Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τιμήθηκε χθες το ήθος και η πορεία του Κων. Τασούλα

ΕΛΛΑΔΑ στις 19/07/2019

Εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής με 283 ψήφους, σε σύνολο 298 ψηφισάντων βουλευτών

|> Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων εκλέχθηκε χθες ο Κωνσταντίνος Τασούλας, βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, με 283 ψήφους, σε σύνολο 298 ψηφισάντων βουλευτών.

Η εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής έγινε με ονομαστική ψηφοφορία, διαδικασία που ακολουθήθηκε για πρώτη φορά (σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού της Βουλής) και η ευρύτατη πλειοψηφία που συγκέντρωσε ο κ. Τασούλας αποτελεί τη μεγαλύτερη από τη μεταπολίτευση έως σήμερα.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία και την ομιλία που απηύθυνε στην Εθνική Αντιπροσωπεία, ο κ. Τασούλας μετέβη στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, όπου διεξήχθη η τελετή παράδοσης και παραλαβής μεταξύ του απερχόμενου και του νέου Προέδρου και έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Κωνσταντίνος Τασούλας: «Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βούτση, χαίρομαι γιατί με καλωσορίζετε στο αξίωμα που τιμητικότατα και με απλοχεριά η Βουλή μου έδωσε μόλις πριν λίγο. Και χαίρομαι, γιατί ενώ εσείς με καλωσορίζετε, εγώ δεν σας ξεπροβοδίζω, γιατί μπορεί να μην είστε Πρόεδρος της Βουλής, αλλά ο λαός της Αθήνας σας εξέλεξε και πάλι βουλευτή Αθηνών, άρα η Βουλή σας κρατάει μέσα στους κόλπους της.

Και θέλω να σας ευχαριστήσω, γιατί όλες αυτές τις μέρες, με τρόπο ενδελεχή, περιεκτικό, ειλικρινή και φιλικό, τολμώ να πω, μου ξεδιπλώσατε όλη την εικόνα των δράσεων της Βουλής, όλων των προσπαθειών που εσείς και οι συνεργάτες σας κάνατε για μια περίοδο πάνω από τέσσερα χρόνια. Και ξέρετε, θεωρώ ότι η διάρκεια την οποία απολαύσατε είναι βασικός παράγων επιδόσεως, πράγμα το οποίο συχνά το ξεχνάμε στη χώρα μας, όπου κυνηγάμε το πρόσκαιρο και το προσωρινό. Αυτή τη διάρκεια την είχατε και μου δείξατε μέσα σ’ αυτήν τη διάρκεια, την πέραν των τεσσάρων ετών, ένα έργο το οποίο αξίζει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί.

Η Βουλή έχει δύο πρόσωπα: έχει το συμβολικό πρόσωπο, έχει και το κυριολεκτικό πρόσωπο. Το κυριολεκτικό πρόσωπο είναι οι υπάλληλοί της, η πολυσχιδής δράση της, μια βεντάλια μεγάλη που έχει να κάνει με την παιδεία, την ιστορία, τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Έχουμε για πρώτη φορά, μετά από εβδομήντα χρόνια, παρουσία στο Άουσβιτς, επιβεβλημένη παρουσία που τιμά τη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού, χάρη στη Βουλή. Υπάρχουν ένα σωρό δράσεις που έχουν να κάνουν με τα κτηριακά, τα ιδιοκτησιακά, τις λαμπρές εκδόσεις, την προεργασία για τα διακόσια χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία. Αυτό είναι το κυριολεκτικό σκέλος της Βουλής, είναι φροντισμένο αλλά μπορεί προφανώς να βελτιωθεί.

Το συμβολικό σκέλος της Βουλής είναι αυτό που οφείλουμε να διορθώσουμε όλοι. Γι’ αυτό έριξα μεγαλύτερο βάρος στην ομιλία που έκανα μετά την εκλογή μου σε αυτό το συμβολικό σκέλος της Βουλής, να καταλάβει ο ελληνικός λαός με τη συμπεριφορά μας, ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό σύστημα, μπορεί να τον εκφράσει, μπορεί με βελτιώσεις και αυτοκριτική να τον κάνει να αισθάνεται υπερήφανος γι’ αυτό, κι όπως είπα, δεν είμαι τόσο ρομαντικός, είναι δύσκολο έργο, κολοσσιαίο, αλλά δεν είναι έργο σισύφειο ώστε να αποτύχουμε. Και αξίζει τον κόπο, σε συνεργασία η εξακομματική Βουλή, να επιχειρήσουμε αυτό το σημαντικό έργο: την αναβάθμιση της συμβολικής αξίας του Κοινοβουλίου στα μάτια του ελληνικού λαού, γιατί ακριβώς αυτή η συμβολική αξία, ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια, υπέστη τρομερά πλήγματα.

Εγώ θεωρώ, κύριε Βούτση, κύριε Πρόεδρε, ότι έχουμε περιθώριο καλής δουλειάς εδώ. Προσδιόρισα κάποια πράγματα, αντιλαμβάνομαι ότι άλλα λεν τα γράμματα και άλλα λεν τα πράγματα, είμαι αρκετά έμπειρος για να καταλαβαίνω ότι αρκετοί στόχοι, όταν είναι ρομαντικοί και ενδεχομένως υπερβολικοί, μπορεί να μην επιτυγχάνονται, αλλά υπάρχει μια αφετηρία και επειδή όλα στη δημόσια ζωή και στη Βουλή είναι μια σκυταλοδρομία, εγώ τώρα εδώ, ενώπιον των στελεχών της Βουλής και μπροστά σας, σας λέω ότι τη σκυτάλη που ειλικρινώς και με καλή διάθεση μου παραδώσατε θα επιχειρήσω, με τη βοήθεια όλων, να την πάω όσο μπορώ παραπέρα».

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Νίκος Βούτσης δήλωσε:

«Αγαπητέ κύριε Τασούλα, νέε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, που θα ηγηθείτε για όλη την 18η περίοδο της Βουλής, μεταπολιτευτικά, αυτής της μεγάλης προσπάθειας, του μεγάλου δρόμου για τον οποίο μιλήσατε και στην εναρκτήρια ομιλία σας, σας υποδέχομαι με τις καλύτερες ευχές και προσδοκίες.

Σας είχα επισημάνει και προ ημερών ότι θα διαδραματίσουμε το θεσμικό μας ρόλο, συλλογικά αλλά και ατομικά, έτσι ώστε να έχετε τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια, για να επιτευχθούν οι μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις και συνθέσεις στη διεκπεραίωση του έργου σας.

Αναλαμβάνετε μια Βουλή εξακομματική και με το πλεονέκτημα ότι απουσιάζει μετά από χρόνια το φιλοναζιστικό μόρφωμα, το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Αυτό είναι σημαντικό. Όπως επίσης και με το πλεονέκτημα ότι από τη 17η περίοδο, πλέον, η χώρα μας, τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο, έχει βγει τυπικά, και κάθε μέρα που περνάει και ουσιαστικά, από τη μέγγενη των μνημονιακών δεσμεύσεων και των αγκυλώσεων, τις οποίες επέφεραν και στην ίδια την τακτικότητα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας οι δεσμεύσεις από τα σύμφωνα τα οποία έχουν γίνει ενόψει και παρόντος του στοιχείου της χρεοκοπίας της χώρας.

Γνωρίζετε πολύ καλά, διότι συνεργαστήκαμε αυτές τις μέρες, ότι παραλαμβάνετε μια Βουλή που έχει όλες τις προϋποθέσεις και από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού και από πλευράς οντότητας, εξωστρέφειας, επαφών με την κοινωνία, κανονικότητας, με την έννοια ότι υπάρχει ένας ενιαίος Κανονισμός ψηφισμένος από τη Βουλή, διαφανής, και έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες που αφορούν το προσωπικό, σημαντικών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί για την αναβάθμιση και του Ιδρύματος, στο οποίο και εσείς αναφερθήκατε, και του καναλιού της Βουλής, ενός πολύ μεγάλου έργου εξωστρέφειας αλλά και εκσυγχρονισμού, που θα έπρεπε να γίνει και θα πρέπει να συνεχιστεί, της Βουλής σε σχέση με το κτηριακό απόθεμά της και όχι μόνο.

Παραλαμβάνετε μια Βουλή, λοιπόν, στην οποία έχετε όλες τις προϋποθέσεις και έχω τη βεβαιότητα ότι μπορείτε όλα αυτά και άλλα, στα οποία εσείς θα καινοτομήσετε και θα θέσετε στη Βουλή, να συγκροτήσουν και να συμπυκνωθούν σε ένα αποτύπωμα αδρό από την πλευρά σας, όπως κι εγώ προσπάθησα τα προηγούμενα χρόνια αυτό το αποτύπωμα, με τη συνεργασία όλων, να το πιστοποιήσω.

Και πάλι σας εύχομαι ό,τι καλύτερο και θα είμαστε στη διάθεσή σας, εδώ, θεσμικά, για να προχωρήσουμε μαζί».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: