Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο χρόνος “λάλος γαρ”… και δίνει όλες τις απαντήσεις!

FLASH στις 31/12/2020

“Βραχύς αιών” είπε ο Ευριπίδης και “Ζήσε κάθε μέρα τη ζωή σου” έλεγαν οι χίππηδες. Σοφά λόγια!

Παντελής Π. Ξανθίδης |> Οσονούπω οι δείκτες του ρολογιού θα δείξουν 00:01’, που θα σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να μετράμε τις ώρες, τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα, μέχρι να φτάσουμε στο σημερινό βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου του 2021, όπου οι δείκτες του ρολογιού θα δείξουν 23:59’ για να γίνει η τελευταία εκπνοή της χρονιάς. Και το 2021 θα μας βρει μόνους στο σπίτι!

Είναι μία μη ανατρεπτική πραγματικότητα, όχι η εφετινή μοναξιά, αλλά ο χρόνος που θα συνεχίσει να «τρώει» τις ώρες όπως ο Κρόνος τα παιδιά του..

Χρόνος, λέγεται πως είναι η ακαθόριστη κίνηση της ύπαρξης και των γεγονότων στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, θεωρούμενη ως σύνολο. Και πως Χρόνος χαρακτηρίζεται η ακριβής μέτρηση μιας διαδικασίας από το παρελθόν στο μέλλον.

Ο Χρόνος, τον οποίο έχουμε τακτοποιήσει καταλλήλως θέτοντάς του σαν χαλινό την διάρκεια, από ένα δευτερόλεπτο έως άπειρες χιλιετηρίδες, αποτελεί το Α και το Ω γα τη ζωή του ανθρώπου, πού όσο να «κοπεί» ή να «κρυφτεί» δεν παύει να είναι… μαρτυριάρης!

Τα είπε όλα ο Ευριπίδης στον «Αίολο», γράφοντας: «Ο χρόνος άπαντα τοίσιν ύστερον φράσει. Λάλος γαρ ούτος ουκ ερωτώσιν λέγει», δηλαδή «Ο χρόνος δίνει όλες τις απαντήσεις. Είναι πολύ ομιλητικός και δεν χρειάζεται καν τις ερωτήσεις»!

Τελικά, τι είναι Χρόνος; Αν υποτεθεί ότι είναι μία Πύλη, τι συμβαίνει; Είναι σταθερή και την διαπερνάμε ή μήπως μετακινείται και περνάει από πάνω μας; Θέλουμε και περνάμε από κάτω και έτσι μεγαλώνουμε ή αυτός περνάει από πάνω μας και μας μεγαλώνει;

Ό,τι από τα δύο και αν συμβαίνει, ο Ευριπίδης, αυτός ο μεγάλος τραγωδός στις «Βάκχες» του θέλησε να μας… αποστομώσει με δύο λέξεις! Είπε: «Βραχύς αιών», δηλαδή «Η ζωή είναι σύντομη»…

Επιπλέον έχουμε τον Χίλωνα τον Λακεδαιμόνιο, έναν από τους επτά Σοφούς, που είπε το… φημισμένο «Χρόνου φείδου», δηλαδή «Μη σπαταλάς το χρόνο σου», για να απαντήσει μετά ο ίδιος λέγοντας το «Σπεύδε βραδέως», δηλαδή «Συντόμευε με ό,τι κάνεις, αλλά χωρίς να βιάζεσαι», το οποίο κατά μία άλλη άποψη δεν αποδίδεται στον Χίλωνα, αλλά στον Πυθαγόρα.

Τι μας νοιάζει τι είπαν οι αρχαίοι, εμείς τι κάνουμε τώρα! Πώς σπαταλάμε το χρόνο μας, πώς τον εκμεταλλευόμαστε, πώς τον διαχειριζόμαστε!

Το ότι θα ασπρίσουν τα μαλλιά μας, θα εμφανιστούν ρυτίδες στο πρόσωπό μας και θα αλλάξει το κορμί μας, είναι κάτι το δεδομένο – ό,τι κι αν γίνει! Δεν πά’ να βαφτεί το μαλλί, να φτιασιδωθεί η μούρη και να φτιαχτεί η σιλουέτα, ο χρόνος δεν καταλαβαίνει από τέτοια! Η φθορά των σώματος είναι δεδομένη και… «βραχύς αιών» όπως θα έλεγε ο θείος Ευριπίδης.

Επειδή ώσπου να πεις «τώρα» το… «τω» έχει φύγει, το Παρόν είναι ανύπαρκτο! Αυτό που υπάρχει είναι το Παρελθόν και το Μέλλον, το οποίο όμως είναι… αόρατο! Τελικά, δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό! Το Παρελθόν είναι μία ανάμνηση και το Μέλλον κάτι το άγνωστο! Οπότε τι γίνεται; Ας κάνουμε διακοπή για… διαφημίσεις!

Όταν τότε στην… αμαρτωλή δεκαετία του ’60, έλεγαν τα «παιδιά των λουλουδιών» ότι πρέπει ο άνθρωπος να ζει κάθε μέρα τη ζωή του (“Live every day of your life”) οι μεν «τηνέητζερς» τ’ ακούγαμε και «ψαχνόμασταν» και κάποιοι «μεγάλοι» αντιμετώπιζαν το σύνθημα από ανεύθυνο έως και… αντικαθεστωτικό!

«Ζήσε κάθε μέρα τη ζωή σου!» έλεγαν πριν πάνω από μισό αιώνα οι «χίππηδες». Και σήμερα με τον κορωνοϊό, αλλά και τους άλλους «ιούς» που μας βομβαρδίζει η προβληματική δημόσια ζωή, κάπου το χύππικο… ρητό επαναποκτά δημοφιλία και ίσως το δούμε σύντομα στάμπο σε t-shirts!

Δύσκολη η χρονιά που περάσαμε και μακάρι η ερχόμενη να έρθει με άλλο «τουπέ» και να μας δείξει ένα πρόσωπο χωρίς μάσκα! Λέμε… Και ελπίζουμε!..

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: