Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο “Καζαντζάκης” με… κοντομάνικα στα θερινά σινεμά!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 16/07/2018

Αύριο βραβεύεται ο Σμαραγδής στον Δημοτικό Κινηματογράφο Καλλιθέας

|> Στον Δημοτικό Κινηματογράφο Καλλιθέας, θα προβληθεί αύριο Τρίτη 17/7 η κινηματογραφική δημιουργία του Γιάννη Σμαραγδή “Καζαντζάκης” και στο πλαίσιο της προβολής θα βραβευθεί ο σκηνοθέτης.

Το καλοκαιρινό ραντεβού του “Καζαντζάκη” με το αθηναϊκό κοινό ήδη έχει αρχίσει από το “Cine Άλιμος”, όπου δημιουργήθηκε αδιαχώρητο από την μεγάλη προσέλευση που σημειώθηκε!

Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης χαρακτήρισε πρωτόγνωρο και συγκινητικό αυτό που συνέβη τονίζοντας πως «για πρώτη φορά ο κινηματογράφος δεν είχε θέσεις για όλους αλλά ο κόσμος δεν ήθελε να φύγει προτιμώντας να κάθεται σε μαξιλάρια στο γρασίδι προκειμένου να παρακολουθήσει την ταινία! Αυτό που συνέβη έμοιαζε περισσότερο με μυσταγωγία κι όχι με απλή ψυχαγωγία. Κι αυτό μας έδωσε χαρά και δύναμη».

Σημειώνεται ότι η ταινία « Καζαντζάκης» γνώρισε την αγάπη 240.000 θεατών που την επέλεξαν και την παρακολούθησαν στις χειμερινές αίθουσες της χώρας και στη συνέχεια πήρε μέρος στο 51ο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ του Houston , στην Αμερική, απ όπου επέστρεψε φορτωμένη με πολύτιμα βραβεία!

Τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο καλύτερης ταινίας και τρία ακόμα μεγάλα βραβεία αυτό της μουσικής για τον Μίνωα Μάτσα , φωτογραφίας για τον Αρη Σταύρου καθώς και το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο για την ερμηνεία του στο ρόλο του Καζαντζάκη.

Το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στον Οδυσσέα αποδόθηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Κριτικών Κινηματογράφου του Φεστιβάλ. Επίσης η ταινία διακρίθηκε και για δυο υποψηφιότητες. Συγκεκριμένα στην τελική πεντάδα του γυναικείου ρόλου η Μαρίνα Καλογήρου για τον ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη και στην τελική πεντάδα Β΄ ανδρικού ρόλου ο Θοδωρής Αθερίδης για την ερμηνεία του στο ρόλο του Ζορμπά. Τα βραβεία παρέλαβαν στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής και η παραγωγός της ταινίας Ελένη Σμαραγδή (φωτό).

Μετά την επιστροφή τους στην Αθήνα, στα γραφεία τα εταιρείας παραγωγής, σε μια σεμνή τελετή τα παρέδωσαν στους δικαιούχους συντελεστές. Πολύ χαρακτηριστική η δήλωση της Νίκης Σταύρου, δικαιούχου των πνευματικών δικαιωμάτων των έργων του Καζαντζάκη, η οποία παραχώρησε τα δικαιώματα του βιβλίου « Αναφορά στον Γκρέκο» πάνω στο οποίο στηρίχτηκε το σενάριο της ταινίας Καζαντζάκη: « Ο Γιάννης Σμαραγδής ανακάλυψε την είσοδο του λαβύρινθου στην καρδιά του Νίκου Καζαντζάκη και φώτισε την ιστορία αγάπης που στήριζε το σαρανταπληγιασμένο σώμα του στο δύσβατο ανήφορο της ζωής του».

Η ταινία ξεκινά για τον δεύτερο κύκλο γνωριμίας της με το κοινό και όλα δείχνουν πως θα συνεχίσει την εξαιρετική της πορεία προς όλους όσοι επιθυμούν να βλέπουν με καθαρή ματιά!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: