Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δόμνα Μιχαηλίδου: “Συνεχίζουμε να θωρακίζουμε την παιδική προστασία”

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 26/01/2023

Διαδικτυακή συνάντηση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με συμμετοχή 1.300 υπευθύνων Προστασίας Ανηλίκων

|> Στην διαδικτυακή ημερίδα ‘’Πρόληψη και Αντιμετώπιση Περιστατικών Κακοποίησης- Παραμέλησης ανηλίκων’’, που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), συμμετείχε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της οποίας, δήλωσε: «Συνεχίζουμε να θωρακίζουμε την παιδική προστασία ώστε να μην κινδυνεύσει ξανά κανένα παιδί. Έχουμε καταφέρει επιτέλους να αλλάξουμε σελίδα ως κοινωνία και σας ευχαριστώ όλες και όλους γι’ αυτό. Συνεχίζουμε!».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου συνεχάρη την πρόεδρο του ΕΚΚΑ  δρ Αρτέμιδα Αναγνώστου-Δεδούλη, για τον νέο κύκλο συναντήσεων που συμμετείχαν 1.300 υπεύθυνοι Προστασίας Ανηλίκων από όλη τη χώρα, καθώς -όπως τόνισε- είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση μεταξύ όλων των υπευθύνων της παιδικής προστασίας, για τις αρμοδιότητες, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους, αλλά και για την ανάπτυξη της ικανότητας να αναγνωρίζουν σημάδια κακοποίησης στην εικόνα και την συμπεριφορά των παιδιών.

Αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αυτά τα τέσσερα χρόνια, που στόχο έχουν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης, η υφυπουργός αναφέρθηκε ενδεικτικά:

  • Στο νόμο 4837, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία προχώρησε στη θεσμοθέτηση μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών παιδικής κακοποίησης σε κάθε τύπου δομή.
  • Στο πρωτόκολλο συμπεριφορών, δράσεων και αντιδράσεων για όλες αυτές τις δομές, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά ένα με σκοπό την αποτροπή κακοποιητικών συμπεριφορών από όπου κι αν προέρχονται.
  • Στην θέσπιση του λευκού ποινικού μητρώο όλων όσων προσφέρουν υπηρεσίες σε δομές παιδικής, προστασίας, φροντίδας, απασχόλησης, διαπαιδαγώγησης και ψυχαγωγίας.
  • Στην θεσμοθέτηση του Υπεύθυνου Προστασίας Ανηλίκων και του Εθνικού Συστήματος Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών.
  • Στην Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας «1107».

Τέλος η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Τα τέσσερα τελευταία χρόνια θελήσαμε ως Πολιτεία να αλλάξουμε σελίδα στην παιδική προστασία. Και σε αυτή την προσπάθεια είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε όλες και όλοι μαζί. Πολιτεία, αρμόδιοι φορείς, πολίτες, ο καθένας από την πλευρά του, έχουμε χρέος να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ώστε να σπάμε τη σιωπή και να βάλουμε επιτέλους τέλος στην παιδική κακοποίηση. Το υπουργείο έχει την βούληση, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαθέτει την επιστημονική γνώση και τεχνογνωσία και εσείς οι Υπεύθυνοι Προστασίας την αφοσίωση σ’ ένα κοινό σκοπό. Χαίρομαι πραγματικά γι’ αυτή τη σημερινή μας συνάντηση. Είναι σημαντική τόσο σε συμβολικό, όσο και σε επίπεδο ουσίας. Είναι η πρώτη φορά που γυναίκες και άνδρες από όλη την Ελλάδα συναντιόμαστε στον ίδιο διαδικτυακό τόπο στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθειας: να ελέγξουμε, να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης. Σημαία μας, η παιδική προστασία!».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: