Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα έργα ΟΛΠ – COSCO

Χωρίς κατηγορία στις 20/05/2020

Επιστολή-παρέμβαση κατοίκων της Πειραϊκής στο Περιφερειακό Συμβούλιο – Συνεδριάζει σήμερα

|> Ανοιχτή επιστολή προς το Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη 20/5, με μοναδικό θέμα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα έργα της ΟΛΠ-COSCO, στέλνει η κίνηση “Ενεργοί Πολίτες Α’ Κοινότητας – Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή“, καταθέτοντας σχετικά έγγραφα, για διανομή στους περιφερειακούς συμβούλους. Η επιστολή της Κίνησης, αναφέρει:

Δημοσιοποιούμε την  επιστολή μας προς τον Πρόεδρο και τα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής εν όψει της τηλε-συνεδρίασή του της 20/5/20 με αποκλειστικό θέμα την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπέβαλε προς έγκριση η ΟΛΠ ΑΕ – COSCO.

Επίσης επισυνάπτονται 2 σημερινές (19/5/20) φωτογραφίες από την Πειραϊκή στις οποίες φαίνεται ακόμα και δια γυμνού οφθαλμού η ρύπανση της θάλασσας, που ξεκινάει από τις βυθοκόρους στην COSCO και καταλήγει στα βράχια της Πειραϊκής στην πλαζ του Καλαμπάκα, δίπλα στην περίφραξη την Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Εύκολα μπορούμε  να φανταστούμε την κατάσταση την “θαλάσσια χωματερή”  μεταξύ Σαλαμίνας και Αίγινας, όπου 50 μέρες τώρα πετιούνται τα τοξικά βυθοκορήματα.

Το Λιμεναρχείο, στο Λιμενικό Σώμα και οι υπόλοιπες  αρμόδιες αρχές συνεχίζουν να αυτοεξευτελίζονται κάνοντας να στραβά μάτια στους Κινέζους νεοαποικιοκράτες που καταστρέφουν τον τόπο μας – και μάλιστα με δικά μας έξοδα!..

Η Περιφέρεια Αττικής, ως χρηματοδοτούσα αρχή, έχει υποχρέωση θα βάλει τέλος στην διπλή ρύπανση του Σαρωνικού – και της Πειραϊκής και της θαλάσσιας χωματερής – και να επιβάλλει πρόστιμα τους ρυπαντές για κάθε βυθοκόρο, μαούνα και ρυμουλκό και  θα κάθε μέρα από τις 30/3/20 που άρχισαν λάθρα την ρύπανση εν μέσω κορονοϊού…

Οι κάτοικοι του Πειραιά και όλης της Αττικής που αγωνιούν για τον τόπο τους και το περιβάλλον, την θαλάσσια και ατμοσφαιρική ρύπανση, περιμένουν  από το ανώτατο όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποδείξει ότι η χώρα δεν  είναι (ακόμη) τριτοκοσμική μπανανία…

Για την ανεξάρτητη αγωνιστική παράταξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Α’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά “ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α’ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ – ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ”   Οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Δήμητρα Βήνη & Σωτήρης Αλεξόπουλος

ΑΠΟ: Την ανεξάρτητη αγωνιστική παράταξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Α’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά   “ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α’ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ – ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ”

ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο και και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής

ΘΕΜΑ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟN ΣΑΡΩΝΙΚΟ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΜΙΑ ΔΙΑΤΡΗΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΜΠ

Στο πλαίσιο της επικείμενης διαβούλευσης στην τηλε-συνεδρίαση της 20/5/20 για την έγκριση ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υποβλήθηκε από την ΟΛΠ ΑΕ, σας καταθέτουμε τα συνημμένα έγγραφα τα οποία παρακαλούμε να διανείμετε στα μέλη του Συμβουλίου:

  1. Την Τεχνική Έκθεση του ΕΜΠ (Σχολή Χημικών Μηχανικών, καθηγήτρια κ. Μουτσάτσου) για τα ιζήματα των 140 στρεμμάτων στη θάλασσα της Πειραϊκής που θα μπαζωθούν για  τη δημιουργία της  νότιας επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας Πειραιά. Η Τεχνική Έκθεση αυτή που περιλαμβάνεται στη Μ.Π.Ε. έγινε κατά παραγγελία της ΟΛΠ ΑΕ και αποτελεί την αποκλειστική βάση για τη βυθοκόρηση της  Πειραϊκής με αρπάγες και τη απόρριψη των βυθοκορημάτων στον Σαρωνικό– που συνεχίζεται αυθαίρετα και αδιάλειπτα από τις 30/3/20 χωρίς την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος (!)
  2. Το  κείμενο”Σχόλια για μελέτη ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ”  του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Τσελέντη για την παραπάνω Τεχνική Έκθεση.
  3. Τον  πίνακα σύγκρισης των μετρήσεων της  μελέτης αυτής με τα όρια διεθνών  προτύπων ιζημάτων.
  4. Ομιλία του κ. Τσελέντη για το θέμα: https://youtu.be/Bx0NXYKCtQ4?t=21
  5. Την δημοσιευμένη ανοιχτή επιστολή της 16/5/20 της παράταξής μας προς τις αρμόδιες αρχές και την Εισαγγελία Πειραιά με καταγγελία για το θέμα.

Από τα σχόλια του κ. Τσελέντη  προκύπτει ότι η παραπάνω Μελέτη των Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ – η μόνη που αφορά τα ιζήματα της νότιας προέκτασης – δεν συγκρίνει τις μετρήσεις της με διεθνή πρότυπα (ελλείψει εθνικών).Μετά την σύγκριση αυτή που έκανε ο ίδιος, αποδεικνύεται ότι τα ιζήματα στην περιοχή της Επέκτασης του Επιβατικού Λιμένα Πειραιά (Νότια Ζώνη, Φάση Α) είναι ρυπασμένα με βαρέα μέταλλα, πράγμα που καθιστά απαγορευτική στην απόρριψή τους στη θάλασσα, αλλά και την  μέθοδο βυθοκόρησης με αρπάγες που προκαλεί διασπορά των τοξικών ιζημάτων.

Η  Τεχνική Έκθεση του ΕΜΠ πάσχει διότι δεν περιλαμβάνει χρονοσειρές λήψεων δειγμάτων σε κατάλληλα βάθη, δεν περιέχει την Οικοτοξικολογική ανάλυση των ιζημάτων και δεν περιλαμβάνει την  Βιολογική αποτύπωση του χώρου εναπόθεσης στη θάλασσα.Σημειωτέον ότι η Μελέτη  Εκπλυσιμότητας, που εμπεριέχεται στην Τεχνική Έκθεση του ΕΜΠ, δεν προβλέπεται από το ισχύον εν προκειμένω νομικό πλαίσιο (απορρέει από την οδηγία 2003/03/ΕΚ για τον έλεγχο συμμόρφωσης  αποβλήτων με τα κριτήρια αποδοχής τους σε χώρους υγειονομικής ταφής).

Με αυτά τα δεδομένα σας καλούμε:

  • Να μην εγκρίνετε την διάτρητη Τεχνική Έκθεση για τα βυθοκορήματα της Νότιας Επέκτασης που έχει προσχηματικά υποβάλει η ΟΛΠ ΑΕ – COSCO στην Μ.Π.Ε.
  • Να απαιτήσετε από την εταιρεία να υποβάλει για έγκριση νέα πλήρη και κατάλληλη μελέτη κατά τα προβλεπόμενα από το νόμο
  • Να σταματήσετε άμεσα την ρύπανση της θάλασσας που συντελείται λάθρα  με την ανοχή των αρχών νυχθημερόν ήδη επί 50 μέρες…

Ελπίζουμε στην τηλε-συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 20/5/20 να δοθεί ο λόγος στην εκπρόσωπο της Κοινοτικής μας παράταξης παιδίατρο κ. Δήμητρα Βήνη.

Για την ανεξάρτητη αγωνιστική παράταξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Α’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά “ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α’ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ – ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ”

Οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Δήμητρα Βήνη & Σωτήρης Αλεξόπουλος (Τηλ. επικοινωνίας 6972942421 & 690640858)

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: