Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Θύμισες από εκείνες τις μαύρες μέρες του 1955 στην Πόλη

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 05/09/2020

Αύριο αφιέρωμα της Ελληνικής Ραδιοφωνία και Τηλεόρασης για τα Σεπτεμβριανά – τις θηριωδίες κατά των Ρωμιών (5-6 Σεπτεμβρίου)

|> H εκπομπή “Αποσκευές” του A’ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών παρουσιάζουν ένα δίωρο αφιέρωμα στα Σεπτεμβριανά αύριο Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, 10 με 12 το βράδυ. Επίσης, στο αυριανό βραδινό δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ-1 (9 μμ), θα έχει αναφορά στα Σεπτεμβριανά, με υλικό από το ιστορικό αρχείο της Ελληνικής Τηλεόρασης και μαρτυρίες και καταθέσεις από στελέχη του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.

Η νύχτα που πλήγωσε βαθιά την κοινότητα των Ρωμιών της Πόλης και σήμανε τη βίαιη ενηλικίωση των παιδιών και των εφήβων της δεκαετίας του 1950. Μέσα από τις εξιστορήσεις, τις προφορικές μαρτυρίες και καταγραφές  όσων βίωσαν τα  γεγονότα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη, αναδύεται το ιστορικό πλαίσιο της περιόδου και συνάμα η πολυσχιδής κοινωνική πραγματικότητα της πλέον ακμάζουσας κοινότητας της Πόλης. Από τον φόρο περιουσίας μέχρι τα συντρίμμια των Σεπτεμβριανών, αναδύεται η ζοφερή δεκαετία που θα σηματοδοτήσει τη συρρίκνωση της ελληνικής κοινότητας και θα κορυφωθεί με τις απελάσεις του 1964.

Στον ραδιοθάλαμο του Πρώτου Προγράμματος θα βρίσκεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Γιώργος Λεύκαρος. Μεταξύ άλλων ακούγονται οι μαρτυρίες των: Αλέκου Παπαδόπουλου, διευθυντή της ιστορικής εφημερίδας «Εμπρός», Διονύση Αγγελόπουλου, πρώην προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Απελαθέντων εκ Τουρκίας, του Θεμιστοκλή Παχόπουλου, πρώην προέδρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών και του Ιωσήφ Κωνσταντινίδη, μέλος Δ.Σ. των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών.

Από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ ακούγονται οι μαρτυρίες του Δημήτρη Καλούμενου, φωτογράφου του Πατριαρχείου, του Γιώργου Καράγιωργα, δημοσιογράφου και του Φίλιππου Ιωαννίδη, ιατρού.

Η έρευνα έγινε από τον Θωμά Σίδερη, ο οποίος κάνει και την παρουσίαση.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: