Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Και… παφ και πουφ με νόμους κι αποφάσεις!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 30/03/2019

Επειδή θέλουμε να δείχνουμε “Ευρωπαίοι”, ας κάνουμε… delete σε… αντιευρωπαϊκές νοοτροπίες!

Π.Π.Ξανθίδης |> Όταν θα διαβάζουν οι μελλοντικές γενιές, τι συνέβαινε στην Ελλάδα για το κάπνισμα κατά τον 20ό και τον 21ο αιώνα, σίγουρα θα κλαίνε απ’ τα γέλια! Γιατί, ναι, είμαστε για γέλια! Από τότε που άρχισε -επί υπουργίας Δοξιάδη- ο Αντικαπνιστικός Αγώνας (δηλαδή κατά των καπνιστών και όχι κατά του καπνίσματος!) μέχρι σήμερα, έχουν βγει περιοριστικοί νόμοι, απαγορευτικοί εγκύκλιοι, οδηγίες της ΕΕ, αποφάσεις του ΣτΕ και ακόμη μιλάμε για το… no smoking!

Για την ιστορία, σε κεντρική καφετέρια της πλατείας Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στη Σόφια, όσοι ήθελαν να καπνίσουν έβγαιναν έξω στην παγωνιά!  Πότε; Το έτος… 1982, πριν 37 χρόνια στην Βουλγαρία του Ζίβκωφ.

Το πώς κρίνεται η νοοτροπία που έχουμε σχετικά με το κάπνισμα, είναι θέμα το οποίο ίσως τεθεί στις… Πανελλαδικές του 2119, καθώς επί του παρόντος επικρατεί πλήρης… αφασία, παρά την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, την κοινή απόφαση των αρμοδίων υπουργών της ΕΕ και την απόφαση του ΣτΕ.

Επειδή  σε αυτόν εδώ τον τόπο το αυτονόητο είναι… δυσνόητο, γι’ αυτό ίσως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι θέλοντας να ορίσουν τη διαφορά των σοφών από τους άλλους πολίτες, έλεγαν πως σοφός είναι ο πολίτης που δεν περιμένει τον νόμο για να συμπεριφέρεται έννομα! Αυτά τότε…

Σήμερα στην Ελλάδα των πολλών νόμων και των ανύπαρκτων… αστυνόμων, ο κάθε πολίτης είναι ύποπτος ή… καχύποπτος!

Όταν μπαίνεις σε μία καφετέρια ή σε ταβέρνα, οι μεν σε κοιτάνε μήπως βγάλεις κανένα πακέτο τσιγάρα και εσύ -αν δεν είσαι καπνιστής- κοιτάς να δεις πού υπάρχει «νεκρά ζώνη» για να καθίσεις!

Από τη στιγμή που δεν είμαστε… σοφοί και κάποιοι εξ ημών, δεν αντιλαμβάνονται ότι τουλάχιστον στους χώρους εστίασης δεν μπορείς να υποχρεώνεις τον άλλον να εισπνέει τους καπνούς σου, ας ισχύσει κάποιο ήπιο και όχι εισπρακτικό μέτρο! Ας οριστούν χώροι καπνιζόντων και μη καπνιζόντων κι ας τοποθετηθούν εξαερισμοί ικανοί να διατηρούν καθαρή την ατμόσφαιρα.

Επειδή θέλουμε να διαβιούμε «ευρωπαϊκά» και να δείχνουμε «Ευρωπαίοι», ας κάνουμε… delete σε νοοτροπίες που δεν αρμόζουν σε σημερινούς πολίτες.

Πηγή: Εφημ. “Αποκαλυπτικά”

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: