Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συνέλευση κατοίκων για την τύχη της πλατείας Καρπάθου

Χωρίς κατηγορία στις 26/10/2019

Αντιδράσεις για την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου σε βάρος της Παιδικής Χαράς

|> Από την Αγωνιστική Κοινοτική Κίνηση Πειραιά “Ενεργοί Πολίτες Α’ Κοινότητας – Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή!”, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση, με θέμα το αίτημα τη διενέργεια μιας συνέλευσης κατοίκων και δημόσιας διαβούλευσης για την “σχεδιαζόμενη κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου σε βάρος της Παιδικής Χαράς της πλατείας Καρπάθου”. Η ανακοίνωση, αναφέρει;

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Α’ Κοινότητας Πειραιά, την Τετάρτη 23/10/19, συζητήθηκε το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για την κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους της Παιδικής Χαράς της πλατείας Καρπάθου, για να μπει στη θέση του γήπεδο ποδοσφαίρου έκτασης 575 τ.μ.  “5Χ5”, δηλ για 10 παίκτες. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος πολλοί κάτοικοι της περιοχής που αντιτίθενται στο σχέδιο αυτό.

Η πλειοψηφούσα παράταξη παρουσίασε σχετική επιστολή του Δημάρχου, στην οποία επιμένει στην κατασκευή του γηπέδου στον χώρο της Παιδικής Χαράς, κάνοντας μόνο την παραχώρηση να “γίνει επανέλεγχος μετά από συζήτηση με την επιτροπή κατοίκων, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα να μεγαλώσει η Παιδική Χαρά”, δηλ. το μικρό κομμάτι της που θα απομείνει.

Η παράταξή μας κατέθεσε πρόταση για την άμεση σύγκληση συνέλευσης των κατοίκων, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καρπάθικου Σχολείου, σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση, για να ακουστούν οι απόψεις τους, τόσο για το γήπεδο ποδοσφαίρου  που επιχειρεί να τους επιβάλει η Δημοτική Αρχή για δικούς της άγνωστους λόγους, όσο και για την ανάπλαση που θέλουν και χρειάζονται οι κάτοικοι ως χρήστες της πλατείας – μια συνέλευση  που θα έπρεπε ήδη να είχε γίνει πριν από καιρό.

Η Κοινότητα έχει από τον Νόμο υποχρέωση να συγκαλεί συνελεύσεις των κατοίκων για τα έργα που τους αφορούν (τουλάχιστον μία τον χρόνο) ενώ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, απαιτείται δημόσια διαβούλευση για κάθε μεγάλο έργο (ο εγκεκριμένος από την ΟΧΕ προϋπολογισμός του έργου ανάπλασης της Πλατείας Καρπάθου είναι 500.000 ευρώ!). Την πρότασή μας ψήφισαν και οι δύο Κοινοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης “Πειραιάς για Όλους” Νικολέττα  Αλιφραγκή και Ευάγγελος Δαρζέντας και ο Κοινοτικός Σύμβουλος της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” Θοδωρής Αγαπητός. Οι άλλες δύο παρατάξεις, “Πειραιάς Νικητής” και “Πόλη Πρότυπο”, διαφώνησαν με την πρότασή μας και ψήφισαν δική τους, εναρμονισμένη προς την επιστολή του Δημάρχου.

Καλούμε τον Δήμαρχο να δώσει οδηγίες στην παράταξή του, ώστε  η Κοινότητα να προχωρήσει άμεσα στη δημόσια διαβούλευση που δεν έκανε ποτέ για το έργο αυτό. Επίσης, καλούμε την παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον επικεφαλής της να στηρίξουν τους δημοκρατικούς θεσμούς λειτουργίας της Κοινότητας. Αν η Κοινότητα δεν καλέσει σε διαβούλευση για την ανάπλαση της πλατείας, τη διαβούλευση θα την κάνουν μόνοι τους οι κάτοικοι. Οι εποχές που κάποια χέρια πάνω από την πόλη έκαναν σχέδια για μας χωρίς εμάς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: