Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η συνωμοσιολογία ως μέσο κάλυψης της κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας

Χωρίς κατηγορία στις 30/07/2018

Ευθύνες και υποκρισίες

|>Νίκος Σίμος

|> Mάλλον φαιδρή ακούγεται η υποκριτική δικαιολογία ότι στο όνομα του σεβασμού της μνήμης νεκρών από μία φυσική καταστροφή δεν πρέπει να αποδίδονται ευθύνες σε αυτούς που είναι αρμόδιοι να διαχειριστούν μία δύσκολη κατάσταση, πριν εξελιχθεί σε τραγωδία.

Τέτοιου είδους δικαιολογίες αποτελούν το άλλοθι γι’ αυτούς που δεν τους συμφέρει η κριτική. Πολύ περισσότερο όταν είτε δεν τολμούν να εμφανισθούν δημοσίως και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ή δεν δείχνουν την στοιχειώδη ευαισθησία ώστε να δούμε έστω και μία παραίτηση. Όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες χώρες.

Σήμερα που κάηκε η μισή Αττική η κυβέρνηση ανακάλυψε για να καλύψει την δική της αναποτελεσματικότητα θεωρίες συνωμοσίας και ασύμμετρες απειλές, ενώ συγχρόνως πιάνεται και αδιάβαστη.

  • Διότι ενώ για την συμφορά του 2007 κατέκρινε το ΄πλαίσιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών, πρότεινε συγχρόνως ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο βεβαίως ήταν λόγια του αέρος.
  • Διότι αν πράγματι ήταν σχέδιο προς υλοποίηση θα το είχε ήδη διαμορφώσει και, ως κυβέρνηση, θα το είχε εφαρμόσει μόλις εκδηλώνονταν οι πυρκαιές.
  • Διότι θανατηφόρες πυρκαγιές είχαμε και πέρυσι και πρόπερσι

Κατά το «σχέδιο» εκείνο, προτεινόταν να διαμορφωθεί ένα συνολικό δημόσιο πρόγραμμα με συντονισμό οικολογικής θωράκισης και οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών. Το ίδιο Συριζαϊκό σχέδιο προέβλεπε, υποτίθεται, την συγκράτηση των τοπικών πληθυσμών στα σπίτια τους, τον άμεσο και δεσμευτικό σχεδιασμό της αναδάσωσης, τον σχεδιασμό και κατασκευή των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων και την αποτροπή αλλαγών στις χρήσεις γης.

Τρεισήμισι χρόνια μετά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ποιο σχέδιο έχει προχωρήσει σε αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα; Και ποιος συντονισμός ή ενημέρωση υπήρξε ώστε να μην έχουμε τόσους νεκρούς;

Ασφαλώς και από τα μέλη μιας κυβέρνησης δεν περιμένει κανείς να φορέσουν πυροσβεστικές στολές και κράνη και με μία μάνικα να συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαϊών. Όμως η έστω και συμβολική κινητοποίηση τους και η αυτοπρόσωπη παρουσία τους σε πληγείσες περιοχές θα είχε τη σημασία της για τους πληγέντες που είναι φυσικό να βρίσκονται σε απόγνωση. Κάτι βεβαίως που δεν είδαμε. Όπως και δεν είδαν οι κάτοικοι των περιοχών που κάηκαν τα σπίτια τους και οι άνθρωποί τους. Η Ύβρις επιφέρει την Νέμεση.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: