τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη που έρχονται μάλιστα τη χρονιά που γιορτάζουμε τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Αποφασίστηκε, δε, η σύνταξη επιστολής προς την υπουργό Πολιτισμού, δια της οποίας θα ζητούνται διευκρινίσεις για τα όσα ανέφερε σχετικά με τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: