Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Οι παραγωγικοί φορείς του Πειραιά ‘’καλωσόρισαν’’ με τιμητικές διακρίσεις το 2023

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 10/01/2023

Βραβεύτηκαν επιχειρήσεις και ανακηρύχθηκαν επίτιμα μέλη του ΕΒΕΠ ο εφοπλιστής Γ. Προκοπίου και οι υπουργοί  Χ. Σταϊκούρας και Α. Γεωργιάδης

|> Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στο μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), σε κλίμα αισιοδοξίας και ενότητας, μετά από διακοπή δύο ετών, η έβδομη κοινή εκδήλωση δέκα παραγωγικών φορέων του Πειραιά, με τον αγιασμό και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, την οποία ευλόγησε ο Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος, κ. Εμμανουήλ, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πειραιώς, κ. Σεραφείμ.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, στην ομιλία του, παρουσίασε τις προσδοκίες για την ανάπτυξη του Πειραιά, όπως αυτές «αποτυπώθηκαν» στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου για το τρέχον έτος και εξέφρασε την ευχή, αλλά και τη βεβαιότητα, ότι ο Πειραιάς θα πρωταγωνιστήσει στην οικονομική ανάπτυξη.

O πρόεδρος του ΕΒΕΠ αναφέρθηκε στους 7 κινδύνους, στα 7 μέτρα ανάχωμα και στα 7 στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν το 2023, σημειώνοντας ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, το επόμενο διάστημα, θα μας επιτρέψει να κλείσουμε πολλά από τα ανοικτά μέτωπα, αλλά και να πετύχουμε το αναπτυξιακό όραμα της χώρας μας.

Όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ σημείωσε πως, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, που έχει ήδη ξεκινήσει, ο επιχειρηματικός κόσμος απαιτεί από τα πολιτικά κόμματα αυτοσυγκράτηση για την αποφυγή προεκλογικής πλειοδοσίας, επιθυμεί τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, αναμένει τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και οικονομίας να συνεχιστούν για όσο χρειαστεί σε μία επίσης δύσκολη χρονιά που μόλις ξεκίνησε και ζητά τη συνεχή στήριξη της οικονομίας που πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο, προκειμένου στην Ελλάδα να δημιουργηθεί επενδυτικό απόθεμα.

Εξ άλλου, με ομόφωνη απόφαση του δ.σ. ανακηρύχθηκαν επίτιμα μέλη του ΕΒΕΠ ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, για τη σημαντική προσφορά τους, αλλά και την πολυετή στήριξή τους στο έργο του Επιμελητηρίου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στον χαιρετισμό του, ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα αντιμετώπισε ίσως τις πιο αντίξοες συνθήκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς, αντί να ανοίγουν μαγαζιά, ήμασταν υποχρεωμένοι να τα «κλείνουμε».

Ο υπουργός εξήρε τον ρόλο των Επιμελητηρίων στη διέλευση της κρίσιμης περιόδου με την αρωγή του εμπορικού κόσμου, ο οποίος πρότεινε μέτρα που βοήθησαν τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Το λιανικό εμπόριο, είπε μεταξύ άλλων, πήγε πολύ καλύτερα, ενώ αναφέρθηκε στην ισχυρή ανάπτυξη των εξαγωγών, αλλά και σε εκείνους τους δείκτες που αναδιαμόρφωσαν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, προσδίδοντας δυναμική στην οικονομία.

Επίσης, χαρακτήρισε «εθνικό έργο» τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μίλησε για ρεκόρ επενδύσεων, αλλά και απορρόφησης ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας ότι, εάν η Οικονομία συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, το τρέχον έτος, θα είναι καλύτερο. Ωστόσο, είπε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν γρίφο, που δεν είναι άλλος από το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, για να σημειώσει τη σημασία της συνέχισης της υφιστάμενης πολιτικής σταθερότητας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απέδωσε την ανάπτυξη της οικονομίας στις θυσίες του κοινωνικού συνόλου, αλλά και τη συνεργασία που επέδειξε το επιχειρείν με την κυβέρνηση. Ο κ. Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη, είπε ότι πρέπει να συγκρίνουμε την οικονομία μας με τις οικονομίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι θα έχουμε διπλάσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το 2023, αλλά και μείωση της ανεργίας.

Ο υπουργός απαρίθμησε τις επιτυχίες του επιχειρείν ενώ απάντησε για την επιδοματική πολιτική, αναφερόμενος σε σειρά ρυθμίσεων, όπως η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που διαμόρφωσαν το θετικό οικονομικό κλίμα.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν τέσσερις διακεκριμένες επιχειρήσεις της βιομηχανίας, του εμπορίου, της ναυτιλίας και των υπηρεσιών για την κοινωνική και την οικονομική τους προσφορά.

Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζοντας τη μακρά και πολύτιμη προσφορά των επιχειρήσεων στο ελληνικό ‘’επιχειρείν’’, το Επιμελητήριο βράβευσε τις εταιρίες ΧΡΩΤΕΧ ΑΕ, ΚΑΜΗΛΑΡΗΣ ΑΕΒΕ, Όμιλος ΑΤΤΙCA GROUP και ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ.

Την τιμητική πλακέτα για την ΧΡΩΤΕΧ Α.Ε. απένειμε ο υπουργός Οικονομικών, στην Έλλη-Μαρία Νικολογιάννη και για λογαριασμό του προέδρου της εταιρείας, Σταμάτη Νικολογιάννη, ενώ την τιμητική πλακέτα για την ΚΑΜΗΛΑΡΗΣ ΑΕΒΕ, απένειμε στην πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο, Άννα-Μαρία Καμηλάρη, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος με αφορμή την σχετική διοργάνωση δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τους ανθρώπους του επιχειρείν έμπρακτα αξιοποιώντας ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Η στήριξη μας ήταν ουσιαστική και στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν, τόσο η επιχορήγηση με 250 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις ώστε να κρατηθούν ζωντανές και να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες, όσο και οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ, π.χ. ψηφιοποίηση των υπηρεσιών των Επιμελητηρίων κ.ά.».

Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, απένειμε τιμητικές πλακέτες στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., Νικόλαο Κουρέτα, καθώς και για λογαριασμό του προέδρου, Νίκου Ταχιάου, για τη συμβολή της στην αναμόρφωση του συγκοινωνιακού χάρτη της πόλης του Πειραιά.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο του Ομίλου ATTICA GROUP, Κυριάκο Μάγειρα, ενώ ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστας Κατσαφάδος, στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Σπυρίδωνα Πασχάλη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την βράβευση του εφοπλιστή  Γιώργου Προκοπίου, ιδρυτή της Sea Traders SA, της Dynacom και της Tankers Dynagas, μιας σημαίνουσας προσωπικότητας της παγκόσμιας Ναυτιλίας, παρουσία της οικογένειάς του. Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο κ. Προκοπίου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έκανε μία σύντομη αναδρομή στην πλούσια διαδρομή του στον ναυτιλιακό κλάδο, ανέπτυξε το όραμά του για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία χαρακτήρισε ως μία μικρή ανταπόδοση στον Πειραιά, από τον οποίο πήρε τις πρώτες «γεύσεις» της συμπεριφοράς της ναυτιλίας, που υπηρετεί με μεγάλο ζήλο μέχρι και σήμερα.

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυναν, ο βουλευτής Πειραιώς, Θοδωρής Δρίτσας εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Κατρίνης εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστας Κατσαφάδος, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Τραγάκης, ο τέως επίτροπος της ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλος, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ι. Τσακίρης, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, οι βουλευτές Γιάννης Μελάς, Νίκος Μανωλάκος, Νόνη Δούνια, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Νίνα Κασιμάτη, και Τρύφωνας Αλεξιάδης, γενικοί, ειδικοί και υπηρεσιακοί γραμματείς υπουργείων, οι δήμαρχοι Νίκαιας-Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδης, Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, Μεγαρέων, Γ. Σταμούλης, οι αντιπεριφερειάρχες Πειραιώς, Σταυρούλα Αντωνάκου και Νήσων, Σταύρος Βοϊδονικόλας, Δυτικής Αττικής, Ελ. Κοσμόπουλος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι της Ελληνικής Αναπτυξιακής και Επενδυτικής Τράπεζας, οι Πρόεδροι ΔΣΠ, ΙΣΠ, ΒΕΠ, ΓΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ και άλλων παραγωγικών και επιστημονικών φορέων, πρυτάνεις, καθηγητές, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφάλειας, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι πειραϊκών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και το επίτιμο μέλος του ΕΒΕΠ, καπετάν Παναγιώτης Τσάκος.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: