Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ανοιχτή επιστολή για τον ΟΑΕΕ από τον Β. Κορκίδη προς τον Γ. Κατρούγκαλο

Χωρίς κατηγορία στις 29/10/2015

Μετά τη συνάντησή τους

Προς
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Γιώργο Κατρούγκαλο
Ενταύθα
Κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε μαζί σας θεωρούμε απαραίτητη την πραγματοποίηση μίας συνάντησης με τους θεσμούς για τα ζητήματα των συσσωρευμένων οφειλών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), καθώς και για την προώθηση μέτρων αντιμετώπισης των διοικητικών βαρών στην αγορά εργασίας (π.χ. εργόσημο, πρόστιμα, ηλεκτρονική διακυβέρνηση)

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η οικονομική κατάσταση στον ΟΑΕΕ διαρκώς επιδεινώνεται. Τον Δεκέμβριο του 2014 ο αριθμός των ασφαλισμένων με οφειλές στον Οργανισμό ξεπερνούσε τις 370.000, με το συνολικό ύψος οφειλών να ξεπερνά τα 8,3 δις €. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί σοβαρή απώλεια πόρων για το ασφαλιστικό σύστημα, διαμορφώνει συνθήκες ασφυξίας για τους ασφαλισμένους και ανασφάλεια για τις προοπτικές συνταξιοδότησής τους. Είναι συνεπώς άμεση ανάγκη η αναζήτηση τρόπων για την επανενεργοποίηση αυτών των ασφαλισμένων.

Βάση συζήτησης μπορεί να αποτελέσει η πρόταση μας για «Πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών, καταβολή των τρεχουσών εισφορών και μεταφορά της οφειλής σε μεταγενέστερο χρόνοστον ασφαλιστικό βίο. Κατά την συνταξιοδότηση, μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης εκ μέρους του ασφαλισμένου, η οποία δεν δημιουργεί ταμειακό έλλειμμα και ανάγκη επιπρόσθετης περικοπής συντάξεων

Αντίστοιχα, τα αυξημένα διοικητικά βάρη στις εργασιακές σχέσεις αποτελούν όχι μόνο εμπόδιο για τη συγκράτηση της πτωτικής πορείας της απασχόλησης, αλλά και παράγοντα στρέβλωσης του υγιούς ανταγωνισμού. Ειδικότερα για τις μικρές επιχειρήσεις, για τις οποίες το κόστος συμμόρφωσης είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των μεγαλύτερων επιχειρήσεων η μείωση των διοικητικών βαρών, με την προώθηση νέων μορφών εργασιακών σχέσεων (π.χ. εργόσημο) μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο ενίσχυσης της απασχόλησης για αρκετούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.
Αναμένοντας για θετική σας απόκριση.
Με εκτίμηση,
Βασίλης Κορκίδης
Πρόεδρος ΕΣΕΕ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: