Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στο ψηφιακό περιβάλλον η δημοσιογραφική “αναψηλάφηση” της υπόθεσης Πολκ, μετά 70 έτη…

ΕU,ΕΛΛΑΔΑ στις 23/05/2018

Ημερίδα στο γραφείο του ΕΚ 

|> Hμερίδα με δημοσιογραφικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον, με επίκεντρο την δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου του Cοlumbia Broadcasting System (CBS) George Polk θα γίνει την Παρασκευή 25/5, στις 11 πμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αθηνών.

Οι διοργανωτές επιχειρούν να φέρουν στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον ενημέρωσης την υπόθεση της δολοφονίας του Αμερικανού ανταποκριτή του CBS, George Polk, στη Θεσσαλονίκη, τον Μάϊο του 1948. Μία υπόθεση που απασχόλησε τον διεθνή Τύπο, σαν από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας. Για την υπόθεση θα μιλήσουν στην ημερίδα οι συγγραφείς – ερευνητές:

  • Φοίβος Οικονομίδης (“Ο Πόλεμος, η Διείσδυση και η Προπαγάνδα” Εκδόσεις “Ορφέας”)
  • Γιώργος Λεονταρίτης (“Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ;” Εκδόσεις “Άγρα”)
  • Μιχάλης Ιγνατίου (“Οι έξι θάνατοι του Τζορτζ Πολκ” Εκδόσεις “Πατάκη”)

Επίσης θα μιλήσει ο πρώην υπουργός και νομικός, Στυλιανός Παπαθεμελής, που είχε διατελέσει δικηγόρος του Γρηγόρη Στακτόπουλου (σ.σ. είχε καταδικαστεί ως δολοφόνος του Πολκ), ο ιστορικός Γιώργος Κόκκαλης, τελειόφοιτος του ΠΜΣ του ECI “Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες” και ο δημοσιογράφος και βουλευτής Νίκος Ξυδάκης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ενώ για την υπόθεση και το ζήτημα της βίας κατά των δημοσιογράφων θα μιλήσει ο δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος. Οι εισηγήσεις των ομιλητών θα εμπλουτιστούν με οπτικοακουστικές παρεμβάσεις από το ερευνητικό υλικό που δημιούργησαν φοιτητικές ομάδες.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, θα παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελευθερία του Τύπου.

Στην έρευνα μετέχουν (ΕCI):

  • Φοιτητική ομάδα του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες»
  • Φοιτητική ομάδα του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημιουργία Περιεχομένου και Στρατηγική Επικοινωνίας» υπό την καθοδήγηση του δημοσιογράφου Τεχνολογίας και επικεφαλής του ΠΜΣ CMCS M.A. Τάσου Οικονόμου, αξιοποιώντας προσωπικό και τεχνογνωσία του μαθήματος της «Ψηφιακής Αφήγησης – Digital Storytelling».

Με την ημερίδα οι διοργανωτές  ολοκληρώνουν τις πρωτοβουλίες τους για την εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, που περιλάμβανε ημερίδα – εργαστήριο για τα Fake News, καθώς και τον εαρινό κύκλο του (συνεχιζόμενου) σεμιναρίου Data Journalism. Αμφότερα ήταν σε ζωντανή μετάδοση από τα Νέα Μέσα της ΕΡΤ και με πάνω από 200 συνολικά δια ζώσης συμμετοχές.

Η δημοσιογραφική «αναψηλάφηση»
της υπόθεσης στο ψηφιακό περιβάλλον

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της δράσης, από τις 15 Μαΐου, και από τους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα του George Polk, θα επιχειρηθεί σε πρώτο πρόσωπο και ως ‘χρονογράφημα’ η εξιστόρηση των γεγονότων που προηγήθηκαν της δολοφονίας του, με βάση όσα έχουν καταγράψει οι ερευνητές της υπόθεσης στη σχετική βιβλιογραφία.

Παράλληλα,  θα επιχειρηθεί η δημοσιογραφική κάλυψη μέσω social media σε ενεστώτα χρόνο (ως προσομοίωση), δημιουργώντας μία αίσθηση μεταφοράς της υπόθεσης στο σήμερα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού στην ιστορία του Πολκ αλλά και στα φαινόμενα βίας κατά των δημοσιογράφων  που έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ποιότητας τόσο της επικοινωνίας, όσο και της ίδιας της Δημοκρατίας..

Επίσης, παρουσιάζεται ο ιστότοπος που δημιουργήθηκε με την συνδρομή της εταιρείας “Generation Y”, που θα φιλοξενήσει οπτικοακουστικό υλικό, ντοκουμέντα, ερευνητικό έργο, εφημερίδες της εποχής κ.α.

Ως συμμετοχικό δημοσιογραφικό πείραμα, το εγχείρημα έχει διάσταση ‘Πληθοπορισμού’, καθώς θα ζητήσει την συνδρομή της κοινωνίας για να περιλάβει άλλα πιθανά ντοκουμέντα και μαρτυρίες που παραμένουν σκόρπια. Αυτά θα εμπλουτίσουν το περιεχόμενο του διαδικτυακού αποθετηρίου και το αποτέλεσμα θα παρουσιασθεί σε ειδική Ημερίδα , προγραμματισμένη για το 2019, με κεντρικό θέμα την “Εγγραμματοσύνη του Πολίτη”. (Promo Video ΕΔΩ)

Σημειώνεται πως με την πρωτοβουλία του ΕCI, (“Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας”) δημιουργήθηκε μία μοναδική συνέργεια, ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, για τις τρέχουσες δράσεις.  Αυτή περιλαμβάνει το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την Ελληνική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: