Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Βέβαιος δηλώνει ο δήμαρχος ότι ο Πειραιάς θα αλλάξει προς το καλύτερο

Χωρίς κατηγορία στις 21/08/2015

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης έδωσε σήμερα 21/8 ο δήμαρχος Πειραιά Γιάνης Μώραλης, στον Ρ/Σ Alpha 9.89 και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλφιέρη.

Ο κ. Μώραλης, αφού ανέφερε ότι “οι εκλογές θα φέρουν  αρρυθμία στην τοπική αυτοδιοίκηση” επισήμανε πως “υπάρχουν ανοικτά ζητήματα στον Πειραιά που καθυστερούν λόγω εκλογών“. Επίσης, τόνισε ότι “κρατήσαμε τα Δικαστήρια στον Πειραιά” και αφού εξέφρασε την βεβαιότητα ότι “ο Πειραιάς θα αλλάξει προς το καλύτερο τα επόμενα χρόνια“, είπε ότι τον Σεμπτέμβριο που θα κατατεθεί ο απολογισμός, θα φανεί το έργο που επιτελέστηκε κατά το πρώτο έτος της θητείας του.

Συγκεκριμένα, τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Γιάννη Μώραλη, είναι:

«Οι εκλογές θα φέρουν  αρρυθμία
στην τοπική αυτοδιοίκηση»

«Δεν θεωρώ σοβαρό ένα κράτος το οποίο μέσα σε ενάμιση χρόνο έχει κάνει δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές, βουλευτικές, δημοψήφισμα και πάλι βουλευτικές. Δεν μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού να δουλέψει. Εμείς είμαστε μια νέα δημοτική αρχή στον Πειραιά που αναλάβαμε πριν από έναν χρόνο. Δεν έχουμε καταφέρει  να δουλέψουμε και να συνεργαστούμε σοβαρά με την κεντρική εξουσία, με την Κυβέρνηση. Είχαμε μια Κυβέρνηση το πρώτο τρίμηνο, έγιναν εκλογές τον Ιανουάριο, είχαμε μια νέα, πρώτη φορά αριστερή Κυβέρνηση, η οποία ώσπου να πατήσει στα πόδια της ήθελε τουλάχιστον ένα δίμηνο, πέσαμε στην περίοδο της διαπραγμάτευσης, είχαμε το καλοκαιρινό δημοψήφισμα, τα capital controls και τώρα έχουμε πάλι εκλογές που θα μας φέρει τουλάχιστον ένα δίμηνο αρρυθμίας. Αν δεν σταθεροποιηθεί το πολιτικό σκηνικό να δούμε τι θα γίνει με τα Δικαστήρια, με το λιμάνι, με τα ΕΣΠΑ, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε όσο γρήγορα θα θέλαμε ως Δημοτική Αρχή. Είχα καλή επαφή και με την προηγούμενη κυβέρνηση και με τη σημερινή. Αλλά αντιλαμβάνεστε τις αντικειμενικές δυσκολίες. Τώρα που ανοίγουν τα σχολεία και έχουμε σημαντικά ζητήματα, τώρα που πρέπει να κλείσουν προϋπολογισμούς όλοι οι Δήμοι της χώρας.

Έχουμε τις καθαρίστριες των σχολείων που η πληρωμή τους μεταφέρθηκε στους Δήμους χωρίς να υπάρξουν οι ανάλογοι πόροι αλλά ούτε ο απαιτούμενος χρόνος. Τα σχολεία ανοίγουν σε 20 μέρες, προκηρύσσονται εκλογές, πριν τις εκλογές δεν μπορείς να προσλάβεις συμβασιούχους και μόνιμους υπαλλήλους. Με ποιόν θα συζητήσουμε για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα σήμερα; Μπαίνει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Οι υπηρεσιακοί υπουργοί θα κάνουν τα απολύτως αναγκαία και θα προκύψουν μια σειρά προβλημάτων τα οποία δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε και δεν αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση».

«Υπάρχουν ανοικτά ζητήματα στον Πειραιά
που καθυστερούν λόγω εκλογών»

«Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κεντρικό κράτος. Όταν η κεντρική διοίκηση δεν λειτουργεί  – και δεν λειτουργεί αυτή την περίοδο, σαφέστατα – δεν μπορούν να λειτουργήσουν και οι δήμοι. Δεν το κρίνω πολιτικά, εάν έπρεπε να γίνουν εκλογές ή όχι, επειδή πιθανόν να υπήρχε πολιτικό αδιέξοδο. Μιλάω από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης. Δεν μπορεί να δουλέψει κανένας σοβαρός δημόσιος θεσμός, όταν κάθε 2-3 μήνες έχουμε εκλογικές διαδικασίες. Δεν είναι σοβαρή κατάσταση αυτή σε ένα σοβαρό κράτος! Εδώ και 6-7 μήνες προωθείται η πώληση του λιμανιού του Πειραιά, το οποίο είναι ένα κορυφαίο θέμα. Εμείς έχουμε πάρει θέση και έχουμε  τις απόψεις μας. Προωθείται ή δεν προωθείται; Έχει σταματήσει η χρηματοδότηση όλων των έργων ΕΣΠΑ σε όλη την χώρα. Στον Πειραιά έχουμε έργα σταματημένα. Τι θα γίνει;  Θα προχωρήσουν ή όχι; Βοηθάει αυτό το δίμηνο με τις εκλογές; Προφανέστατα, όχι. Έχουμε το μεταναστευτικό που απασχολεί και εμάς επειδή έρχονται στο λιμάνι του Πειραιά οι μετανάστες, ασχέτως εάν δεν κάθονται εδώ και οδηγούνται στην Αθήνα. Δεν υπάρχει και για αυτό μια εθνική στρατηγική, να μιλήσουμε με κάποιον. Όταν μια Κυβέρνηση επί 6-7 μήνες διαπραγματεύεται, μετά κάνει δημοψήφισμα και μετά εκλογές, αντιλαμβάνεστε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε συνομιλητές. Όχι επειδή δεν έχουν τη διάθεση να συζητήσουν ή να βοηθήσουν, αλλά επειδή δεν έχουν την ψυχραιμία ή την ηρεμία. Δεν μπορούμε να βρούμε έναν βηματισμό και εμείς στην τοπική αυτοδιοίκηση, αν κάθε 2-3 μήνες έχουμε αυτά τα γεγονότα. Ελπίζω να σταθεροποιηθεί το πολιτικό σκηνικό, ώστε να μπορέσουμε και η τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος  να δουλέψουμε σοβαρά».

«Απολογισμός τον Σεπτέμβρη
για τον πρώτο χρόνο θητείας μας»

«Παραμένω αισιόδοξος για τον Πειραιά. Το είχα πει και προεκλογικά, το λέω και τώρα πως ο Πειραιάς έχει πολύ μεγάλες ευκαιρίες για να αναπτυχθεί και να βελτιώσει την εικόνα του. Και αυτό θα γίνει γιατί έχουμε διάθεση, υπομονή και επιμονή. Έχουμε άλλα 4 καθαρά χρόνια θητείας, τον πρώτο χρόνο κάναμε πράγματα αλλά μάθαμε και πολλά για τα προβλήματα και για τις διαδικασίες επίλυσής τους.  Τον Σεπτέμβρη θα προχωρήσουμε σε απολογισμό για όσα κάναμε αλλά και για το τι θα κάνουμε μέχρι τον Μάιο. Παραμένω αισιόδοξος ότι όσα είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά θα καταφέρουμε να τα υλοποιήσουμε».

«Κρατήσαμε τα Δικαστήρια στον Πειραιά»

«Με τα Δικαστήρια έχουμε πετύχει να παραμένουν στον Πειραιά. Έχουμε παραχωρήσει το κτίριο της πρώην Ραλλείου στη κυβέρνηση και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να γίνουν τα Δικαστήρια και είναι θέμα της κυβέρνησης πως θα το προχωρήσει. Κρατήσαμε τα Δικαστήρια στον Πειραιά και έχουμε διαθέσει με απόφαση δημοτικού συμβουλίου το κτίριο της Ραλλείου στην κυβέρνηση ώστε να κάνει ένα εμβληματικό Δικαστικό Μέγαρο στο κέντρο της πόλης. Είναι κάτι που το θέλουμε όλοι στον Πειραιά. Κατανοώ και την προηγούμενη κυβέρνηση και την καινούρια γιατί δεν έχει προχωρήσει με όλο αυτό τον ορυμαγδό διαπραγματεύσεων, συγκρούσεων, δημοψηφισμάτων και όλα όσα παρακολουθούμε 7 μήνες».

«Ο Πειραιάς θα αλλάξει
προς το καλύτερο τα επόμενα χρόνια»

«Ο δημότης δικαιολογημένα, περιμένει από τον Δήμαρχο να λύσει τα προβλήματά του. Δεν τον αφορά στο τέλος της ημέρας γιατί δεν λύνονται, περιμένει τη λύση τους. Και δεν μπορεί να ακούει συνέχεια γιατί δεν λύνονται τα προβλήματα. Έχει κουραστεί ο Έλληνας πολίτης και οι δημότες. Πρέπει να πω και εγώ τη δική μου άποψη και τουλάχιστον για τους αντικειμενικούς πολίτες και δημότες περνάμε την πιο δύσκολη χρονιά της μεταπολιτευτικής περιόδου πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά.  Αυτά που έχουμε εξαγγείλει θα τα κάνουμε, έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια ωφέλιμου χρόνου καθαρής θητείας, έχουν γίνει πράγματα τον πρώτο χρόνο. Ο Πειραιάς θα αλλάξει προς το καλύτερο τα επόμενα χρόνια, είμαι απολύτως βέβαιος γι΄ αυτό».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: