Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Διαβεβαίωση Τσίπρα: Όχι σε νέα περικοπή των μισθών και των συντάξεων

“Μήνυμα” του Πρωθυπουργού από το συνέδριο του Economist

«Η συμφωνία πρέπει να κλείσει και πρέπει να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής», διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της 19ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε χαρακτηριστικά «την άλλη πλευρά, μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια μη ρεαλιστικών στόχων και συνεχών αποτυχιών, να προσχωρήσει στον ρεαλισμό».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε χαρακτηριστικά τις εξής παραμέτρους ως προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας:

  • Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε τον μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
  • Καμμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα.
  • Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά.
  • Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

«Σε αυτήν τη φάση φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε μια σειρά ζητήματα και για αυτό είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, εντοπίζοντας κοινό έδαφος σε ζητήματα όπως οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι «οριακές αλλαγές στον ΦΠΑ που θα πρέπει να λειτουργούν αναδιανεμητικά προς όφελος των κατώτερων στρωμάτων» αλλά και θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

«Την ίδια στιγμή παραμένουν βεβαίως ανοιχτά θέματα: Κάποιοι στους θεσμούς επιμένουν σε προτάσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζει την λειτουργία της ήδη απορρυθμισμένης αγοράς εργασίας. Οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», συμπλήρωσε.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: