Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επίσκεψη Χατζηδάκη και Τσακλόγλου στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 25/04/2023

Η καταβολή των μερισμάτων στους δικαιούχους μέσα σε ένα μήνα – Προχωρεί η ψηφιοποίηση του αρχείου και των διαδικασιών

|> Ακόμη και μέσα σε ένα μήνα απονέμει και πληρώνει πλέον τα μερίσματα στους μερισματούχους το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), χάρη στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέσω της αυτοματοποίησης της διαδικασίας, που γίνεται εξ ολοκλήρου ψηφιακά.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου και η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου επισκέφθηκαν χθες το Μετοχικό Ταμείο και ενημερώθηκαν από τον Διοικητή και πρόεδρο του ΔΣ του ΜΤΠΥ, Επαμεινώνδα Ατσαβέ, για την διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση του Ταμείου.

Τον τελευταίο χρόνο, το ΜΤΠΥ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, καθώς έχει πετύχει την οριστική εξάλειψη του στοκ των ληξιπρόθεσμων μερισμάτων -το 2022 ήταν χρονιά ρεκόρ με την απονομή 25.000 μερισμάτων. Επιπλέον, τα νέα μερίσματα αποδίδονται ακόμη και μέσα σε έναν μήνα, καθώς εντός του εκάστοτε τριμήνου εκκαθαρίζονται και καταβάλλονται όλα τα εκκρεμή μερίσματα, με τις πολύμηνες καθυστερήσεις που δημιουργούσαν ταλαιπωρία στους μερισματούχους και τις οικογένειες τους να αποτελούν πια παρελθόν.

Ήδη από το Μάιο του 2023 έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης η ψηφιακή αναβάθμιση του ΜΤΠΥ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Αυτή τη στιγμή έχει ψηφιοποιηθεί το 1/3 του αρχείου και η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης αναμένεται στο τέλος του χρόνου. Στο πλαίσιο του ίδιου έργου έχουν αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί όλα τα λειτουργικά συστήματα του ΜΤΠΥ, έχει επιτευχθεί σε ένα σημαντικό βαθμό η διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου και του ΜΤΠΥ, ενώ έχει καταφέρει την πλήρη αυτοματοποίηση των διαδικασιών απονομής και εξυπηρέτησης των μετόχων και μερισματούχων, μειώνοντας έτσι τους χρόνους απονομής.

Το ΜΤΠΥ αποδίδει πάνω από 300 εκατ. ευρώ σε μερίσματα ετησίως από τον δικό του προϋπολογισμό, με κύριο πόρο τις εισφορές των μετόχων. Ο συνολικός αριθμός των ασφαλισμένων που υπάγονται στο ΜΤΠΥ φτάνει τις 600.000. Από αυτούς περίπου 300.000 είναι μέτοχοι – εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπόλοιποι 300.000 είναι μερισματούχοι – συνταξιούχοι.

Με την ένταξη του ΜΤΠΥ στον Ενιαίο Αριθμό Εξυπηρέτησης Πολιτών 1555 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει αναβαθμιστεί η εξυπηρέτηση των μετόχων και των μερισματούχων, ενώ παράλληλα από τον Μάρτιο του 2022 το ΜΤΠΥ δέχεται ηλεκτρονικά τα αιτήματα των πολιτών, μειώνοντας έτσι την ταλαιπωρία και την αναμονή.

Στο πλαίσιο της συνολικότερης αναβάθμισης των υπηρεσιών του Ταμείου, από τις αρχές Μαΐου θα λειτουργήσει πλατφόρμα μέσω της οποίας οι νέοι μερισματούχοι θα μπορούν να αιτούνται και να λάβουν προέξοφληση μερισμάτων. Πρόκειται για μία επιπλέον παροχή που θα δώσει «ανάσα» σε πολλούς νέους συνταξιούχους, ενώ θα αποφέρει και πρόσθετα έσοδα στο Ταμείο μέσω ενός ευνοϊκού επιτοκίου μόλις 4%. Στο τέλος του έτους, αναμένεται να επεκταθεί η υπηρεσία και σε όλες τις κατηγορίες μερισματούχων, αλλά και μετόχων του Ταμείου, σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: