Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μπορεί κάποτε ο Άνθρωπος στο σύνολο να γίνει Ελεύθερος…

FLASH στις 28/06/2021

Είχα διαβάσει την Ιστορία της Αθεΐας, την Πραγματεία περί Αθεολογίας, την καταγωγή του Χριστιανισμού και άλλα πολλά – Εσείς τι λέτε;

Αλέξανδρος Αρδαβάνης* |> Η μεσόκοπη γυναίκα περιγράφει ασυνάρτητα αλλά με ευκρίνεια πώς κάποιος άγιος τη θεράπευσε, με τη μεσολάβηση κάποιου γέροντα. Είναι εμφανώς κροταφικό παραλήρημα. Ο γιατρός ξέρει ότι υπάρχουν βλάβες στον εγκέφαλο, και ήδη χορηγεί θεραπεία με αυτόν τον στόχο.Την προΰπαρξη θρησκευτικού παραληρήματος επιβεβαιώνει στον διάδρομο η αδελφή της άρρωστης. Ο γιατρός ακούει σκυμμένος πάνω από το κρεβάτι. Μοιάζει έτοιμος να λιποθυμήσει και κρατιέται από τον κρίκο έλξης του κρεβατιού, πάντως μάλλον ακούει με προσοχή.

Ακούει, αλλά τι σκέφτεται; Ξεμοναχιάζω το θαμπό του βλέμμα και τον ξεψαχνίζω.

Είδα, λέει, πριν λίγες μέρες σε μια φωτογραφία τον Μικρό, ξέρεις ποιον. Αυτόν που τον κατηγόρησαν πως είναι άθεος. Είχε σκύψει το κεφάλι και τον ευλογούσε κάποιος αρχιερέας, με βασιλικό βρεμένο σε αγιασμό. Ξέρω πως ήταν ελιγμός, αλλά με πείραξε. Ίσως και να με ανησύχησε λίγο.

Ακολούθησαν αυτοματικά, συνεχίζει, συνειρμοί πλήθους δικών μου τέτοιων συμβιβασμών. Είχα διαβάσει την Ιστορία της Αθεΐας, την Πραγματεία περί Αθεολογίας, την καταγωγή του Χριστιανισμού και άλλα πολλά.

Έχω Υπαρξιακά καταλήξει, πού δε χρειάζεται να σου εξηγήσω. Κοινωνιολογικά όμως, βυθίζομαι σε άβυσσο αμφιβολίας. Κάποιες ψυχούλες, όπως ετούτη εδώ μπροστά μας με σπρώχνουν πιο βαθιά στην απόγνωση πως μπορεί κάποτε ο Άνθρωπος στο σύνολο να γίνει Ελεύθερος. Φοβάμαι ακόμα περισσότερο πού θα εξοκείλει περίτρομος στην υποθετική περίπτωση μιας Ελευθερίας χωρίς όρια.

Εσύ τι λες; Με κοιτάζει τώρα με μάτια που λάμπουν από προσμονή, μπορεί και βουρκωμένα. Ποιος είναι μακροπρόθεσμα ο επικρατών;

(*Ο λογοτέχνης κ. Αλ. Αρδαβάνης, είναι δρ ιατρός ογκολόγος – διευθυντής στο νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: