Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank επενδύει Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 05/02/2018

Με συμμετοχή 40 εκ. ευρώ

|> Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) συμμετείχε με επιτυχία σε έκδοση καλυμμένων ομολογιών από την Alpha Bank AE στην Ελλάδα με μια επένδυση ύψους € 40 εκατ. στην συνολική προσφορά € 500 εκατ. Η έκδοση προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα της χώρας και την οικονομική ανάκαμψη.

Η έκδοση πενταετούς διάρκειας της Alpha προσθέτει στη διάρκεια των πρόσφατων δημόσιων εκδόσεων καλυμμένων ομολογιών στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της καμπύλης τιμολόγησης αναφοράς. Αυτή η συναλλαγή ορόσημο θα ανοίξει το δρόμο για την αποκατάσταση της επαναλαμβανόμενης παρουσίας στις διεθνείς αγορές από την Alpha Bank.

Σε σχετική ανακοίνωση της EBRD αναφέρεται:

Τα ομόλογα θα υποστηρίξουν τη συνεχή πρόσβαση της Alpha Bank σε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση, θα διαφοροποιήσουν τις πηγές χρηματοδότησής της και θα μειώσουν την εξάρτηση της από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος. Ως αποτέλεσμα, η Alpha Bank θα μπορέσει να επεκτείνει την στεγαστική πίστη και να στηρίξει την αγορά ακινήτων, η οποία αναμένεται να ωφελήσει την πραγματική οικονομία της χώρας.

Η Alpha Bank είναι μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα με τις μετοχές της που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, όπως λιανική τραπεζική, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρική τραπεζική, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και ιδιωτική τραπεζική, διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, επενδυτική τραπεζική, μεσιτεία και διαχείριση ακίνητης περιουσίας.

Τα καλυμμένα ομόλογα αντιπροσωπεύουν ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό χρηματοδοτικό εργαλείο και αντιμετωπίζονται ως επενδύσεις χαμηλού κινδύνου δεδομένου ότι υποστηρίζονται από στοιχεία ενεργητικού στον ισολογισμό των εκδóτων τραπεζών.

Τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank βαθμολογούνται με B3 από την Moody’s και B από τη Fitch και θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Η Lucyna Stańczak-Wuczyńska, διευθύντρια της  EBRD για τις τράπεζες της ΕΕ στην ομάδα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δήλωσε: “Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την Alpha Bank και την επιτυχία της τελευταίας έκδοσης ομολόγων της και η ΕΤΑΑ είναι πολύ υπερήφανη που αποτελεί μέρος της. Το έντονο ενδιαφέρον για την έκδοση μας δείχνει ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών στην Ελλάδα έχει επιστρέψει και αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας ».

Ο Βασίλειος Ψάλτης, γενικός διευθυντής και οικονομικός διευθυντής της Alpha Bank, δήλωσε: “Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή της ΕΤΑΑ στην τελευταία έκδοση καλυμμένων ομολογιών, η οποία ενισχύει τη μακροχρόνια συνεργασία μας και αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στην περαιτέρω ανάπτυξη της Alpha Bank προοπτικές“.

Η EBRD άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Οι προτεραιότητες της Τράπεζας είναι η ενίσχυση των ιδιωτικών εταιρειών και του χρηματοπιστωτικού τομέα και η στήριξη της ιδιωτικοποίησης, της ανάπτυξης υποδομών και της περιφερειακής ολοκλήρωσης της ελληνικής οικονομίας.

Από την έναρξη των εργασιών της στην Ελλάδα, η Τράπεζα έχει επενδύσει πάνω από 1,45 δισ. ευρώ σε σχεδόν 30 έργα στη χώρα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: