Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

14,2 τόνοι απορριμμάτων ανασύρθηκαν από 8 λιμάνια!

Χωρίς κατηγορία στις 08/07/2021

Από τις θαλάσσιες λιμενικές ζώνες: Ραφήνας, Κέρκυρας,  Χανίων, Σάμου, Κύμης, Αγίου Νικολάου και Κεφαλονιάς (2 ζώνες)

|> Η τετραήμερη περιβαλλοντική δράση καθαρισμού βυθών 8 λιμένων και χερσαίων λιμενικών ζωνών ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιχειρησιακή επιτυχία, ανασύροντας από το θαλάσσιο οικοσύστημα 14.155 κιλά απορριμμάτων. Ποδήλατα, πολλά λάστιχα αυτοκινήτων, βυθισμένες βάρκες, πινακίδες, κάβοι, δίχτυα, καρέκλες, μπουκάλια (ένα με ημερομηνία λήξης 1992), καφάσια, δοχεία, ένα παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου, ένα παιδικό καροτσάκι, ένα θυμιατό ήταν μερικά από τα ευρήματα της «ψαριάς» των εθελοντών δυτών στους βυθούς των λιμένων.

Η δράση αυτή συνδιοργανώθηκε από τη γενική γραμματεία Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής υπό τον γ.γ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΕΝΑΛΕΙΑ», υπό τον Ελευθέριο Αραπάκη, στο πλαίσιο της δράσης Mediterranean Cleanup. Η δράση εντάσσεται στην διεθνή καμπάνια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), «Clean Seas Campaign» και αφορμή ήταν οι εορτασμοί της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5/6) και της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών (8/6).H δράση, που συνδιοργανώθηκε από την Λάουρα Γκύλζεν, σύμβουλο του γ.γ. Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσιάζει μια πρωτοποριακή ιδέα της «διπλής ανακύκλωσης» καθώς θα υλοποιηθεί στο ακόλουθο πλαίσιο:

Μέρος από τα υλικά που συλλέχθηκαν θα ενταχθούν στην κυκλική οικονομία σε συνεργασία με πιστοποιημένους συνεργάτες ανακύκλωσης, ενώ μέρος αυτών θα μετατραπεί σε νέα προϊόντα, όπως για παράδειγμα παγκάκια και κάδοι απορριμμάτων, οι οποίοι θα δοθούν στην συνέχεια πίσω στους λιμένες, από τους οποίους έγινε η συλλογή των απορριμμάτων. Επίσης, εθελοντές καλλιτέχνες θα αξιοποιήσουν μέρος αυτού του υλικού για τη δημιουργία έργων Τέχνης.

Η δράση η οποία πραγματοποιήθηκε σε 8 λιμένες και χερσαίες λιμενικές ζώνες της χώρας και συγκεκριμένα στους λιμένες της Ραφήνας, Λαυρίου, Αγίου Νικολάου, Χανίων, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Σάμου και Κύμης, με την συνδρομή των κατά τόπους φορέων διοίκησης λιμένων, των Λιμεναρχείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών, τηρώντας φυσικά όλους τους περιορισμούς και τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

> Αναλυτικά από τις θαλάσσιες λιμενικές ζώνες της Ραφήνας «αλιεύτηκαν» 2.050,00 κιλά απορρίμματα, από την Κέρκυρα 1.150,00 κιλά, από το Λαύριο 5.270,00 κιλά, από τα Χανιά 1.770,00 κιλά, από την Σάμο 1.670,00 κιλά, από την Κύμη 975,80 κιλά, από τον Άγιο Νικόλαο 370,00 κιλά και από 2 ζώνες της Κεφαλονιάς 900,00 κιλά (Σύνολο: 14.155,80 κιλά).

Στις δράσεις αυτές συνέβαλαν πλήθος εθελοντών ιδιωτών και επιχειρήσεων και ιδιαίτερα αξίζουν να αναφερθούν: στους τομείς της συλλογής και μεταφοράς η Antipollution, της καταγραφής, επεξεργασίας των απορριμμάτων και επανένταξής τους στην κυκλική οικονομία η Keep Sea Blue και η Skyplast. Ιδιαίτερη αναφορά στο Costas M. Lemos Foundation, για την οικονομική υποστήριξή του.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: