Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μητσοτάκης: “Κανείς αβοήθητος” – “Όλα θα χτιστούν από την αρχή”

ΕΛΛΑΔΑ στις 13/08/2021

“Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική σε πολιτική που έχει ως στόχο την προστασία της ανθρωπινής ζωής”

|> Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «αδυναμίες υπήρξαν» και πως «οι αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει», ενώ σημείωσε ότι δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές τονίζοντας «δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική σε πολιτική που έχει ως στόχο την προστασία της ανθρωπινής ζωής»

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε: «Βρισκόμαστε στη δέκατη μέρα μίας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης με πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε ολόκληρη τη χώρα, τη δύναμη των οποίων τροφοδότησε ένας πρωτοφανής καύσωνας αλλά και μία πολύμηνη ξηρασία. Ευτυχώς σήμερα τα πράγματα είναι  καλύτερα». Και τόνισε: «Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για όλα».

Αναφερόμενης στη συγγνώμη του προς το λαό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήταν μια αυθόρμητη, ηθική συμπεριφορά. «Για μένη η συγγνώμη σηματοδοτεί την απόφαση για δράση. Δεν είναι μια παθητική προσέγγιση, είναι μια προωθητική ενέργεια. Είναι η αρχή δεν είναι το τέλος», είπε διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει την αυτοκριτική της και οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκκενώσεις και την κριτική που δέχεται πάνω στο θέμα, ο πρωθυπυργός είπε ότι θεωρεί χυδαία τη σπέκουλα που χτίστηκε πάνω στο ζήτημα των εκκενώσεων, ένα μέτρο που έχει ως στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε…

Για τον Σταύρο Μπένο: «Γνωρίζω τον κ. Μπένο καλά, έχω προσωπική άποψη, και την επόμενη Τετάρτη θα συναντηθώ μαζί του για να βάλουμε μπρος τη μακροπρόθεσμη δουλειά ανάταξης της οικονομίας της περιοχής με έργα υποδομής»

Για το 112: «Εγώ θα φύγω κάποια στιγμή από αυτήν την καρέκλα, το 112 θα μείνει».

Για τα εναέρια μέσα: «Τα εναέρια μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν σίγουρα αποτελεσματικά» και «Δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε ένα εναέριο μέσο για κάθε εστία πυρκαγιάς».

Για αναδάσωση: «Θεωρώ μεγάλη τομή ότι όλη η δασική πολιτική συγκεντρώνεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, κάτω από τη διεύθυνση δασών, Είναι σαφές πως πρέπει να δημιουργηθεί μία ζώνη πλάτους την οποία θα οριοθετήσουν οι ειδικοί στην οποία δεν θα φυτεύσουμε πεύκα, θα φυτεύσουμε βραδύκαυσα. Και κάτι ακόμα, εάν πρέπει να κόψουμε ένα δέντρο για να σωθούν πολλά περισσότερα, θα πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε πιο εύκολα».

Για αλλαγές χρήσης σε καμένες εκτάσεις: «Δεν χρειαζόταν να καούν δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να φτιαχτούν ακόμη και μέσα στα δάση όπως έχουν φτιαχτεί σε πολλά δάση. Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί προς μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Θα κάνουμε τη μετάβαση χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια».

Για ανανεώσιμες πηγές ενέργειαςΣτους στόχους που έχουμε θέσει στο Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα προβλέπουμε μία πολύ επιθετική διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα για την επόμενη δεκαετία. Για να το πω απλά χρειαζόμαστε περισσότερα αιολικά, περισσότερα φωτοβολταϊκά. Από κει και πέρα γεννάται ένα ερώτημα για το πού θα τοποθετηθούν αυτά. Για να μη βάζουμε το κάρο πριν από το άλογο έχουμε ξεκινήσει να αναθεωρήσουμε το εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για να δούμε πού πραγματικά μπορούμε να βάλουμε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά αλλά και πού θέλουμε. Όταν θα έχουμε την πλήρη χαρτογράφηση και αναφέρομαι κυρίως σε μεγάλες εγκαταστάσεις, θα μπορούμε να διευκολύνουμε και τους επενδυτές για να ξέρουν αν και πού μπορούν να προχωρήσουν. Ένα τελείως καινούργιο πεδίο είναι η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θάλασσα αλλά κι αυτό χρειάζεται προσοχή».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: