Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ανενόχλητη η επαιτεία κι ας… ενοχλείται η κοινωνία!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 29/03/2019

Ας στηθούν ειδικά στέγαστρα ζητιάνων με… φως, νερό, τηλέφωνο, WiFi και λουτρό!

Π.Π.Ξανθίδης |> Εκνευριστική η περίπτωση της γιαγιάς με τα τερλίκια, η οποία συνελήφθη λες και ήταν το γένος… Νταβέλη! Η άτυχη 90χρονη εκτός από Ελληνίδα, ήταν… φοροφυγάς και μάλιστα «χάλαγε την πιάτσα»! Αν ήταν αλλοδαπή  και ζητιάνα, ίσως δεν είχε ενοχληθεί…

Ο λόγος περί επαιτείας, μία «επιδημία» που όλο και εξαπλώνεται με πλήρη ανεκτικότητα. Δεν μιλάμε για περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν ανάγκη και ζητούν την βοήθεια των συνανθρώπων, αλλά  για επαγγελματίες με στέκι και ωράριο!

Οι περιπτώσεις ζητιάνων που παρατηρεί ο πολίτης στο δρόμο και σε τόπους συνάθροισης, στα καφενεία και σε ταβέρνες, στα μέσα μεταφοράς και σε εκκλησίες, είναι απερίγραπτες.

Τί να πρωτοαναφερθεί… Ας μην προχωρήσουμε σε βάθος για περιπτώσεις που δημιουργούν υποψίες, αλλά ας σταθούμε σε αυτές τις κοινές, που απλώς είναι ενοχλητικές.

Να κρατάει ο νεαρός στο δεξί χέρι ένα κομμάτι χαρτόκουτου με ανορθόγραφα γραμμένη τη λέξη «πεινάω» και με το αριστερό να μιλάει στο κινητό!

Να βλέπεις την αλλοδαπή με την μαντήλα, καθισμένη οκλαδόν και γύρω της να έχει βάλει εικονίσματα και να εκλιπαρεί για βοήθεια κάνοντας τον… σταυρό της!

Να πηγαίνεις σε νεκρώσιμη ακολουθία και κατά την είσοδο και έξοδο από την εκκλησία να πλακώνει επάνω σου «λεφούσι» ζητιάνων, κάθε ηλικίας, φύλου και φυλής!

Πού αλλού υπάρχει αυτό το φαινόμενο; Αυτή η ασχήμια; Σε περιώνυμη κεντρική λεωφόρο ο διαβάτης θα παρατηρεί ότι κάθε πενήντα μέτρα υπάρχει και ένας ζητιάνος. Όχι περαστικός, αλλά στο καθημερινό στέκι του! Αν πετάξεις πέτρα ή… υποψήφιο θα χτυπήσεις ή ζητιάνο, για να παραφράσουμε το γνωστό τού Χάρρυ Κλυνν…

Αφού οι Αρχές δεν δείχνουν διατεθειμένες να επιληφθούν σχετικά, ας στηθούν ειδικά στέγαστρα ζητιάνων με… φως, νερό, τηλέφωνο και WC, ώστε τουλάχιστον να αποκτήσει ο τόπος περισσότερη… γραφικότητα!

Όχι, δεν περιπαίζονται άνθρωποι που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη. Αυτοί δεν έχουν στέκι και δεν είναι «επαγγελματίες». Δεν είναι επαίτες! Η Ελλάδα -παρά την λιτότητα- διαθέτει κάποιες κοινωνικές υποδομές και ο Έλληνας -παρά την ανέχεια- έχει φιλότιμο.

> Πηγή: Εφημ. “Αποκαλυπτικά”

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: