Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αρ. Σαρρηκώστας: Το “Ζην επικινδύνως” ενός φωτορεπόρτερ…

FLASH στις 27/06/2021

Σε έναν πολυτελή και καλαίσθητο τόμο αποκαλύπτεται η διεθνής καριέρα ενός ανθρώπου που με τον φακό τού “Associated Press”, απαθανάτισε σημαντικές στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας

Τ/Π |> Πίσω από αμέτρητα “κλικ” κρύβεται μία 40ετής καριέρα στο φωτορεπορτάζ και πίσω από κάθε φωτογραφία είναι γραμμένη μία ολόκληρη ιστορία. Την φωτογραφική μηχανή κρατάει στα χέρια του ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας -ένας από τους μεγαλύτερου; φωτορεπόρτερς- και δίπλα του ένας καλαίσθητος τόμος, όπου το κάθε “καρέ” έχει τη δική του ιστορία…

Αριστοτέλης Σαρρηκώστας: “ΖΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΣ – 40 ΧΡΟΝΙΑ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ”, είναι ο τίτλος του δεύτερου  βιβλίου του και κάθε σελίδα, συγκλονίζει. Άλλοι θυμούνται πρόσωπα και καταστάσεις κι άλλοι μαθαίνουν…

Αριστοτέλης Σαρρηκώστας. Φωτορεπόρτερ. Σαράντα χρόνια συνεργάτης του “Associated Press”… Ας δούμε τι λέει στον Τ/Π για τη δουλειά του…

«Αν καθήκον της Τέχνης είναι ν’ ασχολείται με τα μεγάλα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνικής ζωής και κυρίως με το πρόβλημα της κοινωνικής αθλιότητας, τότε η δημοσιογραφική φωτογραφία -το “Φωτορεπορτάζ”-, είναι το ισχυρότερο μέσο που μπορεί να το απεικονίσει αναδιπλώνοντας κάθε πτυχή του.

Προσωπικά πιστεύω από την πείρα των 40 χρόνων ως φωτορεπόρτερ του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων “Associated Press”, ότι το “φωτορεπορτάζ’ είναι το Α και το Ω της φωτογραφίας, με την προϋπόθεση αυτό να γίνεται όπως οφείλει, δηλαδή χωρίς παρεμβάσεις και αλλοιώσεις των φωτογραφιών, αλλά καθαρά επαγγελματικά και πάντα μέσα στα πλαίσια της αυστηρής “Δεοντολογίας”.

Ξεκίνησα αυτό το επάγγελμα του φωτορεπόρτερ το 1961, σε ένα από τα μεγαλύτερα φωτογραφικά πρακτορεία των Αθηνών, αμέσως μετά την θητεία μου στο στρατό, που ήταν και η αιτία να επιστρέψω από το εξωτερικό, μετά από έξι χρόνια παραμονής μου στη Βραζιλία και την Αμερική.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το 1964 βρέθηκα στο “Associated Press”, καλύπτοντας όλη την πολιτική ζωή της Ελλάδος και όχι μόνο, αλλά και του εξωτερικού, με εκατοντάδες ταξίδια και αποστολές κυρίως στις εμπόλεμες περιοχές όπως Μέση Ανατολή, Λίβανο, Ισραήλ, Ιράν, Ιράκ, Αφρική, Βαλκάνια και Ευρώπη.

Στα καρέ μου έχω αποτυπώσει προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, Αυτοκράτορες, Βασιλείς, Πρωθυπουργούς, μεγάλους Νομπελίστες, ηθοποιούς, αθλητές και κάθε είδους φυσικές καταστροφές…

Από αυτό το τόσο “Ζωντανό” και φανταστικό επάγγελμα του φωτορεπόρτερ, δεν έγινε κανένας πλούσιος, έγιναν όμως πλούσιοι σε γνώσεις και εμπορίες που δεν της βρίσκεις σε κανένα άλλο και που δεν διδάσκονται ούτε στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Η ποικιλία των θεμάτων και η αλλαγές είναι τόσο πολλές, που δεν σε αφήνουν ούτε στιγμή να νιώσεις “χαλαρός” απεναντίας είσαι πάντα σε εγρήγορση πρωί και βράδυ.

Οι κίνδυνοι πολλοί και αυτονόητοι, όταν βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή του πολέμου για πολλές ημέρες, εβδομάδες και μήνες και το ποιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να έχεις συμφωνήσει με τον εαυτό σου, ότι μια σφαίρα αξίας τριών δραχμών ή πέντε cents του ευρώ, μπορεί ανά πάσα στιγμή να σου αφαιρέσει τη ζωή σου, κάπως έτσι πρέπει να σκέπτεται ο φωτορεπόρτερ, κι αν δεν συμφωνεί, τότε δεν κάνει για αυτή τη δουλειά..

Χωρίς να θέλω να κάνω τον ήρωα, αυτό το συναίσθημα του κινδύνου το έζησα το πετσί μου πολλές φορές, αλλά πάντα έδινα προτεραιότητα στην “Καλή Φωτογραφία”, αψηφώντας επικίνδυνα την ίδια μου τη ζωή, προκειμένου να ενημερώσω τον κόσμο χιλιόμετρα μακριά, για το τι συμβαίνει εκεί που αυτός δεν μπορούσε να βρίσκεται»…

Στην Καισαριανή της Κατοχής…

Όμως, πώς να μην είναι έτσι η “φτιαξιά” του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, όταν ο ίδιος έζησε την ορφάνια, την πείνα, την στέρηση… Παιδάκι της Κατοχής της Αθήνας ήταν, που είχε χάσει τον πατέρα του το 1941 και εκεί στην Καισαριανή όπου έμενε, είδε τη μητέρα του να δίνει αγώνα για να μεγαλώσει αυτόν και τα άλλα τέσσερα αδέρφια του. Και να πώς έγινε φωτορεπόρτερ:

«Από μικρά παιδιά ζήσαμε μέσα στα διασταυρούμενα πυρά στα χρόνια του εμφυλίου. Και αυτό βέβαια είχε και ένα καλό, με βοήθησε να μη υπολογίζω τον κίνδυνο στα μετέπειτα επαγγελματικά μου χρόνια. Στα 15 μου χρόνια ξενιτεύτηκα στην Βραζιλία και την Αμερική και γύρισα να υπηρετήσω την πατρίδα. Η μητέρα μου ήταν η αιτία να γίνω φωτορεπόρτερ, όταν στη προσπάθειά της να μη ξαναφύγω, παρακάλεσε τον γείτονα μας Κλεισθένη Δασκαλάκο έναν από τους καλύτερους φωτορεπόρτερ της εποχής, να με προσλάβει στο φωτογραφικό πρακτορείου του “Ένωση”».

>>> Όποιος ενδιαφέρεται για την καλαίσθητη έκδοση του βιβλίου του Αριστοτέλη Σαρρηκώστας “ΖΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΣ – 40 ΧΡΟΝΙΑ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ”, τηλ. 6974.251571. Η τιμή του τόμου είναι 25 ευρώ, συν 6 ή 7 ευρώ το κόστος της αποστολής.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: