Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επαναλειτουργεί με σύγχρονες προδιαγραφές η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά

Φωτογραφίες από τους αναβαθμισμένους χώρους αυτού του ‘’κύτταρου’’ πολιτισμού

|> Άρχισε επίσημα την επαναλειτουργία της, με μια σεμνή τελετή, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά, στο ανακαινισμένο και ενεργειακά αναβαθμισμένο κτήριο, επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 22.

Αναβαθμισμένη ενεργειακά, με μεγάλες παρεμβάσεις επί του κτιριακού κελύφους όπως η προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης, η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέα πιστοποιημένα, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, η ενεργειακή αναβάθμιση των Η/Μ εγκαταστάσεων, η εγκατάσταση μονάδων παραγωγής θέρμανσης και ψύξης υψηλής απόδοσης, η αναβάθμιση των συστημάτων φυσικού / τεχνητού φωτισμού και η εγκατάσταση συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης, εναρμονίζεται απόλυτα με τις σύγχρονες πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει εμπλουτιστεί με νέα βιβλία, λειτουργεί πλέον με νέο ηλεκτρονικό κατάλογο, νέα τμήματα και υπηρεσίες. Ήδη δεκάδες βιβλιόφιλοι επισκέπτονται καθημερινά τη Βιβλιοθήκη, και απολαμβάνουν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες της στο νέο αναβαθμισμένο περιβάλλον: δανειστική βιβλιοθήκη, 2 χώροι ανάγνωσης (στο ισόγειο και στον τρίτο όροφο), παιδικό τμήμα, εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Για τους ερευνητές είναι διαθέσιμες οι ειδικές συλλογές: τα παλαίτυπα, τα χειρόγραφα, το αρχείο περιοδικού και ημερήσιου Τύπου, η συλλογή των Χαρτών.

Στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πειραιά, που φιλοξενείται στον ιστότοπο της ‘’Πύλης για τον Πολιτισμό’’ www.culture.piraeus.gr, γίνεται αναζήτηση χρηστικών πληροφοριών για χιλιάδες τίτλους βιβλίων, αλλά και για τις δράσεις που πραγματοποιούνται στην Βιβλιοθήκη.

Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά εξυπηρετεί το κοινό Δευτέρα, Τρίτη Τετάρτη και Παρασκευή από τις 8:30 έως τις 14:30 και την Πέμπτη από τις 11:00 έως τις 19:00.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ

  • Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης:

 «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά άνοιξε και πάλι τις πύλες της στο κοινό, μετά από εκτεταμένες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης. Χθές πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια, όπου δεκάδες παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους νέους χώρους, καθώς και να θαυμάσουν σπάνια αρχεία, παλαίτυπα και χειρόγραφα που διαθέτει η Βιβλιοθήκη μας. Σε ένα σύγχρονο πλέον και αναβαθμισμένο περιβάλλον, η Βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με πολλά νέα βιβλία, νέο ηλεκτρονικό κατάλογο και νέα τμήματα. Χαίρομαι που η βιβλιοθήκη μας μετά από τις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν εναρμονίζεται πλήρως με τις σύγχρονες πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχή και φυσικά στον ρόλο της ως πολιτιστικός οργανισμός που στοχεύει στην πνευματική άνοδο της κοινωνίας της πόλης μας. Καλώ τους Πειραιώτες κι όχι μόνο να την επισκεφθούν».

  • Ο εντ. δημοτικός σύμβουλος Πολιτισμού Γιάννης Χατζηαλέξης:

«Με την επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης στηρίζουμε τον Πολιτισμό στηρίζουμε τη γλώσσα μας. Ως Πειραιάς, φιλοδοξούμε με μια σειρά συνεργασιών, ανάμεσα σε πολιτιστικούς οργανισμούς του Πειραιά, όπως Βιβλιοθήκη, Πινακοθήκη, Δημοτικό Θέατρο και Αρχαιολογικό Μουσείο να λειτουργήσουμε συνθετικά σε ένα πλέγμα ταυτόχρονα στήριξης και προσφοράς προς όλον τον κόσμο του Πειραιά. Να ευχαριστήσω επίσης, την αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κυρία Αντωνάκου, που είναι πάντα δίπλα μας και μας στηρίζει σε όλο το κομμάτι του Πολιτισμού, καθώς και την κα Νταϊφά που ξεκίνησε το πρόγραμμα της αναβάθμισης.»

  • Η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου:

«Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε αυτό το ανακαινισμένο κτήριο, στο οποίο έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις, όπως ενεργειακή αναβάθμιση και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή, είναι σημαντικές οι προσπάθειες που γίνονται για να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορία του Πειραιά μας. Είμαστε υπερήφανοι οι Πειραιώτες. Πάντα θα στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες, είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε την ιστορία μας και ο Πειραιάς έχει πολύ μεγάλη ιστορία».

  • Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ‘’Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες’’, Γιώργος Γαβρίλης:

«Η Βιβλιοθήκη είναι μέρος αυτής της πόλης. Η βιβλιοθήκη έχει συνδέσει την πόλη με την πνευματική ζωή. Είναι ο χώρος καλλιέργειας, τέχνης και γνώσης. Το άνοιγμα της βιβλιοθήκης από σήμερα ξανακτίζει μια νέα σχέση της πόλης με την ιστορία της και με την αναζήτησή της.» Στη συνέχεια ο κ. Γαβρίλης, αφού συνεχάρη την προσπάθεια αναβάθμισης της βιβλιοθήκης, σημείωσε: «Θέλουμε να είμαστε παρόντες και να συμβάλουμε στο έργο σας, με όποιους τρόπους μπορούμε».

Σύντομο χαιρετισμό έκανε και η πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ειρήνη Νταϊφά που επί της θητείας της ξεκίνησε το πρόγραμμα αναβάθμισης της Βιβλιοθήκης και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Γιώργος Βίτσας.

Για την ιστορία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, για τα χιλιάδες βιβλία, για τα νέα σημαντικά προγράμματα και για τους στόχους της Βιβλιοθήκης, μίλησαν η διευθύντρια Πολιτισμού Ευαγγελία Μπαφούνη, ο προϊστάμενος τμήματος Βιβλιοθήκης και Ιστορικών Αρχείων Κων. Κουρμουλάκης και η Βιβλιοθηκονόμος Χρύσα Καρααναστασιάδου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιµης Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Ελίνα Βερυκάκη, Δημήτρης Γκερλές, Χρήστος Φωτιάδης, Ευαγγελία ΔρίτσαΑποστόλου και Κωνσταντίνος Δουζίνας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής, οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης Χρήστος Μακρής και Δέσποινα Αρβανίτου αντίστοιχα, κοινοτικοί σύμβουλοι κ.ά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: