Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

‘’Αυλή των Χρωμάτων’’ με τα αγαπημένα τραγούδια τού Κώστα Κοφινιώτη, του ποιητή που άφησε πολλά και δεν πήρε τίποτα…

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 22/04/2023

Μεγάλο αφιέρωμα στον μεγάλο στιχουργό από τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Αθηνά Καμπάκογλου, με τον Μπάμπη Τσέρτο κ.ά. – Απόψε στις 10 στην ΕΡΤ-2

Παντελής Ξανθίδης |> Το όνομα Κώστας Κοφινιώτης (1915-1987) στον πολύ κόσμο μπορεί να μη λέει τίποτα ή σε κάποιους ίσως ‘’κάτι να θυμίζει’’. Όμως τα τραγούδια του, σε όλους ‘’κάτι λένε’’, αφού πολλά από αυτά είναι μεγάλες επιτυχίες και πολλά ακούγονται μέχρι και σήμερα.

Τον Κώστα Κοφινιώτη, τον είχα γνωρίσει τυχαία στο μαγαζί ενός κοινού μας φίλου – του Λουκά, εκεί στη Γερανίου. Θυμάμαι ότι είχαμε πιάσει κουβέντα για αθλητικά.  Ήταν παθιασμένος ‘’πράσινος’’ και μάλιστα είχε γράψει τον πρώτο Ύμνο του Παναθηναϊκού σε μουσική του άλλου μεγάλου συνθέτη και ‘’πανάθα’’ Γιάννη Βέλλα. Όμως η στιχουργική ήταν πιο μεγάλο πάθος του. Και ήταν στιχουργός ‘’παντός καιρού’’. Από τη μια έγραφε το ελαφρό “Εγώ θα σ’ αγαπώ και μη σε νοιάζει” κι από την άλλη το “’Άκου βρε φίλε“…

Ο Κώστας Κοφινιώτης προσέφερε πολλά στο Τραγούδι μας και σήμερα στις 10 το βράδυ ο Χρήστος Νικολόπουλος με την Αθηνά Καμπάκογλου, παρουσιάζουν ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στη θαυμάσια ‘’Αυλή των Χρωμάτων’’ της ΕΡΤ-2.

Λοιπόν, είχα τη χαρά να συμμετέχω στην τηλεοπτική παρέα για το αφιέρωμα στον αξέχαστο Κώστα Κοφινιώτη. Αυτόν τον σεμνό και σημαντικό στιχουργό που χάρισε αμέτρητες επιτυχίες στο ελληνικό Τραγούδι, χωρίς να αποκομίσει τίποτα.

Ήταν πολύ ‘’πλούσιος’’ άνθρωπος, απλός, ταπεινόφρων και αξιοπρεπής. Δεν ξέρω αν ‘’πέθανε στην ψάθα’’, αλλά έμενε σε ένα φτωχικό δωμάτιο κάπου στο Μεταξουργείο. Και στον καύσωνα του ’87 έκλεισε τα μάτια του από θερμοπληξία. Ήταν 72 χρόνων…

Όσοι απόψε μείνετε σπίτι, δείτε στις 10 την ΕΡΤ-2 και την “Αυλή των Χρωμάτων”, με το αφιέρωμα στον Κώστα Κοφινιώτη. Δεν θα χάσετε. Η εκπομπή γυρίστηκε πολύ σχολιαστικά στο στούντιο της Κατεχάκη και με το ‘’ψώνιο’’ που είχαμε κάποτε. Οφείλω να συγχαρώ δημοσίως τον Χρήστο Νικολόπουλο, την Αθηνά Καμπάκογλου, τους τραγουδιστές, τους μουσικούς, τους συναδέλφους και όλους τους συντελεστές γι’ αυτό το εξαίσιο τηλεοπτικό προϊόν.

Διαβάστε παρακάτω το ενημερωτικό Δελτίο της παραγωγής, με χρήσιμα στοιχεία για το αφιέρωμα στον Κώστα Κοφινιώτη.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Με 2.300 τραγούδια ελαφρού και λαϊκού τραγουδιού, θεωρείται ένας από τους πλέον πολυγραφότατους Έλληνες στιχουργούς.
Με τραγούδια όπως το «Ήρθες αργά», το «Αυτός ο άλλος», το «Εγώ θα σ’ αγαπώ και μη σε νοιάζει » , το «Είμαι ερωτευμένος με τα μάτια σου», «Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει» , ο Κώστας Κοφινιώτης αποτελεί έναν από τους πιο πετυχημένους στιχουργούς του Ελληνικού πενταγράμμου. Στιχουργός και ποιητής αλλά και διοργανωτής τοπικών καλλιστείων.
Ξεκίνησε να ασχολείται με τη συγγραφή στίχων στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Όπως και η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, έτσι και ο Κοφινιώτης, έγραφε στίχους με πολύ μεγάλη ευκολία, κρατώντας πάντα την στιχουργική του δεινότητα και ποιότητα ανεπηρέαστη, από την ανάγκη να γράφει πολλά τραγούδια σε ταχύς ρυθμούς.

Το έργο αυτού του ευαίσθητου καλλιτέχνη θέλουν να αναδείξουν η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, στην εκπομπή «Η Αυλή των Χρωμάτων», το Σάββατο 22 Απριλίου.

Οι συνάδελφοι του στο χώρο του τραγουδιού τον χαρακτήριζαν ως «αστείρευτη πηγή» ενώ σχετικά με την ποιητική του δεξιότητα για την συλλογή του «Εξόριστοι» που εξέδωσε σε ηλικία περίπου 21 ετών, αναφέρονται στην ποιητική του αγνότητα , χαρακτηρίζοντας την ποίηση του επαναστατική και διδακτική.

Η έρευνα του μελετητή της εκπομπής Κώστα Μπαλαχούτη, οδηγεί σε τραγούδια με ευφάνταστες και απρόσμενες ρίμες, με αμεσότητα και με λόγο που μαγνητίζει και σε συγκινεί.

Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Κώστα Κοφινιώτη, θα λάβουμε από τους εξαιρετικούς καλεσμένους της εκπομπής Σιδερή Πρίντεζη, Παντελή Ξανθίδη, Σπήλιο Ζαχαρόπουλο, ενώ τα αγαπημένα του τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι Μπάμπης Τσέρτος, Ειρήνη Τουμπάκη, Χριστιάνα Γαλιάτσου και Θάνος Ολύμπιος.

«Λίγες καρδιές αγαπούνε» , «Αγάπησα και μίσησα», «Σε μαγικά νησιά» και ακόμα περισσότερα τραγούδια ενός κορυφαίου και συνάμα αδικημένου στιχουργού, θα ακουστούν απόψε στην ΕΡΤ2.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Παρουσίαση: Χρήστος ΝικολόπουλοςΑθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Ενορχηστρώσεις , διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Αρχισυνταξία: Αθηνά ΚαμπάκογλουΝίκος Τιλκερίδης
Δ/νση Παραγωγής: Θοδωρής ΧατζηπαναγιώτηςΝίνα Ντόβα
Εξωτερικός Παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη Ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Ντίνος Τσιρόπουλος
Έρευνα Αρχείου – οπτικού υλικού: Κώστας Λύγδας
Υπεύθυνη Καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σορέττα Καψωμένου
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

Παίζουν…

  • Πιάνο: Νίκος Στρατηγός
  • Μπουζούκια: Δημήτρης ΡέππαςΓιάννης Σταματογιάννης
  • Ακορντεόν: Νίκος Παπαναστασίου
  • Πλήκτρα: Κώστας Σέγγης
  • Τύμπανα: Γρηγόρης Συντρίδης
  • Μπάσο: Πόλυς Πελέλης
  • Βιολί: Μανώλης Κόττορος
  • Κιθάρα: Βαγγέλης Κονταράτος
  • Κρουστά: Νατάσσα Παυλάτου

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: