Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 11 στην πύλη Ε11

Χωρίς κατηγορία στις 25/02/2020

Για να μην εγκαινιαστεί από την ΟΛΠ ΑΕ το έργο “Επέκταση του Σταθμού Κρουαζιέρας”

|> Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται σήμερα στις 11 πμ στην πύλη Ε11 του λιμένα Πειραιά, κόντρα στα εγκαίνια της COSCO για την “Επέκταση του Σταθμού Κρουαζιέρας”. Επίσης ο βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας, με επιστολή του προς την ΟΛΠ ΑΕ δηλώνει την διαμαρτυρία του και άρνησή του να παραστεί στην τελετή των εγκαινίων.

Οι κινήσεις πολιτών που καλούν τους Πειραιώτες σήμερα στην πύλη Ε11 σε ανακοινώσεις τους αναφέρουν:

Την Τρίτη 25/2 η COSCO καλεί σε φιέστα εγκαινίων της “Επέκτασης του Σταθμού Κρουαζιέρας”, ενός φαραωνικού έργου που θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα την περιοχή της Πειραϊκής και ολόκληρο τον Πειραιά. Ενός έργου που ξεκινάει χωρίς την απαιτούμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας, με τη στήριξη της κυβέρνησης (και όλων των προηγούμενων που ξεπούλησαν τον κερδοφόρο ΟΛΠ στην κινεζική εταιρεία), της δημοτικής αρχής Πειραιά και του Περιφερειάρχη Αττικής.

Το λιμάνι θα επεκταθεί κατά 150 στρέμματα ώστε να εξυπηρετεί τεράστια κρουαζιερόπλοια, θα ανεγερθούν εμπορικό κέντρο-μολ και σταθμός επιβατών-ξενοδοχείο. Οι συνέπειες στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων, στη ζωή της πόλης θα είναι ανυπολόγιστες, όπως αναφέρουν εμπεριστατωμένα όλες οι σχετικές μελέτες, τόσο στη διάρκεια κατασκευής του έργου όσο και κατά τη λειτουργία του. Ούτε δουλειές, ούτε ανάπτυξη, ούτε καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους του Πειραιά. Ο μόνος που θα ωφεληθεί από αυτό είναι η ίδια η COSCO που θα έχει φτιάξει καινούργιo, μεγαλύτερο λιμάνι και μάλιστα με δικά μας λεφτά, αφού το έργο χρηματοδοτείται με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα και από την Περιφέρεια Αττικής. Σε μας θα μείνει η φτώχεια, η ανεργία, η υποβάθμιση της ζωής μας.

Στον Πειραιά και στις γειτονιές του χρειαζόμαστε περισσότερο πράσινο και ελεύθερους δημόσιους χώρους αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού. Σχολεία και παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία, κοινωνικές υπηρεσίες, καλύτερη δημόσια συγκοινωνία. Χρειαζόμαστε σταθερή δουλειά με μισθό που να μπορούμε να ζήσουμε, όχι εργασιακές σχέσεις ασύδοτης εκμετάλλευσης, όπως αυτές που επικρατούν στη φορτοεκφόρτωση των κοντέινερ της COSCO.

Κυβέρνηση, Δήμαρχος και Περιφερειάρχης δίνουν “γη και ύδωρ” στους επενδυτές, γιατί βάζουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών πάνω από τις ανάγκες μας. Εμείς μπορούμε να τους σταματήσουμε, να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους. Με συντονισμένο παμπειραϊκό αγώνα, με τα εργατικά σωματεία και τους συλλογικούς φορείς μπροστά, να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε για την πόλη μας και τη ζωή μας εμείς, όχι κάποια εταιρεία. Να διεκδικήσουμε την επανακρατικοποίηση του ΟΛΠ, χωρίς αποζημίωση στην COSCO, και τη λειτουργία του με εργατικό-λαϊκό έλεγχο.

Καλούμε την Τρίτη 25 Φλεβάρη στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων, στις 11πμ, στην πύλη Ε11.

ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ ΤΗΣ COSCO – ΛΙΜΑΝΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΟΧΙ ΣΤΑ “ΕΓΚΑΙΝΙΑ-ΜΑΪΜΟΥ” ΤΗΣ COSCO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ! ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ!
Η COSCO ΛΟΓΑΡΙΑΖΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ…

Η ΟΛΠ ΑΕ και ο πρόεδρος της COSCO κύριος YU προχωρούν στην τελετή έναρξης εργασιών για την ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ στην Πειραϊκή, χωρίς καν να περιμένουν την έγκριση και υπογραφή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπεβλήθη από τους ίδιους!

Είναι προφανής η αυθαιρεσία της αποικιοκρατικής εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ, Κινεζικών συμφερόντων, που θεωρεί την πόλη του Πειραιά, τον αέρα και την θάλασσα αποκλειστική ιδιοκτησία της.

Επιπλέον η ΟΛΠ ΑΕ και ο κύριος YU αγνοούν την αντίδραση των 6 όμορων Δήμων του Πειραιά στην Περιβαλλοντική Μελέτη της ΟΛΠ ΑΕ, όπου τονίζεται ότι πρόκειται να προσθέσει πολλαπλάσια περιβαλλοντικά προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα.

ΟI ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ:

– Καταγγέλλουμε την αυθαίρετη έναρξη των έργων χωρίς αδειοδότησή τους

– Απαιτούμε να αποσυρθεί το σχέδιο της Νότιας επέκτασης την κρουαζιέρας στην Πειραϊκή

– Απαιτούμε την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβάλλοντος, προκειμένου να εκτιμηθεί το σύνολο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων στον Πειραιά και σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο

Για την Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κοινοτική Παράταξη ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α’ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ – ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ Δήμητρα Βήνη και Σωτήρης Αλεξόπουλος – Κοινοτικοί Σύμβουλοι

Δήλωση Θοδωρή Δρίτσα

Ο Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά & Νησιών, με επιστολή του στον πρόεδρο YU Zenggang και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε, ενημερώνει και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν θα παραστεί στη τελετή έναρξης εργασιών για την επέκταση του Σταθμού Κρουαζιέρας. Σε επιστολή του προς την ΟΛΠ ΑΕ αναφέρει:

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου απευθύνατε, να παραστώ στη τελετή έναρξης εργασιών για την επέκταση του Σταθμού Κρουαζιέρας, αύριο Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020, στο λιμάνι του Πειραιά. Η Σύμβαση παραχώρησης όμως, την οποία υπέγραψα αρμοδίως ως Υπουργός και επικυρώθηκε νομοθετικά το 2016, ρητά προβλέπει ότι κανένα έργο στο πλαίσιο της παραχώρησης δεν εκτελείται, εάν προηγουμένως δεν έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες άδειες, όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, με σκοπό την εξασφάλιση κανόνων δημοσίου συμφέροντος. Η ΟΛΠ Α.Ε προχωρά στην εκτέλεση του έργου χωρίς να έχει εξασφαλίσει νομίμως το σύνολο των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, παραβιάζοντας έτσι τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τη Σύμβαση παραχώρησης που έχει συνυπογράψει. Σας ενημερώνω για τούτο, ότι ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ειδικά ως βουλευτής Πειραιά, αλλά και με την προηγούμενη ιδιότητά μου ως Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επιλέγω να μην ανταποκριθώ στην πρόσκλησή σας, γιατί δεν προτίθεμαι να νομιμοποιήσω με την παρουσία μου την ακύρωση στη πράξη της Σύμβασης Παραχώρησης, και των δικλείδων ασφαλείας που περιλαμβάνει για την τήρηση κανόνων δημοσίου συμφέροντος

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: