Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πιστοποιητικό βάπτισης του Μασσαλιώτη Παύλου Μελά!

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 14/01/2019

Αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας του Ήρωα Μακεδονομάχου, από τους Έλληνες της Μασσαλίας

diaspora-grecque |>Στις 13 Ιανουαρίου 2019 οι Έλληνες της Μασσαλίας με μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια, εγκαινίασαν την αναμνηστική πλάκα του Παύλου Μελά, Ηρωα του Μακεδονικού Αγώνα και αποκάλυψαν το πιστοποιητικό βάπτισης το οποίο φυλάσσεται στα αρχεία της Εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου.

 

 

Τα εγκαίνια έλαβαν χώρα στην εκκλησία, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Γαλλίας Εμμανουήλ.
Πριν από τα εγκαίνια, ο Αρχιεπίσκοπος Εμμανουήλ, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα σημεία του βίου του Παύλου Μελά, ο οποίος γεννήθηκε και βαπτίστηκε στη Μασσαλία.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην τελετή των εγκαινίων, μεταξύ των οποίων ο Προξενικός Λιμενάρχης, οι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού, οι πρόεδροι των ελληνικών και φιλελληνικών συλλόγων, οι ορθόδοξοι ιερείς της περιοχής και πολλοί άλλοι.

Τέλος, ο ιερέας της ελληνικής εκκλησίας στη Μασσαλία, Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πλουμής, ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνέβαλαν στο σχεδιασμό και στην πραγματοποίηση της ανάρτησης στην εκκλησία αυτής της αναμνηστικής πλάκας.

 

Πιστοποιητικό βαπτίσεως του Παύλου Μελά, Αρχείο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μασσαλίας. Γράφει: Παύλος υιός Μιχαήλ καί Ελένης Μελά εγεννήθη τήν 30/12 Απριλίου 1870 ήμερα Τετάρτη καί εβαπτίσθη 29/11 Ιουλίου Τρίτην, ανάδοχος η μήτηρ τού κα Ελένη Μελά. Θ. Παντελίδης

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στήν αναμνηστική πλάκα βλέπουμε τον τάφο, το πιστοποιητικό βαπτίσεως, του Παύλου Μελά και τα σημαντικότερα σημεία του βίου του Εθνικού μας Ήρωα
Οι πρόγονοι του Παύλου Μελά, κυνηγημένοι από τους Τούρκους, βρήκαν καταφύγιο στη Μασσαλία. Στην πόλη αυτή γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου του 1870 και πέρασε τα πρώτα του χρόνια. Βαπτίστηκε σ’αυτήν την εκκλησία. Ο πατέρας του Παύλου ασχολήθηκε στη Μασσαλία με το εμπόριο και απέκτησε μεγάλη περιουσία. Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, διέθεσε την περιουσία του στην υπηρεσία της “Μεγάλης Ιδέας” κι έγινε ο πιο σημαντικός υποστηρικτής όλων των επαναστατικών κινημάτων που είχαν ώς στόχο τους την προσάρτηση των ελληνικών πληθυσμών της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Κρήτης στην Ελλάδα. Στις 27 Αυγούστου του 1904, η Μακεδονική Επιτροπή της Αθήνας, τον επέλεξε επισήμως ως Αρχηγό των Ανεξάρτητων Σωμάτων της Περιφέρειας Μακεδονίας (Μοναστήρι και Καστοριά). Έτσι σχημάτισε ένα σώμα ανταρτών Μακεδόνων, Μανιατών και Κρητικών, οι οποίοι φορούσαν τον περίφημο παραδοσιακό ντουλαμά και την φουστανέλα. Πήρε το ψευδώνυμο “Καπετάν Μίκης Ζέζας”.
Έχασε τη ζωή του πολεμώντας στις 26 Οκτωβρίου 1904 (13 Οκτωβρίου με το Ιουλιανό ημερολόγιο), σε ηλικία 34 ετών. Ο ηρωικός του θάνατος συνέβαλε στο να αποκτήσει τον τίτλο του θρυλικού ήρωα. Ο θάνατός του είχε ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα. Οι καμπάνες χτύπησαν προς τιμήν του σε ολόκληρη τη χώρα. Από τότε θεωρείται Εθνικός Ήρωας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: