Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εκπαιδευτικοί και μαθητές καλούνται να απέχουν από τον διαγωνισμό “PISA”

Κοινή ανακοίνωση της συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Δ’ δημοτικού διαμερίσματος Πειραιά και του 14ου Γυμνασίου Πειραιά

|> Στις 22 Μαΐου 2025 θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός ‘’Ελληνική PISA’’ σε επιλεγμένα Γυμνάσια και Δημοτικά σχολεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του 14ου Γυμνάσιου Πειραιά. Η ‘’Ελληνική PISA’’ είναι προσαρμογή του διεθνούς διαγωνισμού που έχει θεσπίσει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), «για την αξιολόγηση των δεξιοτήτων των μαθητών», σε τομείς όπως η Γλώσσα και τα Μαθηματικά.

Στην Ελλάδα οι εξετάσεις αυτές γίνονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με τη συμμετοχή μαθητών της Γ’ Γυμνασίου και της ΣΤ’ Δημοτικού από 660 σχολεία. Οι δείκτες που μετράνε αξιοποιούνται στη συνέχεια για αλλαγές και «προσαρμογές» στο εκπαιδευτικό σύστημα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ.

Η εμπειρία από άλλες χώρες έχει δείξει ότι στόχος του διαγωνισμού είναι να «ντύσει» προαποφασισμένες επιλογές, που οδηγούν στην κατηγοριοποίηση σχολείων – εκπαιδευτικών – μαθητών και τελικά σε σχολεία πολλών ταχυτήτων.

Καμιά σχέση δεν έχουν αυτές οι εξετάσεις με την ανάγκη ουσιαστικής βελτίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος προς όφελος των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών, όπως θα ήθελε κάθε γονιός. Αντίθετα, προωθούν τη λογική των «δεξιοτήτων» σε βάρος της ουσιαστικής και δημιουργικής γνώσης και ταυτόχρονα μεταφέρουν τις ευθύνες για τα προβλήματα της εκπαίδευσης στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, αντί να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες, όπως οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Αλήθεια, πως κρίνονται οι «δεξιότητες» παιδιών που κάνουν μάθημα σε τμήματα με 25 και περισσότερους μαθητές, με κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία που φτάνουν κάθε χρόνο μέχρι τον Δεκέμβρη και με εκατοντάδες χιλιάδες χαμένες ώρες πανελλαδικά;

Σε ένα σχολείο σαν το δικό μας στην καρδιά της Παλιάς Κοκκινιάς που φιλοξενεί παιδιά από δομές ανηλίκων, μεταναστών και χαμηλά κοινωνικά στρώματα, που οι γονείς και οι κηδεμόνες μοχθούν καθημερινά να τους εξασφαλίσουν την απαραίτητη παράλληλη στήριξη, ακόμα και την μετάφραση στην ελληνική γλώσσα για να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα πως μπορούν να επιβάλλουν ένα τέτοιο σύστημα αξιολόγησης;

Οι πρακτική σε χώρες όπως η Αγγλία και η Γερμανία, δείχνει πως οι εξετάσεις αυτές αξιοποιήθηκαν ως ένα επιπλέον εργαλείο για τον διαχωρισμό των μαθητών και την ενίσχυση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Καλούμε τους γονείς να προβληματιστούν:

Τι άλλαξε προς το καλύτερο στα σχολεία μας όλα αυτά τα χρόνια που ο διαγωνισμός PISA γίνεται στη χώρα μας; Τα προβλήματα παραμένουν και μεγαλώνουν, φορτώνοντας ακόμα περισσότερα βάρη σε εμάς και τα παιδιά μας.

Ο Σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων του 14ουΓυμνασίου Πειραιά μαζί με την ΕΛΜΕ Πειραιά, άλλους συλλόγους γονέων και ενώσεις του Πειραιά, καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να απέχουν από τον διαγωνισμό. Διεκδικούμε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, που θα καλλιεργεί ουσιαστικά τη μάθηση και τη γνώση για όλα τα παιδιά, χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις, χωρίς κατηγοριοποίηση και αποκλεισμούς.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: