Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αυτοδυναμία μεν, αλλά ‘’πάτσγουορκ’’ δε, με πολύχρωμη οκτακομματική Βουλή!

FLASH στις 27/06/2023

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει μόνο τη ΝΔ, δηλαδή το αν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί

Δημήτρης Καπράνος |> Αν εξαιρέσει κανείς την καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την ισχυρή εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό προκειμένου να συνεχίσει το έργο που επιδοκιμάστηκε από τους πολίτες με την ψήφο τους, το σκηνικό που παρουσιάζει η σημερινή Βουλή αποτυπώνεται σε μία λέξη που είχε πει πριν λίγο καιρό ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών Αλέξης Τσίπρας: «Πάτσγουοργκ». Δηλαδή, μια πολύχρωμη σύνθεση (στα ελληνικά η λέξη είναι… κουρελού) με οκτώ κόμματα να βρίσκονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Χωρίς αμφιβολία την έκπληξη κάνει μια ομάδα πολιτών η οποία, όπως είπε ο άγνωστος μέχρι χθες στο ευρύ κοινό επiκεφαλής της χρησιμοποίησε ως «καύσιμο και κινητήρια δύναμη» έναν έγκλειστο στις φυλακές, τον κρατούμενο Ηλία Κασιδιάρη.

Από εκεί και πέρα, η επόμενη μέρα δεν θα είναι τόσο εύκολη για την «Νέα Νέα Δημοκρατία», όπως την αποκαλεί πλέον ο αρχηγός της, η οποία εκτείνεται πλέον από τις παρυφές της δεξιάς μέχρι εκείνες τις ανανεωτικής αριστεράς.

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος όχι μόνο έπεισε τους πολίτες ότι η πολιτική που ασκήθηκε επί τέσσερα χρόνια ήταν η καλύτερη από όλες τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί από τα κόμματα, αλλά κερδίζει μια σχετικά άνετη αυτοδυναμία (όχι τόσο μεγάλη όσο περίμενε ίσως), με την ακροδεξιά να παρουσιάζεται ισχυρή, πράγμα που δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πλαγιοκοπήσει αποτελεσματικά τον χώρο της κεντροαριστεράς και κινείται πλέον στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού κόμματος του κέντρου.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η νέα τετραετία προβλέπει μεν μια σχετική ελευθερία κινήσεων για την Νέα Δημοκρατία ενώ συγχρόνως η αντισυστημική ψήφος έχει αυξηθεί καθαρά.

Δικαιώνεται επίσης η επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνουν οι εκλογές θεσμικά στο τέλος της τετραετίας, παρά τις συνεχείς παροτρύνσεις του επιτελείου να τις κάνει νωρίτερα, και το πιο σοβαρό, καταδεικνύει ότι τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η παράταξη που κυβερνούσε (υποκλοπές, Τέμπη, κ.λπ.), δεν στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν τους πολίτες να επιλέξουν «να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο» παρά να μπει η χώρα πάλι σε μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας και τοξικότητας.

Αυτή τη στιγμή ο Κ. Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει μόνο τη Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή, το αν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί, σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, αβεβαιότητα, και συνεχείς αναταράξεις.

Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν λύσεις στα μεγάλα εθνικά θέματα, θα μπορέσει η χώρα να σταθεί όρθια αντιμετωπίζοντας ήδη τον κίνδυνο της δημοσιονομικής εκτροπής και, κυρίως, ότι τα ελληνοτουρκικά, αλλά και τα θέματα με τους άλλους γείτονές μας θα επιλυθούν κατά τον καλύτερο τρόπο.

Εμείς δεν έχουμε κάτι άλλο από το να ελπίζουμε στο καλύτερο.

Ο Θεός βοηθός.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: