Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ικανοποίηση εμπόρων για το άνοιγμα των καταστημάτων

Χωρίς κατηγορία στις 16/01/2021

ΕΣΠ: Αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης για ένα έτος και μείωση αφορολόγητου 30%+

|> Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ) εκφράζει την ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου για την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα από τη Δευτέρα.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΕΣΠ σημειώνεται: «Αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, μέσα από διάλογο, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στο δίκαιο αίτημα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για επαναλειτουργία της αγοράς, ώστε να περιοριστούν έστω και σε ένα μικρό βαθμό οι απώλειες που θα έχει η αγορά, ειδικά τη δεδομένη χρονική συγκυρία, όπου η εκπτωτική περίοδος αποτελεί και την τελευταία σανίδα σωτηρίας για το λιανεμπόριο.

Τα καταστήματα του Πειραιά από τη Δευτέρα είναι έτοιμα να καλωσορίσουν και πάλι τους καταναλωτές, τηρώντας με ευλάβεια όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια. Άλλωστε, σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία, τα καταστήματα δεν αποτελούν εστία μετάδοσης του covid-19 και από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού και στην προστασία της δημόσιας υγείας, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό του συγχρωτισμού και την ασφαλή διέλευση των πελατών τους».

Και τονίζεται: «Καλούμε τους καταναλωτές να επισκεφθούν την φιλόξενη Αγορά του Πειραιά και να επωφεληθούν από τις μεγάλες εκπτώσεις των πειραϊκών καταστημάτων, που είναι έτοιμα να τους υποδεχθούν και να τους εξυπηρετήσουν με απόλυτη ασφάλεια και  συνιστούμε στους συναδέλφους μας αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων όπως πάντα , προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία και η λειτουργία της αγοράς».

Επιστολή ΕΣΠ σε Σταϊκούρα – Γεωργιάδη

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, στο πλαίσιο των ενεργειών του για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χ. Σταϊκούρα και Α. Γεωργιάδη αντίστοιχα, την ακόλουθη επιστολή:

«Είναι γεγονός, ότι όλοι οι δείκτες οικονομικού κλίματος σημειώνουν σοβαρή επιδείνωση δείχνοντας ορατό τον κίνδυνο  εκτεταμένου και μαζικού κλεισίματος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που αποτελούν και τον βασικό πυλώνα απασχόλησης στην χώρα μας.

Σε αυτήν την εξαιρετικά δυσμενή περίοδο της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που διανύουμε και δεδομένης της αδυναμίας καταβολής των υποχρεώσεων τους, τόσο προς το δημόσιο, όσο και προς τους ιδιώτες, θα πρέπει να δοθούν λύσεις που θα δώσουν ελπίδα για την επιβίωση τους.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίνουμε απαραίτητα τα εξής μέτρα:

  1. Αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης για ένα έτος για φορολογούμενους εμπόρους που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση και τα εισοδήματά τους έχουν υποστεί τρομακτική καθίζηση. Είναι αναγκαίο, καθώς υπάρχει ορατός κίνδυνος να μην μπορούν να καλύψουν το τεκμαρτό εισόδημα και να υποχρεωθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο.
  2. Μείωση κατά τουλάχιστον 30% του αφορολόγητου που χτίζεται με την χρήση πιστωτικών καρτών, λόγω της μεγάλης πτώσης της κατανάλωσης μέσα στο προηγούμενο έτος.

Θεωρώντας ότι οι ανάγκες της αγοράς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στις πραγματικές διαστάσεις εκτάκτου ανάγκης, αναμένουμε τη στήριξη και την σχετική απόφασή σας».

Δήλωση Κορκίδη (ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ)

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣ Αττικής, Β. Κορκίδης, έκανε την παρακάτω δήλωση; «Η ανακοινωθείσα απόφαση της κυβέρνησης, που στάθμισε τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, να επιτρέψει το άνοιγμα της αγοράς διατηρεί ζέουσες τις ελπίδες του εμπορικού κόσμου, ο οποίος δοκιμάζεται σκληρά από το “υβριδικό lockdown”, ενώ η οικονομία θα μπορέσει πλέον να κινηθεί. Η επαναφορά του λιανεμπορίου σε λειτουργία χωρίς ραντεβού, σε συνδυασμό με τις χειμερινές τακτικές εκπτώσεις, δίνει ανάσα και μία ακόμα ευκαιρία, ώστε να αποφευχθεί ένα εαρινό κύμα λουκέτων και συνακόλουθα, απωλειών σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας. Οι χειμερινές εκπτώσεις, υπό τις νέες ευχάριστες προϋποθέσεις, μπορούν να βοηθήσουν τις πληττόμενες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και να απομακρύνουν τον ορατό κίνδυνο πτωχεύσεων και ανεργίας. Ο εμπορικός κόσμος πρέπει να τηρήσει και είμαι βέβαιος πως θα το πράξει με “θρησκευτική ευλάβεια”, τους υγειονομικούς κανόνες για ασφαλή λειτουργία, απευχόμενος του ενδεχομένου τα επιδημιολογικά δεδομένα να ανατρέψουν εκ νέου την κατάσταση με ένα γενικευμένο lockdown. Το “κλικ” που ακούστηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης είναι αυτό που ξεκλειδώνει τα καταστήματα μας και φέρνει χαμόγελα σε εμπόρους, εργαζόμενους και καταναλωτές με το πολυπόθητο “click to open”. Όμως, πρέπει όλοι “να προσέχουμε για να έχουμε” την υγεία μας και να διατηρήσουμε στη διάρκεια του χειμώνα ανοικτή την αγορά».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: