Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αύριο το πρωί στη Χαλέπα θα γίνει το μνημόσυνο για τον Γιάννη Κλωνιζάκη

ΕΛΛΑΔΑ στις 23/05/2015

Πέρασαν κιόλας σαράντα ημέρς από τότε που έφυγε από τη ζωή ένα παλικάρι του αντιδικατορικού αγώνα, ένας γνήσιος δημοκράτης κι ένας Κρητίκαρος με όλη τη σημασία της λέξης. Ο Γιάννης Κλωνιζάκης – ο συναγωνιστής του Αλέκου Παναγούλη – που την Τρίτη 14 Απριλίου, άφησε τη ζωή στα 75 του, νικημένος από την επάρατο.

Έτσι, αύριο το πρωί στον Άγιο Νικόλαο της Χαλέπας, στα Χανιά, μετά τη Θεία Λειτουργία θα γίνει το μνημόσυνό του. Για να το θυμηθούμε…

Ο Γιάννης Κλωνιζάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1940. Το 1959 εισήχθη στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Εργάστηκε ως μηχανικός από το 1968 στην Αθήνα και στο Μενίδι Αττικής, οπότε και συνελήφθη για τη συμμετοχή του στην “Ελληνική Αντίσταση“. Την οργάνωση που με επικεφαλής τον Αλέκο Παναγούλη οργάνωσαν την απόπειρα κατά του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Καταδικάστηκε σε 24 χρόνια κάθειρξη και μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Πέρασε από τις φυλακές της Αίγινας και της Κέρκυρας, απ’ όπου αποφυλακίστηκε το 1973.

Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας στην Αθήνα και τα Χανιά.

Το 1978 εξελέγη δήμαρχος Χανίων. Διατέλεσε μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ επί εξαετία, μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών και αντιπρόεδρος επί διετία. Επίσης μέλος του ΔΣ του τοπικού τμήματος δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ. Διατέλεσε αντινομάρχης Χανίων κατά την τετραετία 1995 – 1998.

Ο Γιάννης Κλωνιζάκης είχε παντρευτεί τη Δώρα Μπερζοβίτη και είχαν αποκτήσει δύο παιδιά. Τον Μάρκο που είναι καθηγητής βιοϊατρικής τεχνολογίας στο πανεπιστήμιο «Λίνκολν» του Λονδίνου και τον Μιλτιάδη, πολιτικό μηχανικό με μεταπτυχιακές σπουδές στον Αστικό Σχεδιασμό και την Κατασκευαστική Μηχανική, αλλά και προέδρου της ΕΔΗΝ– της νεολαίας του Αλέκου και του πατέρα του…

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: