Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Γιατί να μην χρησιμοποιούνται και σαν κατοικίες το Προεδρικό και το Μαξίμου;

Χωρίς κατηγορία στις 24/11/2016

“Δημοκρατικές ευαισθησίες”…

kapranos d

|> Δημήτρης Καπράνος

Επιτρέψτε μου να ασχοληθώ με μια ειδική μορφή λαϊκισμού, η οποία ευδοκιμεί στη χώρα μας. Πρόκειται για τον τόπο κατοικίας του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού.

Στις περισσότερες χώρες, ο ανώτατος άρχων διαμένει στο ανάκτορο ή στο Προεδρικό Μέγαρο. Μη μου πείτε ότι είμαστε πιο “δημοκρατικοί” από τους Αμερικανούς ή τους Άγγλους και τους Γάλλους…

Στον Λευκό Οίκο διαμένει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Δίχως αμφιβολία, ο Τραμπ έχει πολυτελέστερη και με πολύ περισσότερες ανέσεις κατοικία.

Έχοντας επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι και κάνα ανάκτορο! Έχει, όμως, σημασία να μένει εκεί ο Πρόεδρος, να έχει το “οβάλ γραφείο”, να βγαίνει στον κήπο με την γαλοπούλα την ημέρα των Ευχαριστιών…

Στο δημοκρατικότατο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Πρωθυπουργός μετακομίζει υποχρεωτικά στην οδό Ντάουνινγκ αρ. 10. Κι εδώ δεν πρόκειται για κάνα λαβύρινθο με χρυσοποίκιλτους διαδρόμους. Ένα απλό βρετανικό μεγαλοαστικό σπίτι είναι!

Ρώτησε ο Ομπάμα τον Προκόπη “Εδώ μένεις;” κι εκείνος, τρομαγμένος, έσπευσε να απαντήσει “Όχι!“.

Γιατί να μη μένει εκεί; Γιατί να πηγαινοέρχεται Αθήνα-Ψυχικό, να πληρώνουμε διπλές συνοδείες και μετακινήσεις, διπλές σκοπιές, διπλά και τριπλά έξοδα;

Γιατί να μην μετακομίζει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου;

Γιατί να πηγαινοέρχονται τα αυτοκίνητα με τις συνοδείες τους από την Ηρώδου Αττικού στην Κυψέλη;

Δηλαδή, ανοίγουμε γραφείο στη Θεσσαλονίκη (όπως είχε και ο άναξ το εκεί θερινό ανάκτορο) αλλά δεν κατοικούμε στου Μαξίμου; Αυτά είναι κουταμάρες και λαϊκισμοί της δεκάρας. Πρέπει, οφείλει να έχει διαφορετική μεταχείριση η ανώτατη ηγεσία της χώρας!

Πηγαινοερχόταν ο Καραμανλής στη Ραφήνα και ο Παπούλιας στην Ασκληπιού, πηγαινοέρχεται ο Αλέξης στην Κυψέλη και ο Προκόπης στο Νέο Ψυχικό…

Εντάξει, δεν είπαμε να γίνουμε Ερντογάν ή Τσαουσέσκου και να χτίσουμε παλάτια σαν εκείνα της Βαγδάτης των παραμυθιών.

Δεν είπαμε να φτιάξουμε Βερσαλλίες, αν και οι Γάλλοι τις έχουν διατηρήσει και τις τιμούν ιδιαιτέρως.

Μήπως δεν διέμεναν στο Κρεμλίνο οι κομμουνιστές ηγέτες της ΕΣΣΔ ή μήπως δεν ήταν κι εκείνοι “δημοκράτες”;

Κάποια στιγμή, λοιπόν, πρέπει να σπάσει αυτή η δήθεν “δημοκρατική ευαισθησία” και να διαμένουν ο μεν Πρόεδρος στα παλαιά ανάκτορα, ο δε Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις υπηρεσίες του να μεταφέρονται σε άλλο κτίριο.

Δεν υπάρχει χειρότερη εικόνα από εκείνη με τις χορωδίες και τα συγκροτήματα που μεταβαίνουν στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μέγαρο Μαξίμου για να πουν τα κάλαντα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και το απόγευμα τα κτίρια αυτά να κατεβάζουν ρολά, καθώς οι ένοικοι τα εγκαταλείπουν.

Ας αλλάξουμε, επιτέλους, μυαλά!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: