Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παύση στις επιχωματώσεις τής COSCO – ΟΛΠ στην Πειραϊκή

Χωρίς κατηγορία στις 18/12/2020

Απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν κατατεθεί από το Παρατηρητήριο Πειραϊκής κ.ά.

|> Δεκτή από το Πρωτοδικείο Πειραιά έγινε στις 17 Δεκεμβρίου, η προσωρινή διαταγή Ασφαλιστικών Μέτρων κατά της COSCO – ΟΛΠ ΑΕ, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Πειραϊκή, που είχαν καταθέσει το “Παρατηρητήριο Πειραϊκής” και 24 πολίτες, με την στήριξη της Περιφερειακής Παράταξης “Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής“. Σε σχετική ανακοίνωση του “Παρατηρητηρίου Πειραϊκής” αναφέρεται:

Με το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων, που κατατέθηκε στις 9 Δεκεμβρίου, οι συνυπογράφοντες ζητούσαν την άμεση διακοπή των εργασιών της νότιας προβλήτας κρουαζιέρας προκειμένου να προστατευτεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον  του Πειραιά που βρίσκεται  σε σοβαρή απειλή από τις επιχώσεις της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ.

Η Προσωρινή Διαταγή Ασφαλιστικών Μέτρων της 17ης Δεκεμβρίου 2020 από το Πρωτοδικείο Πειραιά, για παύση των επιχωματώσεων της COSCO – ΟΛΠ Α.Ε. στην Πειραϊκή, δίνει την πιο ηχηρή απάντηση στους αρμόδιους φορείς και στις αυτοδιοικητικές αρχές οι οποίες όλο αυτό το διάστημα λοιδορούν και κωφεύουν στις καθημερινές καταγγελίες των κατοίκων για την διαρκή υποβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος εκ μέρους της COSCO – ΟΛΠ Α.Ε..

Oπως έγινε δεκτό και αναφέρεται στην δικαστική απόφαση «…υφίσταται κατεπείγουσα περίπτωση για την λήψη ασφαλιστικών μέτρων για την προστασία των σχετικών δικαιωμάτων των αιτούντων αφού η εν λόγω προσβολή της προσωπικότητας τους συνεπεία των ενεργειών της ΟΛΠ είναι διαρκής, προκαλώντας ακόμη  και σήμερα τα βλαβερά  αποτελέσματα στην υγεία και την προσωπικότητα τους..». Η ίδια απόφαση δέχεται επίσης την επιπλέον ρύπανση της θάλασσας στις 10-12-20 από τις επιχωματώσεις και την συντριβή του κεσόν στα δυο «ενώ  τα άγνωστης προέλευσης υλικά έχουν πλήρως διαρρεύσει στη θάλασσα αλλά και στον χώρο του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή». Την επιπλέον αυτήν ρύπανση δεν έχει ακόμη παραδεχτεί η COSCO – ΟΛΠ Α.Ε. η οποία είναι και ο φορέας και ο επιβλέπων του έργου ταυτόχρονα – δύο σε ένα !

Με την εμφατική κατάρριψη των ισχυρισμών της COSCO – ΟΛΠ Α.Ε. περί μη έννομου συμφέροντος των κατοίκων της Πειραϊκή, η χθεσινή Προσωρινή Διαταγή Ασφαλιστικών Μέτρων του Πρωτοδικείου Πειραιά έρχεται να ενταχθεί αυτοδίκαια στην ιστορία των αγώνων της κοινωνίας των πολιτών για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της. Την ίδια στιγμή, η λαμπρή απόφαση του Δικαστηρίου του Πειραιά ανοίγει τον δρόμο για την σύνδεση της πόλης με την παράνομα παραχωρημένη δημοτική περιουσία των 135 στρεμμάτων «Παλατάκι» έτσι ώστε οι πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση στην μέχρι τώρα απαγορευμένη πολιτιστική τους κληρονομιά εντός του χώρο των εγκαταστάσεων κρουαζιέρας : Tο ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή και τα Κονώνεια τείχη.

Σε κάθε περίπτωση, το “Παρατηρητήριο Πειραϊκής” οφείλει να ευχαριστήσει θερμά τον δικηγόρο Βαγγέλη Αναγνώστου, που εργάστηκε αφιλοκερδώς για τις αξίες της θάλασσας και του πολιτισμού και τον καθηγητή Θαλάσσιου Περιβάλλοντος Βασίλη Τσελέντη ο οποίος, με την εμπεριστατωμένη μελέτη και μαρτυρία του, τεκμηρίωσε περίτρανα την πολυδιάστατη καταστροφή που συντελείται ανεξέλεγκτα στην Πειραϊκή.

Ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχίζεται. Για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των Κονώνειων τειχών και του ταφικού μνημείου  του Θεμιστοκλή.

Η συνέχεια θα δοθεί στις 14 Ιανουαρίου 2021, με την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Πειραϊκής.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: