Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ευρωπαϊκό βραβείο για το Β’ Γενικό Λύκειο του Γέρακα!

ΕU,ΕΠΙΣΤΗΜΗ στις 09/05/2020

“Jan Amos Comenius” για διδασκαλία υψηλής ποιότητας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση

|> Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιορτάζει σήμερα (9η Μαΐου) την Ημέρα της Ευρώπης τιμώντας την αλληλεγγύη και την ενότητα και απονέμει το «Βραβείο Jan Amos Comenius για διδασκαλία υψηλής ποιότητας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση» στο Β’ Γενικό Λύκειο Γέρακα Παλλήνης και σε άλλα 21 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη.

Η Ημέρα της Ευρώπης 2020 εορτάζεται κάτω από πολύ εξαιρετικές συνθήκες σε όλα τα κράτη μέλη, καθώς η Ευρώπη μάχεται εναντίον της κρίσης του κορωνοϊού σε όλα τα μέτωπα. Εφέτος, η Ημέρα της Ευρώπης σηματοδοτεί σημαντικά ορόσημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: την 70ή επέτειο από τη Διακήρυξη Σουμάν και την 25η επέτειο από την προσχώρηση της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην ΕΕ. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα γιορτάσουν την ημέρα αυτή τιμώντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ενότητα μέσω μιας διαδικτυακής καμπάνιας.

Εν όψει της 9ης Μαΐου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Ο στόχος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Στην αρχή της κρίσης, η αλληλεγγύη δοκιμάστηκε. Μετά όμως αρχίσαμε να μοιραζόμαστε και να βοηθάμε ο ένας τον άλλο: έμπρακτη αλληλεγγύη. Αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να συνεχιστεί».

Την Ημέρα της Ευρώπης, η Πρόεδρος και οι Επίτροποι θα είναι ενεργοί και θα έρθουν σε επαφή με τους Ευρωπαίους μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (#EuropeDay), διαδικτυακών σεμιναρίων, συζητήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης και της παρουσίας τους στα έντυπα και οπτικοακουστικά μέσα.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Τίμερμανς, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ, οι Αντιπρόεδροι Σέφτσοβιτς και  Σούιτσα και οι επίτροποι Γκαμπριέλ, Μπρετόν και Βαλεάν θα διεξαγάγουν διαλόγους με τους πολίτες σχετικά με σημαντικές στιγμές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τις μελλοντικές προοπτικές της Ευρώπης. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

Το βραβείο

Εν όψει της Ημέρας της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απονέμει σήμερα το βραβείο “Jan Amos Comenius για την υψηλής ποιότητας διδασκαλία σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση”. Το βραβείο απονέμεται σε 22 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ευρώπη που διδάσκουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση με δημιουργικό τρόπο. Τονίζει δε, τη σημασία της διδασκαλίας και της απόκτησης γνώσεων για την ΕΕ με ελκυστικό τρόπο.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε: «Η απονομή του βραβείου Jan Amos Comenius, για πρώτη φορά σήμερα σε σχολεία και εκπαιδευτικούς για τις δημιουργικές τους προσπάθειες όσον αφορά τη διδασκαλία σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αξίες της, είναι ιδιαίτερα συμβολική. Στις παραμονές της 70ής επετείου της Διακήρυξης Schuman, η οποία αποτελεί την απαρχή ενός σχεδίου ειρήνης που βασίζεται προ πάντων στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τα σχολεία και οι μαθητές σε ολόκληρη την Ευρώπη βιώνουν μια ταραχώδη κατάσταση, άγνωστη από την εποχή του πολέμου. Εβδομήντα χρόνια αργότερα, μόνο μέσα από τέτοιες δημιουργικές προσπάθειες και μέσα από την αλληλεγγύη θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση και να ανασυγκροτηθούμε βγαίνοντας ισχυρότεροι απ’ ό,τι στο παρελθόν».

Η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Μαρία Γκαμπριέλ, δήλωσε: «Η απόκτηση γνώσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σχολείο δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα. Πρέπει να βελτιώσουμε τη γνώση και την κατανόηση των πολιτών όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση από μικρή ηλικία. Τα σχολεία μας μπορούν να προάγουν την κριτική επίγνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αίσθημα του ανήκειν σε αυτήν, με ελκυστικό τρόπο.Χαίρομαι που το βραβείο αυτό προσδίδει αναγνώριση και προβολή σε ένα τέτοιο πολύτιμο έργο».

> Κάθε σχολείο που βραβεύεται λαμβάνει βραβείο 8 000 ευρώ και ένα τρόπαιο.

Ιστορικό

Το βραβείο Jan Amos Comenius για την υψηλής ποιότητας διδασκαλία σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διαγωνισμός για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός άρχισε στις 6 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή σχολείων από 24 κράτη μέλη. Κάθε αίτηση αξιολογήθηκε από εξωτερικούς ανεξάρτητους αξιολογητές. Οι αξιολογητές επέλεξαν 22 νικητές (βλ. παράρτημα). Το βραβείο είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τη διδασκαλία σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα βραβευμένα σχολεία χρησιμοποιούν ευρύ φάσμα ελκυστικών μεθόδων.

Το 2018, η σύσταση του Συμβουλίου για την προώθηση των κοινών αξιών, της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας χαρακτήρισε τη διδασκαλία και την απόκτηση γνώσεων σχετικά με την ιστορία, τις αξίες και τη λειτουργία της ΕΕ ως πολιτική προτεραιότητα. Το βραβείο αποσκοπεί στην προβολή ορθών πρακτικών διδασκαλίας επιδιώκοντας την επίτευξη των στόχων της σύστασης.

Ο Jan Amos Comenius (Jan Amos Komenský) ήταν Τσέχος φιλόσοφος, παιδαγωγός και θεολόγος που θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης εκπαίδευσης. Υπηρέτησε ως τελευταίος επίσκοπος της Ένωσης των Αδελφών προτού καταστεί θρησκευτικός πρόσφυγας και ένας από τους πρώτους υπέρμαχους της καθολικής εκπαίδευσης, ιδέα που θα παρουσιάσει τελικά στο βιβλίο του Didactica Magna. Ως εκπαιδευτικός και θεολόγος, διεύθυνε σχολεία και συμβούλευσε κυβερνήσεις σε ολόκληρη την προτεσταντική Ευρώπη μέχρι τα μέσα του δέκατου έβδομου αιώνα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: