Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Απάντηση Γεροβασίλη στην ΚΕΔΕ για την κινητικότητα και την υποχρεωτικότητα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 25/11/2016

“Μεγάλο στοίχημα”

aftodioikisi.gr |> Απάντηση στην ΚΕΔΕ που ζητά τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου στην μετακίνηση υπαλλήλου έδωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, στην ομιλία της κατά την έναρξη της συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την κινητικότητα.

Όπως είπε η κα Γεροβασίλη “η απάντηση στην κριτική ότι δεν ζητείται η σύμφωνη γνώμη, αλλά η απλή γνώμη (σ.σ. όπως ισχύει για όλους τους φορείς) στην περίπτωση των δημάρχων είναι πως διασφαλίζεται ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα κινητικότητας τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους φορείς. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μετακινούνται υπάλληλοι μόνο από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και προς την τοπική αυτοδιοίκηση“, πρόσθεσε η υπουργός, τονίζοντας “το σύστημα άλλωστε βοηθάει στο να γίνουν στοχευμένες προσλήψεις αντιμετωπίζοντας τα κενά“.

Υποχρεωτικές μετακινήσεις

Παράλληλα η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Εντελώς απάντησε και στην κριτική που ασκήθηκε στο θέμα της υποχρεωτικότητας και από τις δύο πλευρές. Σε όσους (ΚΚΕ) επικαλούνται το άρθρο το άρθρο 9 περί «ενδοϋπουργικής κινητικότητας» τονίζοντας ότι ορίζεται ως υποχρεωτική, υποστήριξε ότι «είναι ανυπόστατη.

Η διαδικασία της υποχρεωτικής απόσπασης ήταν κάτι το οποίο υπήρχε ήδη στον υπαλληλικό κώδικα και μάλιστα με μεγαλύτερη διάρκεια και γενικότερη εφαρμογή. Όσοι μας ασκούν αυτή την κριτική ξεχνούν πως η χρονική διάρκεια από 2 χρόνια περιορίζεται σε 1 χρόνο για μετακίνηση εντός του ίδιου νομού και στο εξάμηνο για μετακίνηση εκτός νομού». Πρόσθεσε, δε, ότι “προϋπόθεση για την απόφαση απόσπασης είναι η σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου οπότε δεν τίθεται θέμα αυθαιρεσίας της διοίκησης“.

Να σημειωθεί ότι το άρθρο 9 του ν/σ προβλέπει ότι: Επιτρέπεται η απόσπαση υπαλλήλων μόνιμων και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου από μία αρχή σε άλλη που ανήκει στο ίδιο Υπουργείο ή εποπτεύεται από αυτό, ιδίως από την κεντρική υπηρεσία σε Γενική ή Ειδική Γραμματεία και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου, αντιστρόφως και μεταξύ τους. Η απόσπαση διενεργείται με απόφαση του οικείου Υπουργού, κατόπιν ανακοίνωσης-πρόσκλησης που δύναται να απευθύνεται σε έναν ή περισσότερους φορείς, με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος κεφαλαίου για το ΕΣΚ.

Αν δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κάλυψη θέσης ορισμένου κλάδου που προκηρύσσεται βάσει της παραγράφου 1 και συντρέχουν αποδεδειγμένοι λόγοι σοβαρών και επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών, επιτρέπεται η απόσπαση υπαλλήλου, μετά από σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου του φορέα προέλευσης. Η διάρκεια της απόσπασης είναι μέχρι ένα (1) έτος, εφόσον διενεργείται εντός του ίδιου νομού με την υπηρεσία στην οποία ανήκει η οργανική θέση του υπαλλήλου, και μέχρι έξι (6) μήνες αν διενεργείται σε άλλο νομό από αυτόν της οργανικής θέσης του υπαλλήλου», καταλήγει το άρθρο 9.

Σε όσους ζητούν η κινητικότητα να γίνει υποχρεωτική (ΝΔ, Ποτάμι) η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι “εμείς λέμε εθελοντική μετάταξη όπου υπάρχει κενή οργανική θέση. Ακούσαμε όμως, -όχι καθαρά βέβαια- από εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μιλάνε για υποχρεωτική μετάταξη. Εδώ η διαφορά μας δεν είναι απλώς ιδεολογική απέναντι στον αυταρχισμό της υποχρεωτικής κινητικότητας. Είναι και πρακτική. Αφού η υποχρεωτική κινητικότητα είναι αποδεδειγμένα δυσλειτουργική. Με τον τρόπο αυτό ανθίζει το πελατειακό κράτος, και γεμίζουν τα υπουργικά γραφεία με αιτήματα εξαιρέσεων. Η ίδια η «υποχρεωτικότητα» που εσείς ευαγγελίζεστε θα παρακαμφθεί δια της πλαγίας οδού. Τι είχες Γιάννη μου; Τι είχα πάντα”, πρόσθεσε.

Μεγάλο μας στοίχημα η κινητικότητα

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης επισήμανε ότι “ο δημόσιος τομέας που παραλάβαμε ήταν ένας δημόσιος τομέας εχθρικός στους πολίτες αλλά και στους ίδιους τους εργαζομένους. Η κυβέρνηση πήρε την πολιτική απόφαση να θέσει ένα τέλος σε αυτό το άναρχο, αναξιοκρατικό και γραφειοκρατικό τοπίο. Και αυτό το κάνουμε γιατί στρατηγικός στόχος μας είναι η οικονομική, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας χωρίς μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει ανασυγκρότηση της χώρας“. Χαρακτηρίσε, δε, το ν/σ για την κινητικότητα “ακόμη ένα κρίκο στην αλυσίδα της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα μετά το νόμο 4369/16 με το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών και την Αξιολόγηση“. Καταλήγοντας, δε, απαντώντας σε όσους (κυρίως η ΝΔ) υποστηρίζουν ότι ο νόμος δεν θα μπορέσει να εφαρμοσθεί, υποστήριξε ότι “η μεταρρύθμιση αυτή θα υλοποιηθεί. Είναι το μεγάλο μας στοίχημα και θα το κερδίσουμε“.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: