Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ερωτηματικά και αμφιβολίες για το «βασανισμένο» ζώο

Χωρίς κατηγορία στις 19/11/2019

Επιστημονική παρέμβαση από κτηνίατρο, επειδή προσβάλλεται ο τόπος, αλλά και η νοημοσύνη

Στάθης Πατσουράκης* |> Και αφού γίναμε για μια ακόμη φορά ”διάσημοι” διεθνώς, διότι τα κακά νέα ταξιδεύουν διαδικτυακά και διαδίδονται με ταχύτητες φωτός, ας ρίξουμε μια πιο ψύχραιμη και αντικειμενική ματιά στα τελευταία γεγονότα για να δούμε κατά πόσο στέκουν στην απλή κοινή λογική κάποια μυθεύματα. Γιατί εδώ το θέμα δεν είναι να αποφανθείς σαν πραγματογνώμονας, σαν επιστήμονας, σαν ειδικός, αλλά περισσότερο σαν… ντετέκτιβ.

Βρέθηκε λοιπόν ένα αδέσποτο και συχνά περιφερόμενο -επί αρκετά χρόνια- ζώο, νεκρό μέσα σε έναν κλειστό, περιφραγμένο και κλειδωμένο χώρο.

Από το σκυλάκι αυτό έλειπαν τα δυό του μάτια (το δεξί φαίνεται στη φωτογραφία, αλλά λογικά έλειπε και το άλλο). Κανένα άλλο χαρακτηριστικό εύρημα μακροσκοπικά, απ’ ότι μπορεί κανείς να διακρίνει, τουλάχιστον από τις δημοσιευμένες φωτογραφίες.

Κανείς δεν είδε, άκουσε και δεν ξέρει τί και πώς πέθανε καθότι ό,τι έγινε, συνέβη τη νύχτα.

Ποιες θα ήταν επομένως οι ενδεδειγμένες ενέργειες αν υποψιαζόμαστε ότι κάτι περίεργο μπορεί να έχει συμβεί;

Ειδοποιούμε τις αρμόδιες Αρχές (Αστυνομία, Κτηνιατρική Υπηρεσία) να μεταβούν επί τόπου, να επιληφθούν του θέματος και να αποφανθούν ως ειδικοί.

Δεν αρχίζουμε τις αναρτήσεις στο Facebook με βαρύγδουπους τίτλους, περιγραφές θρίλερ, εμμονικές επιθέσεις προς υποτιθέμενους αγνώστους ψυχοπαθείς δολοφόνους, φαντασιόπληκτα σενάρια.

Δεν υποκαθιστούμε τον Ιατροδικαστή και τον Εισαγγελέα και προπαντός δεν διασύρουμε και δεν δυσφημούμε μια πόλη ολόκληρη και τους κατοίκους της συλλήβδην, σε χιλιάδες ”φίλους” και μέλη και δεν βομβαρδίζουμε με αμέτρητες κοινοποιήσεις τα media με ανυπόστατες φήμες και αβάσιμες υποθέσεις, παρουσιάζοντάς τες μάλιστα με απόλυτη βεβαιότητα ως τελεσίδικο πόρισμα.

Έτσι λοιπόν, μέσα σε ένα 24ωρο φτάσαμε να έχουμε καταιγισμό αναρτήσεων και ειδήσεων στα ΜΜΕ και στα δελτία για ”Φρίκη, Κτηνωδία, Απίστευτο βασανισμό, θανάτωση αδέσποτου με βγάλσιμο των ματιών του” κλπ.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ας δούμε λοιπόν τα γεγονότα και τα στοιχεία με μια λογική σειρά και ανάλυση και ας δούμε κατά πόσο ευσταθούν:

1) Πώς μπορεί να βγουν τα μάτια ενός σκύλου περίπου 30 κιλών και μάλιστα με χειρουργική ακρίβεια; ΜΟΝΟΝ υπό γενική αναισθησία! Μια εγχείρηση που διαρκεί περίπου 2 ώρες και με μεγάλη αιμορραγία.

Φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να αφαιρεθούν και τα 2 μάτια ενός ΖΩΝΤΑΝΟΥ μεγαλόσωμου σκύλου με κάποιο μαγικό, ταχυδακτυλουργικό τρόπο, σε χρόνο ρεκόρ, μέσα στη νύχτα, στα σκοτάδια και χωρίς να χυθεί σταγόνα αίμα; Γιατί όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, το πρόσωπο του ζώου είναι πεντακάθαρο. Και με τι εργαλείο θα έγινε αυτό; Με μαχαίρι, με πηρούνι, με τι; Και πες ότι κατάφερε κάποιος και έβγαλε το πρώτο μάτι. Τι έγινε μετά; Γύρισε ο σκύλος πίσω να του βγάλει και το δεύτερο; Δεν εξαφανίστηκε; Δεν ρίχτηκε να κατασπαράξει αυτόν που το επιχείρησε;

Για να γίνει λοιπόν ΑΦΑΙΡΕΣΗ (εξόρυξη) των ματιών ενός σκύλου χωρίς να γεμίσει το πρόσωπό του αίματα, θα πρέπει το ζώο να ήταν ΗΔΗ ΝΕΚΡΟ. Κανένας άλλος τρόπος. Τελεία και παύλα. Ως εκ τούτου οι κραυγές περί ”ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΥ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ”, απλώς δεν στέκουν επ’ ουδενί.

2) Ακόμη και αν βγουν και τα 2 μάτια ενός ζώου (ή ανθρώπου) από ένα ατύχημα ή κάποια άλλη αιτία ΕΝ ΖΩΗ, ο οργανισμός κάνει αιμόσταση μόνος του μετά από κάποια ώρα και η αιμορραγία σταματάει. Επομένως ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ από αυτή την αιτία και ως εκ τούτου το αφήγημα για ΘΑΝΑΤΩΣΗ του ζώου εξαιτίας βγαλσίματος των ματιών επίσης δεν στέκει.

Αν υπήρχαν αίματα (ή αιμορραγικά υγρά – δεν είναι το ίδιο…) σε άλλα σημεία του ζώου ή στο χώρο του, μπορεί να προέρχονται από κάποιο άλλο όργανο του σώματός του και εξαιτίας οποιασδήποτε άλλης αιτίας (π.χ. από μύτη λόγω Λεϊσμανίωσης ή Ερλιχίωσης, από στόμα, ουρήθρα, κύστη, νεφρά, έντερο, από αιματέμεση, από αιμόπτυση λόγω πνευμονικού οιδήματος, από νεοπλασίες κλπ) αλλά σίγουρα όχι από τα μάτια, χωρίς οι οφθαλμικές κόγχες και οι περιοφθαλμικές περιοχές να είναι γεμάτες αίματα και πήγματα αίματος. Αίμα στο σημείο θανάτου ενός ζώου ΔΕΝ σημαίνει οπωσδήποτε άσκηση εξωτερικής βίας στο ζώο.

3) Ο χώρος στον οποίο βρέθηκε είναι περιφραγμένος με φράχτη 2 μέτρων, κλειδωμένος με αλυσίδα και λουκέτο και δεν βρέθηκαν ίχνη παραβίασης ούτε του φράχτη, ούτε της πόρτας, ούτε της κλειδαριάς. Επομένως, ό,τι έγινε, έγινε ΕΝΤΟΣ του χώρου αυτού. Τι ακριβώς θα έκανε αυτός ο υποτιθέμενος ”ψυχανώμαλος”; Θα περίμενε μέσ’ στη νύχτα πότε θα πεθάνει ο συγκεκριμένος σκύλος, να σκαρφαλώσει το φράχτη, να πάει να του βγάλει τα μάτια; Και τι να τα κάνει ακριβώς; Ακόμη και αν επαληθευόταν ένα τέτοιο απίθανο σενάριο, μπορούμε ασφαλώς να μιλήσουμε για βαρβαρότητα, για ψυχασθένεια ή για άλλους προσωπικούς λόγους, αλλά σίγουρα ΟΧΙ για ”απίστευτο βασανισμό και θανάτωση”.

4) Μιλάμε για ένα ζώο σίγουρα μεγάλο σε ηλικία, άγνωστης κατάστασης υγείας και μη στειρωμένο, καθότι δεν είχε καταστεί ποτέ δυνατόν να περισυλλεγεί και να μεταφερθεί σε κτηνίατρο για να στειρωθεί. Κι αυτό διότι όποτε είχε επιχειρηθεί να πιαστεί, αντιδρούσε επικίνδυνα και απομακρυνόταν. Πώς θα μπορούσε λοιπόν κάποιος ΚΑΚΟΣ να το πλησιάσει με ασφάλεια και να του κάνει όλα αυτά τα τερατώδη που διαβάζουμε; Γιατί άλλο να το πλησιάσει ένας φιλόζωος που το φροντίζει, άλλο να επιχειρήσει το πιάσει κάποιος που θέλει να το κακοποιήσει.

5) Οι υποθέσεις για θανάτωση με ΦΟΛΑ πάλι δεν ευσταθούν. Τα ζώα που πεθαίνουν από δηλητηρίαση βρίσκονται σχεδόν πάντα με πολλούς πηχτούς λευκούς αφρούς στο στόμα τους και γύρω από αυτό στο σημείο θανάτου τους, καθώς και με χαρακτηριστική δύσοσμη κιτρινοπράσινη διάρροια, λερωμένα στα πίσω πόδια και την ουρά. Ούτε κάτι τέτοιο φαίνεται να βρέθηκε. Θα φαινόταν μακροσκοπικά και θα είχε εντοπισθεί αμέσως.

Ποιο είναι επομένως το λογικότερο σενάριο για το ατυχές αυτό περιστατικό, χωρίς βέβαια να βάζει κανείς το χέρι του στη φωτιά, ακόμη και για τα πιο απίθανα ενδεχόμενα αλλά και χωρίς να οργιάζει η φαντασία μας;

Ένα ζώο μεγάλης ηλικίας που το τελευταίο διάστημα φαινόταν ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση με διάφορα συμπτώματα και τη γενικότερα κακή εικόνα του, το πιθανότερο είναι να έφτασε στο βιολογικό τέλος της ζωής του, είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω κάποιου χρόνιου νοσήματος. Τα περισσότερα εξ άλλου ζώα πεθαίνουν τις νυχτερινές ώρες και απομονωμένα. Από ‘κει και πέρα, ευρισκόμενο εκτεθειμένο σε ερημική τοποθεσία, το πιθανότερο είναι να δέχτηκε επίθεση προ- ή μεταθανάτια, νυκτόβιων ζώων (τρωκτικά) ή πτηνών (κουκουβάγιες κλπ).

Τα τρωκτικά (τα οποία άνετα περνάνε τους φράχτες) τρώνε πρώτα τα μάτια που είναι οι πιο εύκολοι και μαλακοί ιστοί καθότι το υπόλοιπο σώμα βρίσκεται τις πρώτες ώρες σε νεκρική ακαμψία και μετά επιτίθενται στην κοιλιά και τα σπλάχνα της. Αν ήταν ημέρα θα μπορούσε αυτό να συμβεί και από άλλα πουλιά (κυρίως κοράκια και γλάρους), αλλά αυτά δεν πετάνε για φαγητό τη νύχτα. Αν το ζώο δέχτηκε τέτοια προθανάτια επίθεση, λογικό είναι να αντέδρασε και στην προσπάθειά του να τα διώξει να χτύπησε, να αυτοτραυματίστηκε και να μάτωσε.

Καλό είναι επομένως, όλα αυτά να εξετάζονται με ψυχραιμία και από αυτούς που ασχολούνται επαγγελματικά με το αντικείμενο και να μην δημοσιοποιούνται αυθόρμητα άσχετες ανακοινώσεις εν θερμώ, οι οποίες λογικό είναι να ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων αφού απευθύνονται στο συναίσθημα του κόσμου. Το αποτέλεσμα δυστυχώς, σε κάθε περίπτωση, είναι η (κατά συρροήν) δυσφήμιση του τόπου μας και αυτό όσο και να προσπαθήσεις μετά είναι μη αναστρέψιμο.

Όλα αυτά δεν αποσκοπούν στο να αθωώσουν ή να κατηγορήσουν κανέναν, αλλά στο να επισημάνουν ότι η ασχετοσύνη, η επιπολαιότητα, η βιασύνη και η προχειρότητα σε τέτοια θέματα είναι πολύ κακός σύμβουλος.

Ασφαλώς και έχουμε πληθώρα κακοποιήσεων και βάναυσων συμπεριφορών σε ζώα, φαινόμενα τα οποία πρέπει να εκλείψουν αλλά δεν μπορεί να βλέπουμε και να ερμηνεύουμε κάθε περιστατικό θανάτου ή τραυματισμού ενός ζώου μονοδιάστατα και κάτω από αυτό το συγκεκριμένο πρίσμα.

Έφτασε το fb να είναι ένα απέραντο λαϊκό δικαστήριο στο οποίο μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει χωρίς τεκμηρίωση, επιχειρήματα και αποδείξεις αλλά και χωρίς να έχει ευθύνη ή συνέπειες όταν αυτά διαψεύδονται.

Ευχαριστώ για την υπομονή όσων άντεξαν να το διαβάσουν ολόκληρο.

Υ/Γ 1. Συγγνώμη για το μακροσκελές της ανάρτησης και για τη χρήση κάποιων ιατρικών όρων.
Υ/Γ 2. Τα παραπάνω δεν αποτελούν επιστημονικά συμπεράσματα νεκροψίας και αυτοψίας, αλλά -με κάθε επιφύλαξη- απλούς συνειρμούς κυρίως λόγω εμπειρίας.

(*) Ο κ. Στ. Πατσουράκης είναι κτηνίατρος (Κτηνιατρικό Κέντρο Μεσολογγίου) Σταυροπούλου 6, τηλ. 26310.26003

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: