Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΕΚΤ: Αύξηση του haircut στα ενέχυρα και αμετάβλητο το ELA

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 07/07/2015

Αμετάβλητο στα 89 δισ. ευρώ διατήρησε το ύψος του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά αναπροσάρμοσε το «κούρεμα» στα ενέχυρα (collaterals), στερώντας σημαντικά ποσά ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το δ.σ. της ΕΚΤ θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις ελληνικές εξελίξεις. Όπως αναφέρει σχετικά ανακοίνωσητου ΕΚΤ «η χρηματοδοτική κατάσταση στην Ελλάδα έχει αρνητική επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα ενέχυρα που χρησιμοποιούνται για την άντληση του ELA βασίζονται σε κρατικά assets (στοιχεία ενεργητικού)». Και καταλήγει αναφέροντας ότι το δ.σ. της ΕΚΤ αποφάσισε την αναπροσαρμογή του «κουρέματος» των ενέχυρων που δύνανται να γίνουν αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδας για τη χρήση του ΕLA.

Από την πλευρά της η Αθήνα δείχνει καθησυχαστική καθώς κατ’ αυτήν -όπως δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters– η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το haircut στα collaterals δεν πρόκειται να επηρεάσει την τρέχουσα δραστηριότητα  των ελληνικών τραπεζών. Και σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση της ΕΚΤ για αναπροσαρμογή των haircut δεν θα επιφέρει αλλαγές στη δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς προς το παρόν το ύψος των συνολικών collaterals που διαθέτουν οι τράπεζες είναι υψηλότερο του τρέχοντος επιπέδου τoυ ELA.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: