Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τοξικά βυθοκορήματα στον Σαρωνικό, για το… καλό μας!

Χωρίς κατηγορία στις 17/05/2020

Ανοιχτή επιστολή-καταγγελία των κατοίκων της Πειραϊκής για την βαριά ρύπανση του περιβάλλοντος – Συζήτηση την Τετάρτη στην Περιφέρεια

|> Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους της Πειραϊκής, όπως από κάθε Πειραιώτη, από κάθε πολίτη για τον “βιασμό” που υφίσταται η μοναδικής ομορφιάς περιοχή της Ελλάδας. Αυτή τη φορά καταγγέλλονται οι βυθοκορήσεις για την νότια επέκταση του λιμένα του Πειραιά και με ανοιχτή επιστολή στην Πολιτεία, ζητείται η άμεση διακοπή τους.

Με θέμα: “Άμεση διακοπή των βυθοκορήσεων για τη νότια επέκταση του λιμένα Πειραιά”, η Ανεξάρτητη Κοινοτική Παράταξη Πειραιά “Ενεργοί Πολίτες Α’ Κοινότητας – Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή!”, έστειλε ανοιχτή επιστολή προς

  • τον υπουργό Περιβάλλοντος
  • τον υπουργό Ναυτιλίας
  • τον λιμενάρχη Πειραιά
  • την Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (Ανεξάρτητη Αρχή)
  • τον Συνήγορο του Πολίτη (Ανεξάρτητη Αρχή)
  • την Εισαγγελία Πειραιά

στην οποία αναφέρεται:

Η ανεξάρτητη Κοινοτική παράταξη του Πειραιά “ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α’ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ – ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ!”  απαιτεί την άμεση διακοπή των αυθαίρετων έργων της βυθοκόρησης στην θάλασσα της Πειραϊκής, όπως επίσης και την άμεση ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ  της απόρριψης των τοξικών βυθοκορημάτων  στον Σαρωνικό, διότι οι ενέργειες αυτές μπορούν να θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο την Δημόσια Υγεία. 

Ως γνωστόν, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που υπέβαλε πρόσφατα η ΟΛΠ ΑΕ για το έργο της Νότιας Επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας, θα συζητηθεί στις 20/5/20 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ώστε εν συνεχεία να τεθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όπως δηλώνει ο Καθηγητής του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ  κύριος Τσελέντης, η μελέτη των ιζημάτων για τις βυθοκορήσεις του έργου – που εκπόνησε το  ΕΜΠ για λογαριασμό  της ΟΛΠ ΑΕ – στηρίζεται μόνο σε δοκιμές εκπλυσιμότητας σε ότι αφορά στις περιεκτικότητες των ιζημάτων σε βαρέα/τοξικά μέταλλα. Αυτές και μόνον  αυτές οι δοκιμές εκπλυσιμότητας  υποβλήθηκαν από την ΟΛΠ ΑΕ ως μελέτες για την αδειοδότηση της βυθοκόρησης και της απόρριψης των βυθοκορημάτων στο Σαρωνικό.

Επειδή η εταιρεία έχει επίγνωση ότι με τέτοιες “μελέτες” δεν έχει καμία ελπίδα να πάρει άδεια για την βυθοκόρηση, ξεκίνησε αυθαίρετα τις εργασίες βυθοκόρησης από τις 30/3/20 ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ για θα δημιουργήσει τετελεσμένα.

Η μελέτη του ΕΜΠ είναι διάτρητη γιατί δεν συγκρίνει καν τις συγκεντρώσεις των ιζημάτων σε βαρέα/τοξικά μέταλλα με τα όρια διεθνών κανονισμών ιζημάτων – καθώς δεν υπάρχουν Εθνικά όρια. Η σύγκριση αυτή, αν γινόταν, θα αναδείκνυε ότι στα περισσότερα μέταλλα οι τιμές των βυθοκορημάτων της Πειραϊκής υπερβαίνουν τα όρια  πολλών διεθνών κανονισμών.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι:

  1. Η διαδικασία έκπλυσης  που διεξήχθη από το ΕΜΠ – στην οποία και μόνο σε αυτήν στηρίχτηκε η ΟΛΠ ΑΕ  για να χαρακτηρίσει  τα βυθοκορήματα ως μη επικίνδυνα – δεν προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιοκαι οι συνθήκες της έκπλυσης που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο δεν προσομοιάζουν τις συνθήκες στη θάλασσα. Η επαναιώρηση των τοξικών ρύπων που συμβαίνει από την διαδικασία της βυθοκόρησης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της βιολογικής τους διαθεσιμότητας και της περαιτέρω έκθεσης σ’ αυτούς των θαλάσσιων οργανισμών, περιλαμβανομένων αυτών της τροφικής αλυσίδας.
  2. Δεν έχει διεξαχθείΟικοτοξικολογική ανάλυση των ιζημάτων.
  3. Δεν έχει γίνει Βιολογική αποτύπωσητου χώρου εναπόθεσης.
  4.   Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση μόνο έξι (6) ιζημάτων που συλλέχθηκαν εφάπαξ  και δεν υπάρχουν χρονοσειρές μελέτης ιζημάτων όπως προβλέπεται, με αποτέλεσμα τα 6 δείγματα που αναλύθηκαν να μην είναι αντιπροσωπευτικά των ιζημάτων που θα διατεθούν στη θάλασσα.
  5.  Τα 6 αυτά δείγματα ελήφθησαν από βάθος 2,5μ. κάτω από την επιφάνεια του πυθμένα, ενώ για τις ανάγκες της εξυγίανσης του βυθού, η βυθοκόρηση μπορεί να ξεπεράσει αυτό το βάθος. 

Επειδή, με την ανοχή των εμπλεκομένων αρχών εκτελούνται αυθαίρετες εργασίες βυθοκόρησης αδιαλείπτως και νυχθημερόν από 30/3/20 μέχρι σήμερα, οι οποίες είναι επιβλαβείς  για το Περιβάλλον και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την Δημόσια Υγεία, προσφεύγουμε και τις αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές και την Εισαγγελία Πειραιά.

Δήμητρα Βήνη & Σωτήρης Αλεξόπουλος

Εκλεγμένοι  Κοινοτικοί Σύμβουλοι Πειραιά με την ανεξάρτητη παράταξη

“ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α’ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ – ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ!”

(Τηλ. επικοινωνίας 6972942421-6906408586)

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: