Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επώνυμοι και… ανώνυμοι θύματα της… διασημότητας!

FLASH στις 24/03/2020

Επίθεση άνευ προηγούμενου δέχεται η γλώσσα μας εν αγνοία υπ. Παιδείας και Ακαδημίας

Παντελής Ξανθίδης |> Προ ολίγου σε κάποια τηλεοπτική… εκπομπάρα έγινε αναφορά σε… επώνυμους! Δηλαδή υπάρχουν και… ανώνυμοι; Δεν μπορώ να καταλάβω τί είδους σχολή ακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Σε στιγμές που… επιτρέπεται να ακούγεται η ελληνική γλώσσα, γίνονται κάποια λάθη που έτσι και γίνουν στην αγγλική,πέφτει απόλυση!

Λάθη τέτοια, που όταν τα κάναμε, τρώγαμε φάπα και καμμιά φορά χαρακτήριζαν όλη τη δημοσιογραφική μας καριέρα, τώρα όχι μόνον περνάνε απαρατήρητα και αδιόρθωτα, αλλά κυριαρχούν ως σωστά!

Απορώ πώς δεν βρέθηκε κανένας να τους πει ότι δεν υπάρχουν ανώνυμοι πολίτες; Ότι ο καθένας έχει το όνομά του και πως όσοι εξ ημών ξεχωρίζουν δεν λέγονται… επώνυμοι! Τουλάχιστον, ας τους πουν περιώνυμους. Ένα άλλο “φουντούκι” που γράφεται και ακούγεται είναι το “διάσημος” και “διάσημη”.

Το χρησιμοποιούν είτε μιλάνε για κάποιον μεγάλο και διεθνή σταρ, είτε μιλάνε για τον ωραίο και την όμορφη που έσκασαν μύτη στους κοσμικούς κύκλους,

Α, τα δε καλλιτεχνικά συγκροτήματα, τα λένε όλα (χωρίς εξαίρεση)… διάσημα, καθώς η λέξη “φημισμένα” ‘έχει εξαφανιστεί!

Για να τελειώνουμε σήμερα, το ρήμα “αρχίζω” και τα παράγωγά του, έχει εξαφανιστεί. Ακόμη και σε κρατικά έγγραφα υπηρεσιών που είναι αυτονόητο να χρησιμοποιούν σωστά τη γλώσσα, χρησιμοποιείται το ρήμα “ξεκινώ” με τα παράγωγά του. Άραγε αγνοείται η μεγάλη διαφορά των εννοιών των δύο ρημάτων ή γίνεται…ιξιπίτιδις; Δεν αποκλείεται…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: