Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Χρηματοδοτείται με 80 εκατ. ευρώ το ευρωπαϊκό δίκτυο “ΒluAct” με επικεφαλής εταίρο τον Πειραιά

ΕU στις 17/04/2018

Λόγω επιτυχίας του “BlueGrowth”

|> Χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “UrbAct” απέσπασε το Δίκτυο Μεταφοράς για τη γαλάζια ανάπτυξη “ΒluAct”, στο οποίο επικεφαλής εταίρος είναι ο δήμος Πειραιά.

Συγκεκριμένα ο δήμος Πειραιά, μετά την επιτυχημένη πρωτοβουλία “BlueGrowth”, που υλοποιείται στην πόλη από το 2014, για την οποία απέσπασε τον τίτλο «Πόλη Καλής Πρακτικής URBACT», υπέβαλε πρόταση έργου τον Ιανουάριο του 2018 με τον διακριτικό τίτλο “ΒluAct” (BLUegrowth cities in ACTion) ως επικεφαλής εταίρος ενός συνεργαζόμενου σχήματος – Δικτύου Μεταφοράς καλής πρακτικής. Στο δίκτυο περιλαμβάνονται επίσης οι δήμοι Burgas (Βουλγαρία) και Matoshinos (Πορτογαλία).

Υποβλήθηκαν 44 αντίστοιχες προτάσεις με τη συμμετοχή 129 εταίρων από 24 διαφορετικές πόλεις, ενώ εγκρίθηκαν 25 συνεργατικά σχήματα- Δίκτυα Μεταφοράς Καλής Πρακτικής, μεταξύ των οποίων το δίκτυο “ΒluAct” με επικεφαλής τον δήμο Πειραιά.

Η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου που θα αναλάβει σε πρώτη φάση να υλοποιήσει το Δίκτυο ανέρχεται στο ποσό των 80.000 ευρώ. Από το “ΒluAct” ο δήμος αναμένεται να επωφεληθεί από την ευρεία αναγνωρισιμότητα που προσφέρει το πρόγραμμα “UrbAct” αφού:

  • προωθείται η καλή πρακτική του “BlueGrowth” σε ακροατήρια σχετικά με τη βιώσιμη ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό χώρο
  • το “ΒluAct” αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τον Πειραιά να μοιραστεί με άλλους ευρωπαϊκούς δήμους την εμπειρία του, δεδομένου ότι θα ηγηθεί της διαδικασίας κατανόησης, ευρύτερης υιοθέτησης και προσαρμογής της καλής αυτής πρακτικής.

Μέσω του έργου “ΒluAct”, o δήμος Πειραιά απευθύνεται σε παράκτιες πόλεις ή και σε πόλεις λιμάνια, όπου η θαλάσσια οικονομία και η στήριξη της γαλάζιας επιχειρηματικότητας αποτελούν μοχλό βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Το “UrbAct”, εφαρμόζοντας τη συμμετοχική προσέγγιση, έχει ως στόχο τη μεταφορά, διεύρυνση  και βελτίωση της σημερινής πρακτικής της Πρωτοβουλίας BlueGrowth, για την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε τομείς και κλάδους της γαλάζιας οικονομίας.

Σημειώνεται ότι το “UrbAct” είναι ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας που αποσκοπεί στην προώθηση της βιώσιμης ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα μέσο πολιτικής συνοχής το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: