Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Καταγγελία / προτάσεις από το “Πράττω” για την Πειραϊκή

ΕΛΛΑΔΑ στις 13/12/2020

Βαριά και μη αναστρέψιμη η καταστροφή για τον μνημειακό χώρο και το φυσικό περιβάλλον

|> Ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την περιβαλλοντική καταστροφή στην Πειραϊκή, εξέδωσε το “Πράττω”, στην οποία αναφέρεται:

Σωρεία παραβιάσεων των περιβαλλοντικών όρων από τον ΟΛΠ ΑΕ σημειώνονται από  την παράνομη έναρξη, εν μέσω καραντίνας, τον Απρίλιο του 2020,  του φαραωνικού έργου επέκτασης του λιμανιού κρουαζιέρας στην Πειραϊκή. Στο συντελούμενο έγκλημα παραμένουν αδρανή τα Υπουργεία Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Περιφέρεια Αττικής και το Λιμεναρχείο.                                                           

Το έργο πλήττει το περιβάλλον – φυσικό και πολιτιστικό – και αν δεν υπάρξει παρέμβαση της Πολιτείας, θα είναι βαριά και μη αναστρέψιμη η καταστροφή για τον μνημειακό χώρο και για το φυσικό περιβάλλον.

Το ΠΡΑΤΤΩ συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Πειραϊκής και του ευρύτερου Πειραιά, που η προσφυγή τους, για διακοπή του έργου, συζητείται τη Δευτέρα (14/12/20).

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

1)     Την άμεση διακοπή των λιμενικών έργων, λόγω της βλάβης που έχουν προκαλέσει και προκαλούν στο θαλάσσιο  περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, τα μη πιστοποιημένα τοξικά υλικά που απορρίπτονται στη θάλασσα.

2)     Να προσκομίσει ο  ΟΛΠ Α.Ε.  την πιστοποίηση για τα υλικά με τα οποία μπάζωσε τη θάλασσα και τα οποία συνεχίζουν να καταφθάνουν με τις φορτηγίδες και τα φορτηγά αυτοκίνητα. Αν δεν υπάρχει αυτή η πιστοποίηση, να επαναφέρει ο ΟΛΠ Α.Ε. το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον στην προτέρα κατάσταση.

3)     Να ληφθεί αμέσως μέριμνα για το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή. Μέτρηση της απόστασης από το σημείο της επιχωμάτωσης και εξακρίβωση των υλικών, με τα οποία μπαζώθηκε η θάλασσα  κοντά στο μνημείο.

4)     Να εφαρμοστεί η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού 12/10/2018, με θέμα έγκριση προμελέτης για την ανάδειξη του Θεμιστόκλειου Τείχους (Κονώνειου τείχους) και του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή, στο πλαίσιο του έργου επέκτασης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: