Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πρώτο βραβείο στον Πειραιά για τη Γαλάζια Ανάπτυξη

Χωρίς κατηγορία στις 23/11/2018

Επιβράβευση για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την στρατηγική που ακολουθείται

Το 1ο βραβείο στην κατηγορία “Προώθηση του Επιχειρηματικού Πνεύματος” στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Προώθησης της Επιχειρηματικότητας έτους 2018,  για τη στρατηγική στον τομέα της Γαλάζιας Ανάπτυξης,  κέρδισε ο Δήμος Πειραιά.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 20/11 στο Graz της Αυστρίας και το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του Δήμου Πειραιά ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας, Πέτρος Κόκκαλης.

Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική διάκριση, η οποία έρχεται να προστεθεί στις διεθνείς και  ευρωπαϊκές διακρίσεις που έχει ήδη αποσπάσει ο Δήμος Πειραιά, για τις καινοτόμες δράσεις που υλοποιεί στο πεδίο της γαλάζιας οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως υποβλήθηκαν 303 προτάσεις από 32 χώρες, γεγονός που έκανε τη διαδικασία επιλογής ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Τον Σεπτέμβριο του 2018 η πρόταση του Δήμου Πειραιά, καθώς και οι προτάσεις από την Εσθονία και το Βέλγιο επελέγησαν από την επιτροπή αξιολόγησης ως οι 3 επικρατέστερες στην κατηγορία τους.

Η βραβευθείσα πρόταση του Δήμου Πειραιά αφορά σε ένα σύνολο αλληλένδετων δράσεων που περιλαμβάνει:

  • τη Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη για την περίοδο 2018-2024,
  • τον διαγωνισμό BlueGrowth,
  • τη δημιουργία και λειτουργία (εντός του 2019) του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη στον Πειραιά, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες «επιχειρηματικού διευκολυντή» και σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό για την ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών στη Γαλάζια Οικονομία,
  • τη δημιουργία δικτύου μεταφοράς και εφαρμογής (BLUACT) και
  • την υλοποίηση δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, προσανατολισμένων στη Γαλάζια Οικονομία, μέσω της παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης σε NEETs (Νέους χωρίς εργασία-εκπαίδευση-κατάρτιση), “NEETs ON BOARD/EaSI” και της ανάπτυξης εκπαιδευτικού υλικού για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και γνώσεων των επαγγελματιών της Γαλάζιας Οικονομίας (BLUES/ERASMUS ΚΑ2+)

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του τόνισε: «Η πρώτη θέση που απέσπασε ο Δήμος Πειραιά στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Προώθησης της Επιχειρηματικότητας έτους 2018, για τη στρατηγική που έχει αναπτύξει στον τομέα της γαλάζιας ανάπτυξης, έρχεται να επιβεβαιώσει την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στον Δήμο μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα, θέσαμε ως προτεραιότητα την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων με επίκεντρο τη γαλάζια οικονομία. Από την αρχή πιστεύαμε πως για να αναπτυχθεί ο Πειραιάς, πρέπει να κοιτάζει στη θάλασσα. Αυτό πράττουμε βήμα βήμα και με σχέδιο. Στη θάλασσα και στη γαλάζια οικονομία είναι η στόχευση του Δήμου Πειραιά. Εκεί είναι το μέλλον και η δυναμική της πόλης». Ο κ. Μώραλης, επεσήμανε επιπλέον πως ο Πειραιάς επενδύει στην εξωστρέφεια και είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα και από τις πρώτες στην Ευρώπη που έχει σχεδιάσει γαλάζια στρατηγική. «Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Πέτρο Κόκκαλη και όλους όσοι συνέβαλαν, προκειμένου να κερδίσει ο Πειραιάς μια τόσο σημαντική διάκριση. Θα υπάρξουν περισσότερες πρωτοβουλίες προκειμένου ο Πειραιάς να είναι πόλη-πρότυπο στην εφαρμογή καινοτόμων ιδεών για τη γαλάζια ανάπτυξη».

Κατά τη παραλαβή του βραβείου για λογαριασμό του Δήμου Πειραιά, στην ευχαριστήρια ομιλία του ο Πέτρος Κόκκαλης ανέφερε ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί είναι μοχλοί ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας με μεγάλο δυναμικό για καινοτομία, έχει θέσει ως στόχο την προώθηση της έξυπνης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης απασχόλησης στην ευρωπαϊκή θαλάσσια και ναυτιλιακή οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Πειραιά,  έχει ιεραρχήσει υψηλά τη γαλάζια επιχειρηματικότητα στον αναπτυξιακό του σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, ως απάντηση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οικονομική κρίση με τη προώθηση νέων, καινοτόμων και βιώσιμων θέσεων εργασίας. Τέλος ο κ. Κόκκαλης εξήρε το γεγονός ότι ο Πειραιάς είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα και από τις πρώτες στην Ευρώπη, που αντιμετωπίζει τη Γαλάζια Ανάπτυξη με μια συγκεκριμένη στρατηγική.

> Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θεσπίστηκε από τη γενική δ/νση Επιχειρήσεων το 2006, για να αναγνωρίσει και να επιβραβεύσει την αριστεία ∆ηµόσιων Φορέων, που προωθούν την επιχειρηματικότητα και τις μικρές επιχειρήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν όλες οι χώρες της ΕΕ, καθώς και η Ισλανδία, η Σερβία και η Τουρκία. Από το 2006 έως σήμερα, πάνω από 2.800 πρωτοβουλίες έχουν διαγωνισθεί και έχουν υποστηρίξει τη δημιουργία χιλιάδων νέων επιχειρήσεων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: