Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η αντιπολεμική “Ανδρομάχη” τού Ευριπίδη με τη Φωτεινή Φιλοσόφου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 05/07/2021

Εκείνη που γνώρισε το σκληρό πρόσωπο του πολέμου και της αιχμαλωσίας, καταριέται τους αίτιους με το όνομά τους άμεσα και σκληρά.

|> Την Πέμπτη από την Ελευσίνα, αρχίζει η θερινή… εκστρατεία, της “Ανδρομάχης” – της τραγωδίας του Ευριπίδη, που θα παρουσιάζει ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου “Αιχμή”, με τη Φωτεινή Φιλοσόφου στον επώνυμο ρόλο και σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη.

Σε σημείωμα της “Αιχμής” μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Η “Ανδρομάχη” είναι ένα κατά βάση αντιπολεμικό έργο. Μέσα από τα δεινά που αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ηρωίδα διαφαίνονται οι καταστρεπτικές συνέπειες του πολέμου: ο χαμός των αγαπημένων προσώπων, ο ξεριζωμός, η σκλαβιά και η αλαζονεία των νικητών. Η αιχμαλωσία της Ανδρομάχης, η αιχμαλωσία της αρετής και της αξιοπρέπειας της Ανδρομάχης, η πορεία της και η συντροφικότητά της… Το αντίπαλον δέος της “Ωραίας” Ελένης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η Ανδρομάχη γνώρισε το σκληρό πρόσωπο του πολέμου και της αιχμαλωσίας, την κατάλυση της αξιοπρέπειας που καθορίζει η ελευθερία, γι’ αυτό καταριέται τους αίτιους κατονομάζοντάς τους άμεσα και σκληρά. Το έργο έχει όντως έναν ιδιαίτερα πολυσήμαντο χαρακτήρα (κοινωνικό, προσωπικό, θρησκευτικό, φιλοσοφικό, πολιτικό και ερωτικό).

Στοχοποιεί ταυτόχρονα πολλά δεινά: τον πόλεμο αυτό καθαυτό, την απληστία, την προδοσία, τις προσωπικές αδυναμίες, την εν τυφλώ υποταγή στους θεούς (χωρίς και να τους απορρίπτει όμως) και τη γυναικεία απιστία χωρίς να απορρίπτει τον καλό γάμο ο οποίος στηρίζεται στη σωφροσύνη της γυναίκας και του άνδρα. “Και των καλών δεν τα σβήνει τα χνάρια ο καιρός. Και να πεθάνουνε, λάμπ’ η αρετή τους”. (Ευριπίδης)

Η σκηνοθεσία, οι φωτισμοί και η κίνηση είναι του Γιάννη Νικολαΐδη, η μετάφραση του Κώστα Πολιτόπουλου, η μουσική επιμέλεια του Στέφανου Νικολαΐδη, τα σκηνικά του Μιχάλη Αγγελάκη και τα κοστούμια της Όλγας Σχοινά.

Εκτός της Φωτεινής Φιλοσόφου (Ανδρομάχη) τους άλλους ρόλους υποστηρίζουν: Γιάννης Νικολαϊδης (Πηλέας), Νίκος Γιάννακας (Μενέλαος), Γεωργία Αμπουράντυ (Ερμιόνη), Γιάννης Τσιώμου (Ορέστης-Αγγελιαφόρος), Έφη Θανοπούλου (Τροφός-Κορυφαία) κ.ά.

Το πρόγραμμα παραστάσεων της “Αιχμής”, μετά την Ελευσίνα, είναι:

  • Παρασκευή 16/07 Δήμος Άρτας «Ελευθερία 2021»
  • Κυριακή 18/07 Λευκάδα «Γιορτές Λόγου και Τέχνης»
  • Κυριακή 25/07 Δήμος Μεταμόρφωσης
  • Κυριακή 8/08 Άσκρη Βοιωτίας (παλαιά μονή Αμπελώνας του Χριστού)
  • Κυριακή 22/08 Νέα Αγχίαλος Αρχαιολογικός χώρος
  • Πέμπτη 26/08 Δήμος Σκύρου
  • Σάββατο 28/08 Αχαρνές Δημοτικό θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
  • Δευτέρα 13/09 Ίλιον Δημ. Κηποθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: