Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δικαιώθηκε ο Λαυρεντιάδης από το Ευρωδικαστήριο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 23/09/2015

Και καταδικάστηκε η Ελλάδα!

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαίωσε τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην προσφυγή του κατά του ελληνικού κράτους. Συγκεκριμένα, το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 (απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση), καθ’ όσον η κράτησή του ήταν ασύμβατη προς την κατάσταση της υγείας του, την οποία επιδείνωσε σημαντικά, ενώ καθημερινά υπέκειτο σε εξευτελιστική μεταχείριση διότι, εν όψει της αναπηρίας του, δεν είχε καμία αυτονομία και δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, καθώς δεν είχε βοήθεια από κανένα τρίτο πρόσωπο.

Εξ άλλου, το γεγονός ότι το εσωτερικό δίκαιο δεν παρείχε την δυνατότητα να προβάλει τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησής του, ενώπιον των αρμόδιων ποινικών δικαστηρίων (κατ’ άρθρο 572 ΚΠΔ και 6 του Σωφρονιστικού Κώδικα) καθώς και το γεγονός ότι τα εθνικά δικαστήρια απέρριψαν τις αιτιάσεις του προσφεύγοντος αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του και την επιδείνωση αυτή λόγω των συνθηκών κράτησης, οδηγούν σε παραβίαση του άρθρου 13 της Σύμβασης, που κατοχυρώνει το δικαίωμα σε “πραγματική προσφυγή”.

Τέλος, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι υπήρχε παραβίαση του άρθρου 5 παρ. 4 της ΕΣΔΑ, που προβλέπει ότι “Παν πρόσωπον στερούμενον της ελευθερίας του συνεπεία συλλήψεως ή κρατήσεως έχει δικαίωμα προσφυγής ενώπιον δικαστηρίου, ίνα τούτο αποφασίση εντός βραχείας προσθεσμίας επί του νομίμου της κρατήσεώς του και διατάξη την απόλυσίν του εν περιπτώσει παρανόμου κρατήσεως.”

Εν προκειμένω, ο χρόνος εκδίκασης της αιτήσεως δεν ήταν επ’ ουδενί εύλογος (87 ημέρες) εν όψει της κατάστασης της υγείας του. Παράλληλα, το γεγονός ότι ο προσφεύγων δεν μπόρεσε να παρασταθεί αυτοπροσώπως στο δικαστήριο, παρά τις εξαιρετικές συνθήκες της υγείας του που δικαιολογούσαν την εμφάνισή του και το γεγονός ότι ο προσφεύγων δεν μπόρεσε να λάβει γνώση, πριν από την διάσκεψη του Δικαστηρίου, των επιχειρημάτων του Εισαγγελέα, ο οποίος υποστήριζε την απόρριψη του αιτήματός του, παραβιάζουν τις απαιτήσεις “δικαιότητας” και αποτελεσματικότητας που απαιτει το άρθρο 5 παρ. 4 της ΕΣΔΑ.

Το ΕΔΔΑ καταδίκασε το ελληνικό δημόσιο στην καταβολή του ποσού των 6.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη στον κύριο Λαυρεντιάδη, καθώς και 8.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης πάσχει από ρευματοειδή αρθροπάθεια , μία χρόνια ασθένεια που προκαλεί αναπηρία ως προς τη δυνατότητα κίνησής του και τον καθιστά ανίκανο να φροντίζει για τις βασικές του ανάγκες.

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, τον οποίο βάρυναν κατηγορίες για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, υπεξαίρεση και νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος, τέθηκε υπό κράτηση στις φυλακές Κορυδαλλού στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 και εισήχθη στο ψυχιατρείο της φυλακής στις 22 Ιανουαρίου 2013.

Τη 18η Δεκεμβρίου 2012, και ενώ η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί, ο κύριος Λαυρεντιάδης αμφισβήτησε την απόφαση κράτησής του και ζήτησε να εμφανιστεί αυτοπροσώπως στο συμβούλιο εφετών, προκειμένου να διαπιστωθεί ιδίοις όμμασι το μέγεθος του προβλήματος υγείας του.

Έπειτα από την απόρριψη των αιτημάτων του και την παράταση της κράτησής του μέχρι τις 24 Ιουνίου του 2014, οΛαυρέντης Λαυρεντιάδης προσέφυγε στο ΕΔΔΑ, το οποίο τελικώς αποφάνθηκε υπέρ του.
Πηγή: lawspot.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: